Gazdasági hírek

Gazdasági hírek

 

A Prágai Kereskedelmi Kamara alelnökével tárgyaltunk

A V4 országok fővárosainak kereskedelmi és iparkamaráival 2018. áprilisában kötött együttműködési megállapodást a BKIK. A megállapodás végrehajtásaként Dr. Kupcsok Lajos elnöki főtanácsadó 2019. júliusában tárgyalást folytatott a Prágai Kereskedelmi Kamara alelnökével, Pavel Fingerrel és külügyi ágazatának vezetőjével, Alexandr Fikarttal. A tárgyaláshoz együttműködő partnerként csatlakozott a PMKIK, melyet Dr. Vereczkey Zoltán elnök képviselt.

A V4-ek soros elnöki tisztségét 2019 júliusától betöltő Csehország fővárosi kereskedelmi kamarájával lebonyolított tárgyaláson a tárgyaló partnerek elemezték az együttműködési megállapodásban foglalt feladatok végrehajtását.

Egyetértettek abban, hogy a két ország és a V4-ek ténylegesen elérhető piacot jelentenek tagjaik és a regisztrált vállalkozások részére. A kétoldalú export- és beruházásfejlesztés mellett a harmadik országok piacán történő összehangolt fellépés új perspektívát kínál a hozzájuk tartozó vállalkozások számára.

Az elnöki főtanácsadó tolmácsolta a BKIK előzetes meghívását a társkamarának a Budapesten 2019. novemberében tartandó Kamarai Napokra és annak részeként megrendezendő V4/C4 konferenciasorozatra, melyet a prágai kamarai vezetők elfogadtak. A konferencia témái közül a kézműipari területen történő együttműködés fejlesztésének lehetőségei iránt partnereink már előzetesen is jelezték érdeklődésüket.

 

 

Egyeztetés a Cseh-Magyar Kereskedelmi Kamara vezetőivel

2019. júliusi prágai kamarai tárgyalásaink során Dr Kupcsok Lajos elnöki főtanácsadót fogadta a Cseh-Magyar Kereskedelmi Kamara alelnöke, István Lékó. Egyeztetésükön áttekintették a két kamara közötti együttműködési lehetőségeket, különös tekintettel a mikro-, kis- és középvállalkozások piaci pozícióinak javítására. Az elnöki főtanácsadó tájékoztatást adott a Visegrádi Csoport fővárosi kereskedelmi és iparkamaráival 2018-ban kötött V4/C4 együttműködési megállapodás céljairól, fontosabb feladatairól.

A két kamara közös munkájának kiemelt területeként jelölték meg az üzleti partnerkeresést, az üzletember találkozók és szakmai konferenciák szervezését, a tagjaikat és a regisztrált budapesti vállalkozókat segítő közös projektek előkészítését. A főtanácsadó átadta a BKIK előzetes meghívását a 2019 novemberében sorra kerülő V4/C4 konferenciasorozatra, melyet a Cseh-Magyar Kereskedelmi Kamara nevében az alelnök elfogadott.

 

 

Tárgyalássorozat Varsóban és Krakkóban

A Varsói Kereskedelmi Kamara elnökével, Marek Traczykkal 2019. augusztusában tárgyalás folytatott Varsóban a BKIK elnöki főtanácsadója, Dr. Kupcsok Lajos, Nemzetközi és Külgazdasági Kollégiumának alelnöke, Bornemisza Miklós és a BKIK delegációjához csatlakozó PMKIK elnöke, Dr. Vereczkey Zoltán.

Tárgyalópartnerünknek átadtuk kamaránk előzetes meghívását az idén novemberben megrendezésre kerülő Budapesti Kamarai Napok V4 / C4 programsorozatára, melyet a varsói társkamara elnöke elfogadott. Egyúttal az elnök meghívta kamaránkat a Varsóban 2019. november 19-én megrendezendő Lengyel Vállalkozás Napjára, illetve a 2020. május 20-21-re tervezett Ptak Warsaw Expo-ra és China Homelife rendezvényre.

Delegációnkat Varsóban fogadta Dr. Illés Pál Attila Magyarország Varsói Nagykövetségének helyettes vezetője és Kónya Gábor, a misszió gazdasági ügyekért felelős titkára. Partnereinkkel megállapodtunk, hogy a V4-es, valamint lengyel- magyar gazdasági ügyekben, különösen az export- és befektetési területeken összehangoljuk gazdaságszervező munkánkat.

A nagykövetség kamaránkkal együttműködve segíti a BKIK tagjait, regisztrált vállalkozóit a minél eredményesebb lengyelországi gazdasági tevékenység kialakításában, folytatásában. A nagykövetség vezetőit előzetesen meghívtuk a novemberi Budapesti Kamarai Napok V4-es blokkjára.

Krakkóban hazánk krakkói főkonzuljával, Dr. Körmendy Adrienne asszonnyal egyeztettünk az előttünk álló időszak magyarországi, V4-es és lengyelországi programjairól. Megegyeztünk főkonzul asszonnyal, hogy a gazdaságilag kiemelkedő fontosságú magyar-lengyel kapcsolatok fejlesztése érdekében a főkonzulátus és kamaránk közötti egyeztetéseket rendszeressé tesszük, közös vállalkozásfejlesztési programokat szervezünk, melynek része a Kamarai Napokra történő előzetes meghívásunk. A főkonzulátus vezetője a meghívást örömmel elfogadta.

Tárgyalássorozatunkat a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat (KKM) krakkói képviseletvezetőjével, Dr. Wisniewski Annával zártuk. Munkamegbeszélésünk központi témáját a BKIK-hoz tartozó vállalkozások lengyelországi exportjának elősegítése, valamint a képviseletnek a novemberi Kamarai Napokon való szerepvállalása jelentette.

 

 

Tárgyalás a Pozsonyi Kereskedelmi és Iparkamara elnökével, főigazgatójával

A Pozsonyi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Igor Junas és igazgatója, Juraj Majtan júliusban Pozsonyban fogadta Dr. Kupcsok Lajos elnöki főtanácsadót, Bornemisza Miklóst, a Nemzetközi és Külgazdasági Kollégium alelnökét, és Dr. Vereczkey Zoltánt, a PMKIK elnökét a visegrádi országok fővárosi kereskedelmi és iparkamarái által 2018-ban megkötött V4/C4 együttműködési megállapodás végrehajtásának tárgyában.

A V4 fővárosok területén működő több mint 1 millió mikro-, kis- és középvállalkozás közötti üzleti kapcsolatok fejlesztése érdekében a tárgyaló felek egyetértettek abban, hogy az export- és beruházásösztönzés érdekében az üzleti partnerkeresés, a szakkiállításokon való részvétel, tréningek, tanfolyamok, továbbképzések közös szervezésével segítsék a hozzájuk tartozó vállalkozókat. Az elnöki főtanácsadó kiemelte a kamarai V4/C4-es gazdasági adatbázis kialakításának, új kommunikációs eszközök alkalmazásának, a kapcsolati hálójuk tovább fejlesztésének szükségességét is. Tolmácsolta a Pozsonyi Kereskedelmi és Iparkamara elnökének a BKIK előzetes meghívását a 2019 novemberében megrendezendő Budapesti Kamarai Napok V4/C4 rendezvénysorozatára. Junas elnök a meghívást örömmel elfogadta.