Séták

Tisztelt Érdeklődő!

 

Kérjük, figyelmesen olvassa el a sétákon, tárlatvezetéseken és egyéb programon való részvétel feltételeit. Regisztrálni az adott sétánál, programnál megadott e-mail címen vagy regisztrációs linken tud. 

A megjelölt gyalogos sétáinkhoz a kulturált, városbarát turizmus előmozdítása érdekében egyszerűen kezelhető audioguide adó-vevő készüléket használunk.

Nincs hangoskodás! Az audioguide készülék segítségével idegenvezetőink normál beszédhangon mutatják be a látványosságokat, és vezetik a csoportot a séták színterén: szabadban, épületbelsőkben. A készülék hatótávolságának köszönhetően nincs lemaradás a sétán! Bátran fényképezhetünk, elidőzhetünk egy-egy szép épületrészleten.

Tourguide készülék használati díja: bruttó 500,- Ft/fő

A készülékeket az Idegenvezetők Világnapja alkalmából a Tourguidesystem.hu Kft. kedvezményes  áron biztosítja a résztvevőknek, mely összeget a séta helyszínén a jelentkezés során kell kifizetni a szolgáltatónak. Kérjük, hogy előre készítsék ki lehetőleg kis címletben (500) és a helyszínen adják át a társaság munkatársának. A készülékek befizetéséről  a helyszínen egy nyilvántartás készül, amennyiben számlát igényel, úgy kérjük, hogy fáradjon majd be a szolgáltató irodájába munkanapokon. 

 

A program változtatás jogát fenntartjuk!

A csoportos sétákról hang- és képfelvétel is készül, melyet a későbbiekben promóciós jelleggel felhasználunk. Azzal, hogy eljön a sétára, Ön ehhez a felvételhez hozzájárul.

Kérjük, lemondás vagy kérdés esetén írjon nekünk a regisztracio@bkik.hu email címre. 

 

Regisztráció

Kérjük, regisztráció után a visszaigazoló e-mailben megküldött aktiválási linken keresztül érvényesítse regisztrációját, ellenkező esetben az 48 óra után törlődik! Ha nem kapta meg a visszaigazoló e-mailt, akkor először nézze meg a Spam (levélszemét) mappában. Kérjük, visszaigazolás hiányában ne regisztráljon többször, mert akkor sem fogja megkapni a visszaigazoló e-mailt, csak lefoglalja a helyeket mások elől!

A központi regisztrációnál egy fő maximum további 4 főt tud regisztrálni. Csoportos regisztrációra nincs lehetőség.

1. Conti+ „ Az én fegyházam” - Börtönséta II.

Indulás időpontja: 2024-02-23 09:30
Indulás helyszíne: Budapest VIII. kerület, Mindszenty József tér, Mindszenty-szobor előtt
Útvonal: Mindszenty József tér - Tolnai Lajos u. – volt börtönépület
Végzés helyszíne:
Menetidő: 1 óra

A körúttól alig pár percnyi sétára, József és a Tolnai Lajos utcák találkozásánál egy névtelen közterület 2015 óta viseli Mindszenty József bíboros nevét, 2017 óta pedig a főpap szobra is ott áll a téren. A szobor mögött a bíboros rabságban töltött éveinek színhelye, az egykori Conti utcai ávós börtön falai magasodnak, ahová évente csupán három alkalommal van lehetőség belépni az érdeklődők számára a Magyarországi Mindszenty Alapítvány által szervezett börtönséták keretében. A XIX. század végén épült hírhedt fegyház falai között raboskodott többek között Szenes Hanna, innen indították a Gulagra Placid atyát és társait, Mindszenty bíboros mellett titkos rab volt Endrédy Vendel és Kéthly Anna is. A sétákon az ő történeteikkel ismerkedhetünk meg az eredeti cellasort és a kazamatákat bejárva.

A program három időpontban indul: 09.30, 12.30, 14.30

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációköteles. Regisztrálni az alábbi linken lehet: https://www.mindszentyalapitvany.hu/alapitvany/kiallitasok/conti-az-en-fegyhazam/regisztracio

Idegenvezető: Kovács Gergely, Nagy Brigitta

2. Tárlatvezetés a Budapest egyesítését bemutató kamara-kiállításon 2024-02-23

Indulás időpontja: 2024-02-23 10:00
Indulás helyszíne: Budapest Főváros Levéltára (1139 Budapest, Teve u. 3-5.)
Útvonal:
Végzés helyszíne:
Menetidő: 30 perc

Budapest Főváros Levéltára őrzi az 1873-as városegyesítést megelőző időszak és a városegyesítéssel kapcsolatos iratokat. A kamara-kiállítás ezekből nyújt ízelítőt, bemutatja Pest, Buda és Óbuda egyesítésének előzményeit, a címereket, a zászlókat, a pecséteket és az akkori polgármestereket.

Tájékoztatjuk, hogy a kiállítás egyénileg is megtekinthető.

Budapest Főváros Levéltára

Budapest Főváros Levéltára több mint 37.000 iratfolyóméter iratanyagot őriz a 14. századtól napjainkig a főváros múltjára vonatkozóan. Építészeti tervek – így Ybl Miklós hagyatéka –, fotók és képeslapok – pl. Klösz György városfotói, ill. a Főfotó-gyűjtemény –, térképek, a Fővárosi Közgyűlés iratai, állami, egyházi és iskolai anyakönyvek, bírósági és közjegyzői iratok, papíralapú és digitalizált állományok, adatbázisok biztosítanak lehetőséget tudományos és magán kutatásokra. Levéltárunk Budapest történelmére fókuszáló időszakos kiállításokat, könyvbemutatókat, levéltár-pedagógiai foglalkozásokat, levéltári sétákat kínál a szakmai és a nagyközönségnek.

Idegenvezető: Simon Katalin tárlatvezető

Lezárult

3. Séta az Országgyűlési Könyvtárban 2024-02-23 (két időpontban)

Indulás időpontja: 2024-02-23 10:00
Indulás helyszíne: Találkozó 15 perccel a sétakezdés előtt az Országház 2-es Metró kijárathoz legközelebb eső sarkánál (Bp. V., Kossuth Lajos tér 1-3.)
Útvonal: az Országház árkádsora, az Országgyűlési Könyvtár termei
Végzés helyszíne:
Menetidő: 60 perc

Az Országgyűlési Könyvtár

Az Országházban található - Steindl Imre tervezte - könyvtár napjainkban is csodálatot ébreszt a látogatóban, ha belép két emelet magas olvasótermébe. A vezetés alkalmával megtapasztaljuk e belső tér varázslatos hangulatát. Megismerjük a könyvtár múltját, gyűjteményeit, a mai modern könyvtár működését. Megtekintünk régi könyvkötészeti gépeket. A könyvtár ablakából kitekintve a Duna-partra, a Várhegyre - világörökségi színhelyeinkre nyíló városképben gyönyörködhetünk.

A látogatást követően lehetőség van megvásárolni az Országház Kiadó kiadványait: http://orszaghazkonyvkiado.parlament.hu/

Regisztrálni két időpontra lehetséges: 

2024. február 23., péntek 10 óra: https://forms.gle/UxKcv5qURwL9n2dh7
2024. február 23., péntek 14 óra: https://forms.gle/XmVELPmquAdctuZP9

A látogatáskor kérjük, azt az okmányt hozza magával, amivel regisztrált a programra!

Létszám: csoportonként max. 25 fő

Idegenvezető: az Országgyűlési Könyvtár munkatársai

4. Duna-menti ókori birodalmi város –Séta az Aquincumi Régészeti Parkban 2024-02-23

Indulás időpontja: 2024-02-23 10:00
Indulás helyszíne: Találkozó 10 órakor az Aquincumi Múzeum és Régészeti Park bejáratánál (1031 Budapest, Szentendrei út 135.)
Útvonal: Festőház - Mithrasz-szentély - Nagy lakóház, magánfürdővel, atriummal és perystilummal - Marcus Antonius Victorinus lakóháza és Mithraeuma - Kettős fürdő - Macellum - Nagy közfürdő - Kőtár - Múzeum
Végzés helyszíne:
Menetidő: 2-2,5 óra

Sétánkon e Duna-parti városrész, Aquincum történetét, kultúrtörténeti értékeit mutatjuk be. Megismerkedünk a máig feltárt romokból kirajzolódó polgárváros szerkezetével, közműveivel, középületeivel, templomaival, lakóházainak berendezéseivel. Szembesülünk a római kor mérnökeinek tudásával, technológiai ismereteivel. Megtekintjük a világhírű aquincumi víziorgonát, Aquincum első helytartójának, a későbbi Hadrianus császár palotájának az emlékeit. 

Megfejtjük, mit üzennek az utókornak a síremlékek, szarkofágok faragványai. A lároknak is megtudjuk az értelmét. Azt is látni fogjuk, milyen állatok hagyták itt lábnyomukat közel 2000 ével ezelőtt.

Az Aquincumi Múzeum díjtalan belépést engedélyez azoknak, akik a sétára az Idegenvezetők Világnapja hivatalos honlapján regisztrálnak.

Ellenkező esetben múzeumi belépői díj megfizetése mellett vehetnek részt a sétán: http://www.aquincum.hu/latogatoknak/hasznos-informaciok/jegyarak/

Információkérés: aquincum@aquincum.hu

Tourguide készülék használata: 500Ft/fő

Idegenvezető: Dr. Szabó Mária PHD

Lezárult

5. Duna-parti városrészek – egykori ipari körzetek

Indulás időpontja: 2024-02-23 10:00
Indulás helyszíne: Találkozó 10 órakor a Boráros téri CSEPELI HÉV (H7) végállomáson, a vágányok végén
Útvonal:
Végzés helyszíne: Boráros tér, HÉV- végállomás
Menetidő: 3,5 óra

Utazás Ferencvárosból Csepelig és vissza a MÁV-HÉV H7-es vonalán

Miközben a Boráros tértől eljutunk a HÉV-szerelvényeket javító, karbantartó telephelyre, átutazunk képzeletben a Gründerzeit (1870–1880-as évek) időszakán, amikor a nagy léptékű ipar-, kereskedelem- és közlekedésfejlesztés Budapestet világvárossá növesztette. Elképzeljük, milyen volt a ferencvárosi Duna-part; a gyárak között milyen rangja volt a Csepeli Weiss Manfréd Műveknek, és az aranykorszakot váltó Csepel Művek, a „Vörös Csepel ” évtizedei, milyen változást hoztak a gyárvárosban.

Sétánkon ellátogatunk a Csepel Kerékpárgyártó és Forgalmazó Zrt. üzemébe, ahol a városképünkhöz immár hozzátartozó MOL Bubi bicikliket gyártják, javítják. Nem hagyjuk el Csepelt anélkül, hogy meg ne tekintsünk két, a maga nemében páratlan alkotást a Csepel Művekre néző főtér közelében. Végül a MÁV-HÉV Zrt. Csepel Járműtelepre látogatunk. Elképzelhető az is, hogy az oda-vissza utunkon egy MIX/A – járművön utazunk!

Útvonal: Boráros tér - Szent Imre tér 21: Csepeli 1 Posta (1951, Nyíri István és Félix Vilmos tervei, 1955, postatörténeti secco, Szőnyi István) - Árpád utca 1. Csepeli Munkásotthon – Művelődési Ház (1920, Diebold Herman, Maróti Géza pannói; 1968, BUVÁTI) – MÁV-HÉV H7 végállomás: 1212 Csepel, II. Rákóczi Ferenc út 174. - MÁV-HÉV Zrt. Csepel Járműtelep - Boráros tér, HÉV- végállomás

TourGuide készülék használata kötelező, amelynek díja 500 Ft.

A közlekedéshez érvényes utazási bérlet vagy 3-4 jegy szükséges.  

Köszönjük - a MÁV- HÉV Zrt. Csepel Járműtelep, a Csepel Kerékpárgyártó Zrt., a Csepeli 1.sz. Posta és a Csepeli Munkásotthon – Művelődési Ház -  intézményeknek, hogy lehetővé tették a látogatást.

Idegenvezető: Sípos István

Lezárult

6. A gödöllői mester, Nagy Sándor alkotásai Pestszenterzsébeten

Indulás időpontja: 2024-02-23 10:00
Indulás helyszíne: Pacsirtatelepi Magyarok Nagyasszonya templom (1201 Budapest, Magyarok Nagyasszonya tér 12.)
Útvonal:
Végzés helyszíne:
Menetidő: 2,5 óra

„A XX. sz. elején neogótikus stílusban épült Szent Erzsébet templom Nagy Sándor által (1937 és 41 között) festett freskói az európai szecesszió hosszú utóéletének egyedülálló példái. Nagyszerűsége az 1900 és 1914 között fénykorát élő gödöllői művésztelep vezető mesterének, Nagy Sándornak köszönhető. (...) Nagy Sándor Székely Bertalan tanítványa volt (..).Alkotásaiban ötvözte az itáliai mesterek (Giottótól Raffellóig) művészetét (...) és a modern Párizs szimbolista festőinek látásmódját. Megérintette a preraffaelita mozgalom (különösen Dante Gabriel Rossetti művészete). Hazatérve mindezeket a hatásokat egyesítette a magyar és az ősi népművészet formakultúrájával, ezzel különös, egyedi stílust teremtve. Décsei Géza, a Szent Erzsébet templom prelátusa megrendelésére Nagy Sándor 68 évesen fogott hozzá a templom kifestéséhez. Egyedül dolgozott, gyorsan és pontosan, szinte javítás nélkül, ahogy ezt a freskótechnika megkívánta. Nagy Sándor tanítványa, Iván Szilárd véleménye szerint: „A Szent Erzsébet templom Nagy Sándor Sixtusi kápolnája.”

                               (Kárpáti Kamil : Nagy Sándor művészete – freskók és üvegfestmények Pesterzsébeten)

 

Program:

  • A templom üvegablakainak megtekintése.
  • 11.30 kor Nagy Sándor (1869- 1950) életműve az Árpád-házi Szent Erzsébet templomban. Vetítéses előadás a templom főhajójában.
  • 12.30 ismerkedés a templombelső klasszikus freskóival és a freskótechnikával.

A két templom között az utat tömegközlekedéssel tesszik meg, ezért érvényes utazási bérlet vagy vonaljegy szükséges.

Kriesch György a sétáján 1 500Ft/fő részvételi díjat kér. A résztvevők egy Nagy Sándor művésztükör kiadványt kapnak.

Regisztráció: katigyuri87@gmail.com

TourGuide készülék használata kötelező, amelynek díja 500 Ft.

Idegenvezető:

7. Tárlatvezetés a „Budapest – a város és hídjai” kiállításon 2024-02-23

Indulás időpontja: 2024-02-23 10:30
Indulás helyszíne: Budapest Főváros Levéltára (1139 Budapest, Teve u. 3-5.)
Útvonal:
Végzés helyszíne:
Menetidő: 90 perc

Az időszaki tárlatot a főváros egyesítésének 150. évfordulója, illetve a Széchenyi lánchíd felújítása alkalmából rendezte Budapest Főváros Levéltára, melyben a főváros és az azt átszelő Duna-hidak történetét mutatja be.

A mai Budapest története az ősidőktől fogva összekapcsolódott a Duna folyóval, a folyamon való átkeléssel, és a jó átkelési lehetőség miatt távoli vidékek felől itt összefutó utakkal. A kiállítással célunk ennek az összetett kapcsolatnak a bemutatása: a város(ok) növekedése szükségessé tette a hidak építését, ugyanakkor az új átkelőhelyek is erőteljesen meghatározták az egyes városrészek fejlődését és a három település egységes fővárossá válását.

Az építészeti örökség részeként a hidak meghatározzák Budapest arculatát, világvárosi megjelenését, ugyanakkor a hidak építése, lerombolása, felújítása és fenntartása kapcsán fontos társadalmi-gazdasági folyamatok, történelmi események is bemutathatóvá válnak.

Tájékoztatjuk, hogy a kiállítás egyénileg is megtekinthető.

Budapest Főváros Levéltára

Budapest Főváros Levéltára több mint 37.000 iratfolyóméter iratanyagot őriz a 14. századtól napjainkig a főváros múltjára vonatkozóan. Építészeti tervek – így Ybl Miklós hagyatéka –, fotók és képeslapok – pl. Klösz György városfotói, ill. a Főfotó-gyűjtemény –, térképek, a Fővárosi Közgyűlés iratai, állami, egyházi és iskolai anyakönyvek, bírósági és közjegyzői iratok, papíralapú és digitalizált állományok, adatbázisok biztosítanak lehetőséget tudományos és magán kutatásokra. Levéltárunk Budapest történelmére fókuszáló időszakos kiállításokat, könyvbemutatókat, levéltár-pedagógiai foglalkozásokat, levéltári sétákat kínál a szakmai és a nagyközönségnek.

Idegenvezető: László Zsófia, a kiállítás kurátora

Lezárult

8. Tárlatvezetés a Földalatti Vasúti Múzeumban III.

Indulás időpontja: 2024-02-23 11:00
Indulás helyszíne: Deák Ferenc tér, Metróállomás aluljáró; bejutás a BKK ügyfélcentrumon keresztül - Találkozó: min. 10 perccel a tárlatvezetések előtt a Földalatti Vasúti Múzeumban
Útvonal: Gizella tér - Deák Ferenc tér - Váczi körút - Opera - Oktogon - Vörösmarty utca - Körönd-Bajza utca - Aréna út - Állatkert - Artézi fürdő
Végzés helyszíne:
Menetidő: 30 perc

Tárlatvezetések a Földalatti Vasúti Múzeumban III.

A Ferenc József Földalatti Villamos Vasút túlélte névadóját, a világháborúkat. Eredeti utcabútoraitól idővel megvált: a vasút állomásaihoz vezető lépcsők fölé épített lejárócsarnokokat, köztük az impozáns Deák térit lebontották, helyükbe kőkorlátokat emeltek. A huzat ellen szélfogó ajtókat szereltek, és az állomásokra a peronőrők, jegykezelők számára fülkéket helyeztek el. Máig megmaradt a Schlick-gyárban készült vas tartószerkezet, a Zsolnay gyár készítette fehér- barna csempeburkolat, rajta a finoman keretezett állomásnév.

Tárlatvezetés a Földalatti vasút és a metró története az építéstől napjainkig c. állandó kiállításon. Ugyanitt megtekinthető a 150 év – 150 közlekedési esemény c. időszaki kiállítás, mely Budapest közlekedésének legfontosabb állomásait, legérdekesebb pillanatait villantja fel.

Részvétel a helyszínen történő jegyváltással lehetséges.

Belépőjegyek: teljes árú: 900 Ft;  diák- és nyugdíjas jegy: 450 Ft; 6 év alatt, 70 év felett a belépés díjmentes

Létszám: 20 fő / csoport

Regisztráció és információ: muzeum@bkv.hu

Telefonon: (1) 461-6500/11271 (Győrfi Judit)

Idegenvezető:

9. Vigadó - A hely, ahol megszületett Budapest 2024-02-23

Indulás időpontja: 2024-02-23 11:00
Indulás helyszíne: Vigadó előcsarnoka (1051 Budapest, Vigadó tér 2.)
Útvonal:
Végzés helyszíne:
Menetidő: 60 perc

A hely, ahol megszületett Budapest - Tematikus épülettörténeti séta

A Pesti Vigadó a pesti Duna-part máig meghatározó eleme, világörökségi helyszín. Számos történelmi eseménynek adott helyet.

150 évvel ezelőtt, a Pesti Vigadó falai között született meg Magyarország új fővárosa Budapest Pest, Buda és Óbuda egyesítésével. Az 1867-es kiegyezést követően a vezetők 1872 decemberében fogadták el a három városrész egyesítését. A hivatalos alapító okiratot 1873-ban írták alá a Pesti Vigadó Déli termében...

Az épülettörténeti sétákon megtekinthető a Pesti Vigadó Idővonal című állandó épülettörténeti fotókiállítása, amely nem csak az épület, hanem azon keresztül a magyar és egyetemes történelem, kultúra egy-egy jelentős eseményét eleveníti fel.

A séta a Pesti Vigadó 6. emeleti Panoráma Teraszán ér véget, ahol a látogatót páratlan kilátás és lenyűgöző panoráma fogadja

A Pesti Vigadó történetéről többet Holló Szilvia Andrea könyvéből ismerhetnek meg. A könyv bővített kiadása megvásárolható a Vigadó Pontban.

 

A sétát tartja: Badacsonyi Anna idegenvezető, a Pesti Vigadó idegenvezetője

Regisztráció: https://vigado.jegy.hu/program/idegenvezetok-vilagnapja-2024-badacsonyi-anna-158323/1107715

 

Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából meghirdetett sétákra a látogatók FÉLÁRON válthatnak jegyet, azaz egységesen 1.450 Ft/fő áron.

A csoport létszáma: max. 35 fő

Idegenvezető: Badacsonyi Anna

10. Bemutatkozik a SZÁMALK – Szalézi Technikum és Szakgimnázium

Indulás időpontja: 2024-02-23 11:00
Indulás helyszíne: Találkozó: 10.45-kor a Bp. XI. Bikás park metróállomás kijáratánál, mozgólépcső felőli téren
Útvonal:
Végzés helyszíne:
Menetidő: 90 perc

Újbudára hívjuk Önöket, Kelenföld városrészbe. Először egy rövid sétát teszünk a Bikás parkban, amely az M4-es metróépítkezés nyomán nyerte el mai formáját, és kapott hangsúlyt a fővárosi közlekedésben, és a környezetében lévő kelenföldi lakótelep mindennapi életében. Bejárjuk a panelházak monotonitását megtörő zöld területet. Ismerkedünk a park látványosságaival. Ezután ellátogatunk a SZÁMALK - Szalézi Technikum és Szakgimnázium épületébe, ahol az iskola vezetősége üdvözli a látogatókat. Majd a leendő festőművész diákok munkáiból készült kiállítást tekintjük meg - Szabó Andrea Cecília művésztanár vezetésével. Alkalmunk lesz megfigyelni az épület belsejét, amelynek tereiben, korszerű, jól felszerelt tantermeiben a jövő informatikusai, a robotika iránt érdeklődő fiatalok tanulnak, és persze a leendő turisztikai technikusok, idegenvezetők is, akik ezt a sétát tartják.

Útvonal: a M4es metróállomás „mini CET ” üvegcsarnoka (2014) - Grosics Gyula szobor (2018, Kligl S.) - Kacsás – tó ( biotó ) - „Újbuda” szobor - Bikás szoborcsoport (Kiss István: Monda) - Etele u. 36. Az építés története –szoborcsoport (1981, G. Staindl K)- Tétényi út 36.: IV. Tavasz szobor (2011, Dabóczi M)- Tétényi út 32b.: Paláncz Ferenc emléktábla-– (G. Staindl K. )- Etele út 68 - SZÁMALK - Szalézi Technikum és Szakgimnázium épülete és festőművész diákjainak kiállítása - Petzvál Park (közösségi tervezés)

Tourguide készülék használata kötelező, díja: 500 Ft/fő                 

Idegenvezető: Lévai Lili és Bara Zoltán, a SZÁMALK- Szalézi Technikum és Szakgimnázium elsőéves idegenvezető diákjai Szántó Ágnes felkészítő tanárukkal

Jelentkezés

11. A Ferenciek Bazárától a Károlyi-kertig - Városi séta kisiskolásoknak és szüleiknek

Indulás időpontja: 2024-02-23 14:30
Indulás helyszíne: Ferenciek tere
Útvonal: Ferenciek tere – Károlyi utca - Egyetem tér - a Károlyi kert
Végzés helyszíne:
Menetidő: 1-1,5 óra

  • Tudod-e, hogy mi a különbség a macskakaparás, graffiti és a sgrafitto között?
  • Miért „zümmögnek” a banképületek?
  • Mit látunk a Károlyi-palota kapuja, erkélye felett?
  • Megmérted már, meddig ért volna neked a víz, amikor a Duna elöntötte Pestet?

Tarts velem, és sok mindent meglátsz a városban. Anya is megtudja, hogy hol „shoppingoltak” a huszadik század elején, és az is kiderül, hogy apa hol sörözhetett ezalatt. A séta végén még kincset is keresünk!

Regisztráció: esztiseta@gmail.com 

Létszám: max 30 fő (kisiskolás és kísérője)


Tisztelt Érdeklődők !

A meghirdetett 2023. február 23. séta eső miatt elmaradt.

Ugyanezt a sétát 2024. március 8-án pénteken megtartjuk.

A Ferenciek teréről a templom elől indulunk 14:30 -kor.

A séta minimum 10 fővel indul.

Aki részt kíván venni a sétán, kérem regisztráljon az esztiseta@gmail.com címen!

Egyéb, gyerekeknek szóló idegenvezetésekről a https://www.facebook.com/esztiseta oldalon tudnak tájékozódni.

Idegenvezető: Horváth Eszter

12. A Sion-lépcsőtől a Sas-hegyi Látogatóközpontig

Indulás időpontja: 2024-02-23 14:30
Indulás helyszíne: Találkozó 14:30 órakor a Hegyalja úton, a Sion-lépcső buszmegállóban  (Megközelítés: a 8 E jelzésű autóbusszal)        
Útvonal: Hegyalja út, Sion – lépcső - Meredek utca 1. és 18. - Tájék u. 26.
Végzés helyszíne:
Menetidő: 2,5 óra

Sétánkon a Hegyalja útról induló lépcsőn a Notre Dame de Sion nővérek 1930-ban megnyílt zárdaiskolájához kapaszkodunk fel. Az egyházi épülettömbbe 1954-ben az Arany János Általános Iskola és Gimnázium költözött. Sárga impozáns épülettömege a Sas-hegy előterében mindenhonnan látható. A budai látkép meghatározó eleme. Az iskolán túlhaladva a Sas-hegy gyomrába ereszkedünk le, ahol az FI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium rendezkedett be. Megismerkedünk a szeizmológiai állomással, az Obszervatórium tevékenységével. Aztán egy újabb lépcsőn felkapaszkodunk a Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület Látogatóközpontjába. Itt megismerjük a hegy kialakulását, nevének eredetét, természeti értékeit. A Kilátópontról, ha kedvez az idő, megláthatjuk a Mátra vonulatait, a Gödöllői-dombságot, a Visegrádi-hegységet, a váci Naszályt és Óbuda- Buda - Pest nevezetes épületeit a Duna, a körutak, sugárutak osztásában.

A Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumot Süle Bálint, az intézet munkatársa mutatja be.

Az Obszervatórium honlapja: www.seismology.hu. Az intézet honlapja: www.epss.hu

Belépőjegy a Látogatóközpontba a Turizmus Világnapja alkalmából: 1000 Ft/fő.

Kérjük, hogy az időjárásnak és a túrának megfelelő öltözékben jelenjék meg!

Tourguide készülék használata 500 Ft/fő.

Idegenvezető: Kremnicsán János, a Sas-hegyi Látogatóközpont vezetője

Lezárult

13. Látogatás az Unicum Házban 2024-02-23

Indulás időpontja: 2024-02-23 14:30
Indulás helyszíne: Találkozó 10 perccel a vezetés megkezdése előtt az Unicum Házban (Bp. IX. Dandár utca 1. sz. múzeum bejárata)
Útvonal:
Végzés helyszíne:
Menetidő: 90 perc

A Soroksári út és környezetében az Osztrák- Magyar Monarchia idején alapított gyárak, ipartelepek helyét napjainkban fokozatosan lakóparkok, irodaházak, loftok foglalják el. Ebben az újraformálódó környezetben régi korok tanújaként a Zwack J. és Társai gyára ott áll, ahová 1892-ben települt.

Az Unicum Ház látogatása során végigkísérjük a világhírű márka történetét a Zwack család históriáján keresztül. A ~20 perces filmvetítés után vezetéssel megtekintjük a múzeumi tereket, a régi lepárlót és a pincét. A pincében tölgyfahordóból csapolva kóstolhatunk - kizárólag a 18 év feletti vendégek - Unicumot és Unicum Szilvát.

A program a megadott időpontban indul.

A tárlatvezetést a Látogatóközpont munkatársai tartják.

A belépődíj: 1650 Ft/fő félárú jegy az Idegenvezetők Világnapja alkalmából.

A megváltott jegy a teljes múzeumi programot és 2 italkóstolót (Unicum és Unicum Szilva) is tartalmazza. 18 év alatti vendégeknek az ár változatlan, azonban a túra nem tartalmaz kóstolót! A Mintaboltban pedig 5% kedvezményt biztosít az Unicum Ház a szeszesitalokra.

Létszám: max. 30 fő jelentkezését várjuk a termek és a pince befogadóképessége miatt.

Belépőjegyüket előre megvásárolhatják az alábbi linken: https://zwack.jegy.eu

A helyszínen jegyet váltani a maradék jegyek függvényében lehetséges.

Idegenvezető:

14. Gödöllő a második világháborúban - A Gödöllői Városi Múzeum időszaki kiállítása

Indulás időpontja: 2024-02-23 15:00
Indulás helyszíne: Gödöllői Városi Múzeum (Gödöllő, Szabadság tér 5.)
Útvonal:
Végzés helyszíne:
Menetidő:

A II. világháborúban Budapestet körülvevő gyűrű, az Attila-védvonal gödöllői szakaszán 2020-ban indultak el terepi kutatások. A Városi Múzeum időszaki kiállítása e kutatások eredményeit mutatja be. Képet kapunk a lövészárkok világáról, a védvonal mentén folytatott harcokról. Megismerjük Gödöllő város mindenapjait a háború alatt. A kiállítás emléket állít a gödöllői áldozatoknak, civileknek, kiváltképpen a Don-kanyarban elhunyt katonáknak.

Az indulás helyszínének megközelítése: az Örs vezér térről HÉV-vel a Gödöllő Szabadság tér megállóig, vagy távolsági busszal a Stadionok buszpályaudvarról Gödöllő autóbusz végállomásig.

A tárlatvezetést: Fábián Balázs igazgatóhelyettes tartja,

Világháborús katonadalokat énekel: Rábai Németh Ferenc énekes.

A múzeum az Idegenvezetői Világnap alkalmából INGYENES belépést biztosít.

A tárlatvezetés után megtekinthetők a múzeum állandó kiállításai is:

  • Gödöllő a mi városunk – várostörténeti interaktív kiállítás.
  • A Gödöllői művésztelep – a múlt század elején a szecesszió jegyében alkotó európai hírű művészcsoport munkássága.
  • A magyar cserkészmozgalom története – az ország egyetlen cserkészkiállítása, a gödöllői cserkész világtalálkozó emlékei.

Jelentkezés: varos.muzem@gmail.com e-mail címen, a jelentkezők nevének közlésével.

Létszám: 30 fő

A SÉTA MEGTELT, TÖBB JELENTKEZŐT NEM TUDUNK FOGADNI!

Idegenvezető:

15. Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem - Épületlátogatás mini koncerttel 15 óra

Indulás időpontja: 2024-02-23 15:00
Indulás helyszíne: Találkozó: a Zeneakadémia előcsarnokában ( VI. Liszt Ferenc tér 8.)
Útvonal: A Zeneakadémia Nagyterme- Solti György-terem- a földszinti- és az I. emeleti előcsarnok
Végzés helyszíne:
Menetidő: 50 perc

 „ Ismerje meg a Zeneakadémia egyedülálló szecessziós épületét! A 2013-ban újranyitott, zenetörténeti jelentőségű koncertteremben minden díszítést és részletet az 1907-es eredeti állapotnak megfelelően állítottak helyre. A túra résztvevői megcsodálhatják a régi fényében pompázó Nagytermet, és rácsodálkozhatnak a Kisterem, mai nevén Solti György Kamaraterem eleganciájára, valamint megtekinthetik a magyar szecesszió egyik legjelentősebb képzőművészeti alkotását, A művészet forrása című freskót az emeleti előcsarnokban. Szakavatott idegenvezetőink az épület rejtelmeibe is betekintést engednek, és a vendégek megtudhatják, hol lakik a zene szelleme. Az épületlátogatás végén egy kisebb koncert meghallgatására is lehetőség nyílik, egy zeneakadémista hallgató előadásában. „

Kérjük, legalább tíz perccel a vezetés előtt váltsák meg a jegyüket a Zeneakadémia pénztárában

A vezetés a jegypénztár mellől

A vezetést tartja: Pancsik Károly idegenvezető, a Zeneakadémia helyi idegenvezetője                            

Részvételi díj: egységesen 1950 Ft/fő az Idegenvezetők világnapja alkalmából

Fizetési mód: a helyszínen a jegypénztárban. Kérjük, készítse ki előre egy címletben a belépti díjat, hogy a vezetés indulása előtt fennakadások nélkül megválthassa a jegyét.

Idegenvezető: Pancsik Károly, a Zeneakadémia helyi idegenvezetője

Jelentkezés

16. Kána – középkori falu Újbudán

Indulás időpontja: 2024-02-23 15:30
Indulás helyszíne: Magyar Labdarúgó Szövetség Székháza (1112 Budapest, Kánai út 2.)
Útvonal: Kána templomromjai - Kánai út 2. sz. MLSZ Székház
Végzés helyszíne:
Menetidő: kb. 2 óra

A Kőérberek-Tóvárosi lakópark egy középkori falu fölé épült a Kőérbereki, Balatoni út és a Hosszúréti-patak által alkotott háromszögben. A területen 7000 éve kisebb-nagyobb megszakítással különböző civilizációk éltek. Az Árpád-kori település, Kána romjaira a Lakópark építkezését megelőző régészeti feltárás nyomán bukkantak a Budapesti Történeti Múzeum régészei. Már a 80-as években a közelben rátaláltak egy bencés apátság romjaira. Feltételezhető volt, hogy a templomhoz egy világi település tartozik, de akkor a munkák abbamaradtak. A 2003.évi ásatáson már kirajzolódott az Árpád-kori falu területe. A felszínre került templom, temető, házak, árkok, tároló gödrök, használati tárgyak, ékszerek, pénzérmék, üveg és vastárgyak mind Kána lakóiról mesélnek.

A méretek, az objektumok száma és a gazdag leletanyag alapján Kána a Kárpát-medence eddig feltárt egyik legnagyobb és leggazdagabb Árpád-kori településének tekinthető.

Sétánkon megnézzük a falu templomának a romjait, melyek - korunk építészeti közegében-egy közösség 800 évnyi titkát őrzik. A sétát követő előadás pedig azért lesz különleges, mert 2022-ben újraindultak a régészeti munkák a terület nyugati részén. Így a 20 évvel ezelőtti ásatásról, a leletanyagról, a középkori falu és lakosainak életmódjáról, szokásairól Terei György, a jelenlegi munkáktól Mészáros Boglárka régészek tartanak előadást a Magyar Labdarúgó Szövetség Székházában.

Az indulás helyszínének megközelítése: a Kelenföldi pályaudvarnál lévő buszvégállomástól induló 187-es busszal a Tippan utcai megállóig, onnan rövid  gyaloglással.

Köszönjük a Magyar Labdarúgó Szövetségnek, hogy az Idegenvezetők Világnapja alkalmából térítésmentesen biztosította a technikai eszközöket Kána régészeti feltárásáról készített anyag bemutatásához, és fogadta Székházában a program iránt érdeklődőket.

Idegenvezető: Terei György és Mészáros Boglárka, a Budapesti Történeti Múzeum régészei

Lezárult

17. Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem - Épületlátogatás mini koncerttel 16 óra

Indulás időpontja: 2024-02-23 16:00
Indulás helyszíne: Találkozó: a Zeneakadémia előcsarnokában ( VI. Liszt Ferenc tér 8.)
Útvonal: A Zeneakadémia Nagyterme- Solti György-terem- a földszinti- és az I. emeleti előcsarnok
Végzés helyszíne:
Menetidő: 50 perc

 „ Ismerje meg a Zeneakadémia egyedülálló szecessziós épületét! A 2013-ban újranyitott, zenetörténeti jelentőségű koncertteremben minden díszítést és részletet az 1907-es eredeti állapotnak megfelelően állítottak helyre. A túra résztvevői megcsodálhatják a régi fényében pompázó Nagytermet, és rácsodálkozhatnak a Kisterem, mai nevén Solti György Kamaraterem eleganciájára, valamint megtekinthetik a magyar szecesszió egyik legjelentősebb képzőművészeti alkotását, A művészet forrása című freskót az emeleti előcsarnokban. Szakavatott idegenvezetőink az épület rejtelmeibe is betekintést engednek, és a vendégek megtudhatják, hol lakik a zene szelleme. Az épületlátogatás végén egy kisebb koncert meghallgatására is lehetőség nyílik, egy zeneakadémista hallgató előadásában. „

Kérjük, legalább tíz perccel a vezetés előtt váltsák meg a jegyüket a Zeneakadémia pénztárában

A vezetés a jegypénztár mellől

A vezetést tartja: Pancsik Károly idegenvezető, a Zeneakadémia helyi idegenvezetője                            

Részvételi díj: egységesen 1950 Ft/fő az Idegenvezetők világnapja alkalmából

Fizetési mód: a helyszínen a jegypénztárban. Kérjük, készítse ki előre egy címletben a belépti díjat, hogy a vezetés indulása előtt fennakadások nélkül megválthassa a jegyét.

Idegenvezető: Pancsik Károly, a Zeneakadémia helyi idegenvezetője

Jelentkezés

18. Budai Vár-barlang átmenő túra 2024-02-23

Indulás időpontja: 2024-02-23 17:00
Indulás helyszíne: Találkozó 5 perccel a kezdés előtt a barlang Dárda utcai bejáratánál (1014 Budapest, Dárda u. 2.)
Útvonal:
Végzés helyszíne:
Menetidő: 40 perc

A Budai Vár alatt húzódó, több mint 3 kilométer hosszú barlangrendszernek a Dárda utcától a Lovas útig húzódó szakaszát járjuk be. Kb. 40 perces túránkon betekintést nyerünk abba, hogyan alakult ki a barlangrendszer, és hogyan hasznosították az évszázadok során.

Megközelítés: BudapestGO Utazástervező (bkk.hu)

Részvételi díj: 2.700 Ft/fő - kedvezményes díj az Idegenvezetők Világnapja alkalmából.

A túrára a regisztráció és a jegyvásárlás kizárólag online lehetséges, ezen a linken: Jegyvásárlás

Kérjük, érkezzen időben, a túra pontosan indul - a késve érkezők nem tudnak csatlakozni a csoporthoz, a jegyek értéke nem visszatéríthető. Az online megvásárolt jegyeket NEM SZÜKSÉGES KINYOMTATNI, erre alkalmas okostelefonon is be lehet mutatni!

Létszám: 20 fő.

A barlang hőmérséklete kb. 12 °C-os, ennek megfelelő öltözet és kényelmes túracipő ajánlott!

Idegenvezető: a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársa

19. Látogatás a Dreher sörgyárban 2024-02-23

Indulás időpontja: 2024-02-23 17:00
Indulás helyszíne: Dreher Sörgyár (1106 Budapest, Dreher Antal út 3.)
Útvonal:
Végzés helyszíne:
Menetidő: 90 perc

A program egy tartalmas, 1,5 órás kikapcsolódást ígér: látogatóink egy rövid filmvetítésen megismerhetik a sörgyár, illetve a kőbányai sörgyártás történetét, majd a gyár udvarára látogatunk, ahol a több mint 100 éves épületek felemelő környezetében lencsevégre kaphatjuk Dreher Antal miniszobrát. A séta során a főzőház mellett a sörgyár legújabb sörfőzdéjébe, a 2021. nyara óta működő Sörműhelyébe is ellátogatunk. A program végén pedig egy sörrel öblítjük le az élményt.

Regisztráljon és kóstoljon bele a dreheri történelembe!

A program ára: 800 Ft/fő

Létszám: max.30 fő

Regisztráció: Idegenvezetők Világnapja - 2023 - Dreherzrt.hu

Idegenvezető:



Összesítő

  • Tárlatvezetés a Budapest egyesítését bemutató kamara-kiállításon 2024-02-23
  • Indulás időpontja:
    2024-02-23 10:00
  • Indulás helyszíne:
    Budapest Főváros Levéltára (1139 Budapest, Teve u. 3-5.)
  • Útvonal:
  • Menetidő:
    30 perc
  • Járatszám:
  • Max létszám:
    10
  • Feliratkozók:
    10
  • Lezárult
  • Duna-menti ókori birodalmi város –Séta az Aquincumi Régészeti Parkban 2024-02-23
  • Indulás időpontja:
    2024-02-23 10:00
  • Indulás helyszíne:
    Találkozó 10 órakor az Aquincumi Múzeum és Régészeti Park bejáratánál (1031 Budapest, Szentendrei út 135.)
  • Útvonal:
    Festőház - Mithrasz-szentély - Nagy lakóház, magánfürdővel, atriummal és perystilummal - Marcus Antonius Victorinus lakóháza és Mithraeuma - Kettős fürdő - Macellum - Nagy közfürdő - Kőtár - Múzeum
  • Menetidő:
    2-2,5 óra
  • Járatszám:
  • Max létszám:
    17
  • Feliratkozók:
    17
  • Lezárult
  • Duna-parti városrészek – egykori ipari körzetek
  • Indulás időpontja:
    2024-02-23 10:00
  • Indulás helyszíne:
    Találkozó 10 órakor a Boráros téri CSEPELI HÉV (H7) végállomáson, a vágányok végén
  • Útvonal:
  • Menetidő:
    3,5 óra
  • Járatszám:
  • Max létszám:
    25
  • Feliratkozók:
    25
  • Lezárult
  • Tárlatvezetés a „Budapest – a város és hídjai” kiállításon 2024-02-23
  • Indulás időpontja:
    2024-02-23 10:30
  • Indulás helyszíne:
    Budapest Főváros Levéltára (1139 Budapest, Teve u. 3-5.)
  • Útvonal:
  • Menetidő:
    90 perc
  • Járatszám:
  • Max létszám:
    20
  • Feliratkozók:
    20
  • Lezárult
  • Bemutatkozik a SZÁMALK – Szalézi Technikum és Szakgimnázium
  • Indulás időpontja:
    2024-02-23 11:00
  • Indulás helyszíne:
    Találkozó: 10.45-kor a Bp. XI. Bikás park metróállomás kijáratánál, mozgólépcső felőli téren
  • Útvonal:
  • Menetidő:
    90 perc
  • Járatszám:
  • Max létszám:
    25
  • Feliratkozók:
    14
  • Jelentkezés
  • A Sion-lépcsőtől a Sas-hegyi Látogatóközpontig
  • Indulás időpontja:
    2024-02-23 14:30
  • Indulás helyszíne:
    Találkozó 14:30 órakor a Hegyalja úton, a Sion-lépcső buszmegállóban  (Megközelítés: a 8 E jelzésű autóbusszal)        
  • Útvonal:
    Hegyalja út, Sion – lépcső - Meredek utca 1. és 18. - Tájék u. 26.
  • Menetidő:
    2,5 óra
  • Járatszám:
  • Max létszám:
    30
  • Feliratkozók:
    30
  • Lezárult
  • Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem - Épületlátogatás mini koncerttel 15 óra
  • Indulás időpontja:
    2024-02-23 15:00
  • Indulás helyszíne:
    Találkozó: a Zeneakadémia előcsarnokában ( VI. Liszt Ferenc tér 8.)
  • Útvonal:
    A Zeneakadémia Nagyterme- Solti György-terem- a földszinti- és az I. emeleti előcsarnok
  • Menetidő:
    50 perc
  • Járatszám:
  • Max létszám:
    30
  • Feliratkozók:
    26
  • Jelentkezés
  • Kána – középkori falu Újbudán
  • Indulás időpontja:
    2024-02-23 15:30
  • Indulás helyszíne:
    Magyar Labdarúgó Szövetség Székháza (1112 Budapest, Kánai út 2.)
  • Útvonal:
    Kána templomromjai - Kánai út 2. sz. MLSZ Székház
  • Menetidő:
    kb. 2 óra
  • Járatszám:
  • Max létszám:
    25
  • Feliratkozók:
    25
  • Lezárult
  • Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem - Épületlátogatás mini koncerttel 16 óra
  • Indulás időpontja:
    2024-02-23 16:00
  • Indulás helyszíne:
    Találkozó: a Zeneakadémia előcsarnokában ( VI. Liszt Ferenc tér 8.)
  • Útvonal:
    A Zeneakadémia Nagyterme- Solti György-terem- a földszinti- és az I. emeleti előcsarnok
  • Menetidő:
    50 perc
  • Járatszám:
  • Max létszám:
    30
  • Feliratkozók:
    13
  • Jelentkezés