Két naposra nő Magyarország egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvénye

2024-10-28 11:26
Nyolcadszor került meghirdetésre -és idén újra bővült- a "Magyarország étele" program

Újra foglalkoztatják a gasztrovilágot a régi receptek, ugyanis azok nem csupán ételek, hanem a történelmünk darabjai. Mindegyik magában rejt egy-egy történetet, vagy épp kortörténetet. De nem szabad belekényelmesednünk saját szerepünkbe, hanem új receptúrákat is kell adni a magyar gasztronómiának, hogy az friss maradjon hangzott - el a Magyarország étele program idei meghirdetéséről szóló sajtótájékoztatón. 

Az esemény Molnár Karolina, a Belügyminisztérium Stratégiai ügyekért felelős helyettes-államtitkárának beszédével kezdődött, aki emlékeztetett arra, hogy néhány éve még nem is gondolták, mekkora szabású rendezvénnyé válik a Magyarország étele szakácsverseny. Kiemelte: a nyolcadik alkalommal meghirdetett Magyarország étele verseny sokkal több egy szakácsversenynél, mivel ugyanannyira szól a kultúránk tiszteletéről és megőrzéséről, mint az ételekről.

A helyettes-államtitkár a szakácsversenyt össznemzeti megmérettetésnek nevezte, amely lehetőséget biztosít a magyar gasztronómia kiválóságainak, hogy helyi alapanyagok felhasználásával megmutassák tudásukat, és minél természetesebb és egészségesebb ételeket hozzanak létre. Ráadásul szerte a Kárpát-medencéből várják a jelentkezőket.

Csókay Ákos a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára beszédében elmondta, hogy az elmúlt években az Étrend Egyesülettel számos programon keresztül együttműködtek már, melyek mind-mind sikeresen zárultak. Ezért is döntöttek a folytatás mellett, hiszen a fővárosi kamara álláspontja egybeesik a szakma álláspontjával, azaz szükségesek a hazai versenyek, melyek motiválják a szakembereket, de szükségesek a diák- és pályaorientációs versenyek is, melyek a turizmus- vendéglátás utánpótlását segíthetik elő. A most meghirdetett versenyek ehhez az elvhez igazodnak, így örömmel támogatják azokat.

Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke elmondta, hogy a Szolnoki Szakképzési Centrummal, a Debreceni Egyetemmel és a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai államtitkárságával közös szervezésben meghirdetett verseny döntőjét április 26-27-én Szolnokon tartják a IV. Magyar gasztronómia napja című rendezvény részeként. Az idei megmérettetés tematikája: „Kunok”, így azt a „A Tiszán innen: Kis Kunság, túlnan: Nagy Kunság.” mottóval rendezik meg, mivel a kun hagyományokra épülő magyar konyha kerül a verseny középpontjába. Az elődöntőket követően a megmérettetés döntőjét Szolnokon tartják.

 A Magyarország étele melegkonyhai szakácsverseny feltételei:

  • a világ bármely részén élő magyarok egyénileg vagy két főből álló csapatként jelentkezhetnek.
  • Olyan 4 elemből álló főfogást keresnek, amely éttermekben, vendéglőkben elkészíthető.
  • Kötelezően használandó a Juh-, vagy bárányhús, a Naszálytej Zrt. Magic Milk laktózmentes vaj, valamint a Szatmári Malom lisztjei/termékei. További megkötés, hogy ízesítőként kötelezően használni kell az Univer Zrt. Erős Pista termékét, valamint oltalom alatt álló eredetmegjelölést-, földrajzi jelzést tartalmazó és/vagy uniós oltalom alatt álló bármely pálinkát.
  • 14 tagú, az ország legjobb séfjeiből választott zsűri bírálja majd el a csapatok produktumait.
  • A döntőt 2025. április 26-27-én rendezik meg.

 A verseny fővédnökei:  

  • Dr. Semjén Zsolt - nemzetpolitikáért, nemzetiségpolitikáért, egyházpolitikáért és egyházdiplomáciáért felelős miniszter, miniszterelnök-helyettes
  • Dr. Nagy Elek – Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke
  • Dr. Nagy István - Agrárminiszter
  • Dr. Rétvári Bence - Belügyminisztérim (EMMI) Parlamenti államtitkára, miniszter-helyettes
  • Potápi Árpád János ✞ -Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára
  • Nobilis Márton - Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára
  • Buhajla József, Magyarország korábbi Ungvár főkonzulja, rendkívüli és meghatalmazott nagykövet
  • Horváth Vilmos - Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Turizmusért felelős alelnök

A nevezési időszak elindult, a nevezéseket december 15-éig lehet leadni. A teljes versenykiírás a rendezvény weboldalán elérhető:

www.magyarorszagetele.hu címen, vagy versenyenként közvetlenül a következő linkeken:

„Magyarország étele 2025.” melegkonyhai szakácsverseny:

https://magyarorszagetele.hu/magyarorszag-etele-2025-versenykiiras/

 „Szakma Ifjú Mestere 2025.” diák egyéni- és csapatverseny:

https://magyarorszagetele.hu/szakma-ifju-mestere-2025/

„Agroturizmus étele 2025.” verseny:
https://magyarorszagetele.hu/agroturizmus-etele-2025-versenykiiras/