Séták

Tisztelt Érdeklődő!

 

Kérjük, figyelmesen olvassa el a sétákon, tárlatvezetéseken és egyéb programon való részvétel feltételeit. Regisztrálni az adott sétánál, programnál megadott e-mail címen vagy regisztrációs linken tud. 

A megjelölt gyalogos sétáinkhoz a kulturált, városbarát turizmus előmozdítása érdekében egyszerűen kezelhető audioguide adó-vevő készüléket használunk.

Nincs hangoskodás! Az audioguide készülék segítségével idegenvezetőink normál beszédhangon mutatják be a látványosságokat, és vezetik a csoportot a séták színterén: szabadban, épületbelsőkben. A készülék hatótávolságának köszönhetően nincs lemaradás a sétán! Bátran fényképezhetünk, elidőzhetünk egy-egy szép épületrészleten.

Tourguide készülék használati díja: bruttó 500,- Ft/fő

A készülékeket az Idegenvezetők Világnapja alkalmából a Tourguidesystem.hu Kft. kedvezményes  áron biztosítja a résztvevőknek, mely összeget a séta helyszínén a jelentkezés során kell kifizetni a szolgáltatónak. Kérjük, hogy előre készítsék ki lehetőleg kis címletben (500) és a helyszínen adják át a társaság munkatársának. A készülékek befizetéséről  a helyszínen egy nyilvántartás készül, amennyiben számlát igényel, úgy kérjük, hogy fáradjon majd be a szolgáltató irodájába munkanapokon. 

 

A program változtatás jogát fenntartjuk!

A csoportos sétákról hang- és képfelvétel is készül, melyet a későbbiekben promóciós jelleggel felhasználunk. Azzal, hogy eljön a sétára, Ön ehhez a felvételhez hozzájárul.

Kérjük, lemondás vagy kérdés esetén írjon nekünk a regisztracio@bkik.hu email címre. 

 

Regisztráció

Kérjük, regisztráció után a visszaigazoló e-mailben megküldött aktiválási linken keresztül érvényesítse regisztrációját, ellenkező esetben az 48 óra után törlődik! Ha nem kapta meg a visszaigazoló e-mailt, akkor először nézze meg a Spam (levélszemét) mappában. Kérjük, visszaigazolás hiányában ne regisztráljon többször, mert akkor sem fogja megkapni a visszaigazoló e-mailt, csak lefoglalja a helyeket mások elől!

A központi regisztrációnál egy fő maximum további 4 főt tud regisztrálni. Csoportos regisztrációra nincs lehetőség.

1. A Gyermekvasúttól a svábhegyi fogaskerekűig

Indulás időpontja: 2024-02-24 08:45
Indulás helyszíne: Találkozó 8:35-kor a túravezetővel a Bp. XII. Hűvösvölgy BKV végállomáson
Útvonal:
Végzés helyszíne:
Menetidő: 3 óra

Valami ősi vonzódás él bennünk a gőzös, a füstfelhőt pöfögő, füttyjelet adó, kattogó, zakatoló kisvonat iránt - ami lassan csak a múlt nosztalgia képe a lebegő mágnes vasút és gyorsvasutak korában. Vonzó dolog egy „vasúti terepasztalon játszó”, forgalomirányító, jegykezelő, pecsétet nyomó, vonatokat tárcsával, sípszóval indító kisvasutasnak lenni. Pláne, ha ez a terep a főváros erdővel borított, rétekkel, völgyekkel szabdalt hegyvidékén épült ki, gazdag múltú turisztikai látványosságok, természetjárók túraútvonalai, zarándokutak és egész sí- és sportterep szövevényében.

Túránk első különlegessége, hogy idegeneknek elzárt területre, a MÁV Zrt. Széchenyi-hegyi Gyermekvasút hűvösvölgyi Vontatási telepére lépünk be. Megtekintjük a fűtőházat. Lesz bőven alkalom a szelfizésre. A nagy attrakció a vonatozás lesz Hűvösvölgytől a Széchenyihegyi végállomásig.

Útközben megismerkedünk a vasút mentén felkereshető látványosságokkal és persze ámulni fogunk a természeti szépségek, és a fel-felbukkanó Budapest- kép láttán. A Széchenyihegyi végállomástól elsétálunk a Széchenyi-emlékműig. Innen visszafelé a svábhegyi fogaskerekű irányába tartunk.

Találkozó: 8.35-kor a túravezetővel a Bp. XII. Hűvösvölgy BKV végállomásoÚtvonal: Hűvösvölgy vontatási telep- Gyermekvasutas Múzeum- vonatozás - 75 éves a Gyermekvasút c. kiállítás megtekintése vezetéssel-- Széchenyi-emlékmű- Művész út fogaskerekű megálló

A túrát vezeti: Vinis Gyula a MÁV Zrt. Széchenyi-hegyi Gyermekvasút ny. műszaki vezetője

A viteldíj: gyermek vonaljegy (6-18 éves korig): 500 Ft/fő, felnőtt vonaljegy egységesen: 1.000 Ft/ fő

A találkozáskor, jelentkezésnél kérjük, előre készítsék ki a kívánt összeget!

Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából a MÁV Zrt. Széchenyi-hegyi Gyermekvasút külön kocsit biztosít az utazáshoz a vasút teljes vonalán. Köszönjük szépen.

Regisztráció: gyermekvasut2023@gmail.com      

 

Idegenvezető: Garas Judit és Vinis Péter

Jelentkezés

2. Templomok, villák, sorsok - rózsadombi séta

Indulás időpontja: 2024-02-24 09:15
Indulás helyszíne: A séta 9.15-kor indul a Rózsadombi Kapisztrán Szent János Templom előtt (1022 Budapest, Tövis u. 1/a.)
Útvonal:
Végzés helyszíne:
Menetidő: 120 perc

Az Országúti ferences templomtól keresztúti stációk vezetettek a Kálvária-hegyen épült kápolnához, mely az ostrom alatt elpusztult. 1951-re lebontották. Nevét a Veronika utca őrizte meg és egy emléktábla a mai Mansfeld Péter parkban. A miséző hely nélkül maradt hívek és a ferences atyák az Áldás utcai iskola tornatermében gyűltek össze, míg a Tövis utca sarkán felépítették és a „római iskola” művészeivel feldíszítették a templomukat - a kommunista hatalomátvétel előtti utolsó pillanatban. A templom túlélte Rákosi Mátyást, ahogy Himnuszunk is, mely a politikai vezér szándéka ellenére nem lett „szocialistább” hangvételű. 

Sétánkon először a Tövis utcai Kapisztrán Szent János templomot tekintjük meg, majd elhaladunk az Áldás utcai iskola előtt, Közben mesélünk a rózsadombi villák építészeiről, híres lakóiról, diktatúrák tanúiról, áldozatairól. A Bolyai utcán át a Mansfeld Péter Parkba érkezünk. Innen széttekintünk „a teremtett világra ’’, és a Világörökségi színhelyre, a Duna két partjára.

Útvonal: Tövis utca - Áldás u. 1: Áldás Utcai Általános Iskola (1912, Zrumeczky)  - Bolyai utca - Mansfeld Péter park. Tovább a Veronika utca - Apostolok utca - Margit utca- Margit körút útvonalon ereszkedhetünk le a dombról.

 

 

Idegenvezető: Borsányi Zsolt keresztény egyház- és művelődéstörténész, idegenvezető

Lezárult

3. Vác – ezeréves barokk város a Duna partján

Indulás időpontja: 2024-02-24 09:35
Indulás helyszíne: Találkozó: 9:35-kor a váci pályaudvar előtt a helyi idegenvezetővel, Selymes Nórával
Útvonal:
Végzés helyszíne:
Menetidő: 120 perc

Utazás egyénileg: a Nyugati pályaudvarról 9:05-kor induló zónázó vonattal

Érkezés: 9:30-kor a Váci pályaudvarra

Találkozó: 9:35-kor a pályaudvar előtt a helyi idegenvezetővel, Selymes Nórával

A séta útvonala: Vasútállomás (a Vasútállomás épületének bemutatása, az első vonat érkezése Vácra) – Széchenyi utca (Szent Rókus kápolna, Evangélikus templom bemutatása) – Kossuth tér (Vácz Remete szobor, a város névadójának legendája) – Konstantin tér (Székesegyház, Apor Vilmos Katolikus Főiskola és a Püspöki Palota bemutatása - kívülről) – séta a Duna-parton – Március 15. tér, Vác barokk főtere (a nevezetes épületek bemutatása - kívülről) – Memento Mori, a „váci múmiák” kiállítóhely megtekintése

A Világnapi rendezvény alkalmából a Tragor Ignác Múzeum a városi sétára regisztrált vendégek számára ingyenes belépési lehetőséget nyújt a Memento Mori & Ars Memorandi kiállítóhely megtekintéséhez.

Regisztráció:    info@tdm.vac.hu

A regisztrációnál kérjük, tüntessék fel: IVN Váci séta, február 24.

 

Mindig nagy öröm köszönteni vendégeinket az Idegenvezetők Világnapján, mely eseménysorozathoz immár Vác városa is évről évre csatlakozik.

Szombati programunk a váci vasútállomástól indul. A hagyományos városi sétáink útvonalát követjük és jutunk el a Duna-partra, végül pedig megtekintjük Vác főterén (Március 15. tér 19. sz.) a Tragor Ignác Múzeum Memento Mori & Ars Memorandi kiállítóhelyét, ahol az idén 30 éve felfedezett, világhírű váci múmiákat és történetüket ismerhetik meg.  http://muzeumvac.hu/

A séta után frissítőül – ha még nem kóstolták meg városunk különleges italát – térjenek be Vác egyik kávézójába és kóstolják meg Vác signature kávéját, a Mária Terézia melange-t!

Érezzék jól magukat városunkban!

Az Idegenvezetők Világnapjára összeállított programunk ízelítő irodánk választékából.

Kérjük, tekintse meg a Váci Tourinform iroda turisztikai programkínálatát!

http://www.visitvac.hu/

Szeretettel várjuk egész évben városunkban!

BETELT, A JELENTKEZÉS LEZÁRULT!

Idegenvezető: Selymes Nóra

4. Budafoki történetek és látogatás a szecessziós Városházán

Indulás időpontja: 2024-02-24 10:00
Indulás helyszíne: Találkozó 9:45-től a Savoyai Jenő téren, a Szent Lipót plébániatemplom előtt
Útvonal: Savoyai Jenő tér – Takács Pál tér – Hosszúhegy tér – Városház tér
Végzés helyszíne:
Menetidő: 90 perc

Hogyan lett egy puszta szőlővidék előbb önálló város, majd Budapest része? Hogyan és miért népesült be ez a hegyfok, és vajon miért döntöttek úgy a századforduló „italosai”, hogy itt vetik meg üzleti lábukat? Megtudunk mindent. Azt is, kik, hogyan és miből éltek ezen a borgőzös vidéken évszázadokon át.

Sétánk második felében lehetőségünk nyílik megtekinteni az idén 95 éves szecessziós műemlék Városházát, annak belső tereit, felújított Dísztermét.

Az indulás helyszínének megközelítése:

  • villamos (Savoyai Jenő tér megálló): 47, 56
  • busz (Savoyai Jenő tér megálló): 33, 58, 114, 133E, 141, 158, 213, 214, 250, 251
  • vonat: Budafok megállóhely, és 7 perc séta

A vezetés időtartama: 90 perc (60 perc szabadtéri séta, 30 perc Városháza)

A részvételhez előzetes regisztráció szükséges ezen a felületen. 

A TourGuide készülék használata kötelező, amelynek díja 500 Ft.

BETELT, A JELENTKEZÉS LEZÁRULT!

Idegenvezető: Vágvölgyi Anikó

5. Gödöllői városnézés - 2 csoport, 2 útvonal

Indulás időpontja: 2024-02-24 10:00
Indulás helyszíne: Találkozó a Gödöllő vasútállomáson levő Királyi Váróban 9.30 óra és 10.00 óra között
Útvonal:
Végzés helyszíne:
Menetidő: 4 óra

A Rákos-patak menti településen építette fel a XVIII. században a környék birtokosa, gróf Grassalkovich Antal az ország egyik legnagyobb, pompázatos barokk kastélyát.

Később a kastély állami tulajdon lett és a kiegyezés után a koronázás alkalmával a magyar nemzet Ferenc Józsefnek és feleségének, Sissinek ajándékozta. A kastély ebben az időben élte fénykorát. Ekkor épült fel a vasútállomáson a Királyi Váró is a királyi, királynéi és hercegi várókkal a kastélyba vonattal érkező uralkodói család és kíséretének méltó fogadására.

Gödöllői programunkat a Királyi Váróban kezdjük. A polgármesteri köszöntés és a Királyi váró bemutatását követően két sétaútvonalon ismerhetik meg vagy Gödöllő városközpontját vagy a Máriabesnyői Bazilikát. Mindkét csoportnak alkalma nyílik a Gödöllői Királyi Kastély  állandó kiállításának a megtekintésére. A Királyi Váróból a Máriabesnyői Bazikikába, majd  a Királyi kastélyhoz a rendezők, a Gödöllői Nyugdíjas Egyesület szállítják a vendégeket.

 

Indulás a sétákra két csoportban két útvonalon történik:

1. számú séta: Királyi Váró - gödöllői városnézés (Alsó park, Fő tér ) - Királyi kastély útvonalon

A kastély egykori alsó-parkján át vezet az út a város főterére. A hangulatos tér különlegességei: az indonéziai kormány által adományozott világbéke gong, és a József Attila „Altató” c. versét megidéző Kis Balázs szobor.

A Városnézést vezeti: Hajnal Irén idegenvezető.

A Királyi Kastélyban tárlatvezetők: Turi Olga idegenvezető és Sebő Györgyné helyi vezető.

Jelentkezés az 1.sz. sétára: godollocentrum@gmail.com  e-mail címen a jelentkezők nevének közlésével.

Résztvevők száma: 30 fő

Részvételi díj: Állandó kiállítás jegyárak (kiralyikastely.hu) linken látható jegyárakból a kastély 50%-os kedvezményt biztosít a résztvevők számára.

A SÉTA MEGTELT, TÖBB JELENTKEZŐT NEM TUDUNK FOGADNI!

 

2. számú séta: Királyi váró - Máriabesnyői Bazilika - Királyi kastély útvonalon

A Grassalkovichok építették fel a közeli, ma már Gödöllőhöz tartozó Máriabesnyőn a napjainkban bazilika rangú kegytemplomot. Az építéskor „csoda” történt. Egy kis csontból faragott Mária szobrocskát találtak. Így vált már a kezdetektől fogva híres búcsújáró hellyé a kegytemplom és őrzi a Grassalkovichok nyughelyét.

A Máriabesnyői Bazilikát bemutatja: Six Edit helyi vezető.

A Királyi kastélyban tárlatvezetők: Turi Olga idegenvezető és Juhász Mária helyi vezető.

Jelentkezés a 2.sz. sétára: mariabesnyo.bazil@gmail.com e-mail címen a jelentkezők nevének közlésével.

Résztvevők száma: 30 fő

Részvételi díj: Állandó kiállítás jegyárak (kiralyikastely.hu) linken látható jegyárakból a kastély 50%-os kedvezményt biztosít a résztvevők számára.

 

Az indulás helyszínének megközelítése: Budapestről a Keleti pályaudvarról induló vonattal a Gödöllő vasútállomásig, vagy az Örs vezér térről induló HÉV-vel a Gödöllő végállomásig.

Megnyitó: 10 órakor Dr. Gémesi György, Gödöllő város polgármestere és a programok szervezői köszöntik a vendégeket.

A Királyi várót bemutatja: Sebő Györgyné helyi vezető.

A SÉTA MEGTELT, TÖBB JELENTKEZŐT NEM TUDUNK FOGADNI!

 

Gödöllő- ez a Budapesttől alig harminc kilométerre fekvő Rákos-menti település földrajzi fekvése, történelmünkben elfoglalt különleges szerepe okán gazdag választékot kínál a történelem, építészet, képzőművészet, a mezőgazdasági tudományok, ipartörténet iránt érdeklődőnek, és a természetrajongóknak.

Miről nevezetes Gödöllő a múltban és napjainkban?

· A várost körülvevő, erdő borította dombok már a korai időktől híres vadászatok színhelyei és manapság a természetjárók kedvelt kirándulóhelyei.

· Hazánk egyik legnagyobb barokk kastélya történelmi emlékhely – nevezetes országos események színhelye.

· Máriabesnyőn a Grassalkovichok által felépített bazilika híres búcsújáróhely.

· A múlt század elején Gödöllőn működő európai hírű szecessziós művésztelep alkotóinak festményei, üvegablakai, szobrai több fővárosi középületeinket -  pl. A Parlament, zeneakadémia belső tereit -  is díszítik.

· Gödöllő a parkok városa – a kastély csodás tájképi kertje, egykori Alsó-parkja, az Erzsébet- emlékpark, a város határában a Méhészeti Múzeum ősparkja, és hazánk legnagyobb erdészeti arborétuma a hajdani József főherceg liget. 

· A városunkban működő Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemre több kontinensről érkeznek hallgatók.

· Településünk különleges értéke mégis az a kivételes, sokrétű, pezsgő kulturális élet, amely nem csak a környék, de fővárosi lakosok jó részét is idevonzza.

 Városunk, Gödöllő mindig szeretettel várja a hozzánk látogató vendégeket!

                                                                                  Hajnal Irén idegenvezető, Gödöllő

 

Idegenvezető: Sebő Györgyné, Six Edit, Turi Olga, Juhász Mária

6. Noszvaj – a Bükk déli kapujában - Faluséta Noszvajon

Indulás időpontja: 2024-02-24 10:00
Indulás helyszíne: Találkozó: 10 órakor a De La Motte –kastély kapuja előtt ( Noszvaj , Dobó István u. 10.)
Útvonal: De La Motte- kastély (kívülről) - református templom - Magtár fogadó (kívülről)- Gazdaház- és Présház- barlanglakások
Végzés helyszíne:
Menetidő: 2,5 óra

Megközelítés : Budapesttől Noszvaj autóval 151 km távolságra található. A települést az M3-as autópályáról Mezőkövesdnél kihajtva Szomolyán keresztül közelíthetjük meg Budapest vagy Miskolc felől is. Volán autóbusszal egri átszállással érkezhetünk Noszvajra. Egertől 10 kilométerre van a falu.

A séta ingyenes.

A barlanglakásoknál forró teával várjuk a séta résztvevőit ( saját bögre előny) .

A Barlanglakások látogatási díja: nem Noszvaji lakosoknak 800 Ft (felnőtt), 500 Ft ( 6 és 18 év között) https://barlanglakasok.hu/

Regisztráció: terraignisbt@gmail.com Információ:70 /639 3626         

15.30-tól:  "Jöjjön a tavasz, vesszen a tél!" –Noszvaj téltemető rendezvénye maszkos felvonulással, kiszebáb égetéssel https://turizmus.noszvaj.hu/programok/teltemeto-2024-02-24/13829/

További információ: https://turizmus.noszvaj.hu/latnivalok/

 

Idegenvezető: Várnai Judit Szilvia

7. Street art Budán

Indulás időpontja: 2024-02-24 10:00
Indulás helyszíne: Találkozás: 9.50-kor „ az Óra alatt”, a Bp. II. Széll Kálmán téren 
Útvonal: Széll Kálmán tér - Varsányi Irén utca - Margit körút- Margit krt.5. Bem mozi
Végzés helyszíne:
Menetidő: 90 perc

Ne csak nézz, hanem láss is! - ez a séta mottója, amely során megtanuljuk más szemmel látni a várost!

Tudod, hogy kik csinálják Budapesten a street artot? Miről ismered fel 0036Mark, MissKK, Kolodko Mihály vagy éppen Rapa73 alkotásait? Tudtad, hogy nem kell Pestre utaznod ahhoz, hogy városi kódfejtésbe fogj? Hogy nézhetsz fel és le és oldalra is?

A Tourguide készülék használata kötelező. Díja 500: Ft/fő, amely a helyszínen a szolgáltatónak fizetendő.

Idegenvezető: Kemény Réka, a BZSH Külkereskedelmi Technikum esti tagozatos idegenvezető osztályának a tanulója

Lezárult

8. Vezetett túra a Szemlő-hegyi- és a Pál-völgyi-barlangban 1. Természetjárás a Budai-hegységben

Indulás időpontja: 2024-02-24 10:00
Indulás helyszíne:
Útvonal:
Végzés helyszíne:
Menetidő: 80 perc

Találkozó: 10 órakor a Fenyőgyöngye Vendéglő előtt ( Bp. II. Szépvölgyi út 155.)

Megközelíthető a Kolosy tér felől a Szépvölgyi úton. ( a 65- ös autóbusszal  )

A túra útvonala: Szépvölgyi út - Árpád-kilátó ( Glück Frigyes út )- Törökvészi út - Ferenc-hegyi –barlang ( Ferenchegyi út 80. ) - a Ferenc-hegy tetején keresztül a Ferenchegyi úton, sétányon  - Barlang-utca - dr. Kessler Hubert (1907 –1994) karszt- és barlangkutató, a Szemlő-hegyi-barlang felfedezőjéről elnevezett Emlékpark és kilátópont - a Szemlő – hegyi- barlang (Pusztaszeri út 35. )

A túra hossza: kb  6 km

Időtartama:  kb. 80 perc

A Természetjáró túra ingyenes.

Aki nem kíván részt venni a természetjáráson, csak a barlang-látogatáson, azzal a csoport a Szemlő-hegyi-barlang fogadóterében találkozik. 

 

Idegenvezető: Németh Tamás barlangász

Lezárult

9. Vízivárosi séták I. A Clark Ádám tértől a Corvin térig

Indulás időpontja: 2024-02-24 10:00
Indulás helyszíne: Találkozó 9:45-kor a Bp. I. Clark Ádám tér, 0 kilométerkőnél
Útvonal: Clark Ádám tér - Bem rakpart - Pala utca - Boutique Hotel Victoria - Fő utca - Corvin tér
Végzés helyszíne: Corvin tér
Menetidő: 120 perc

Első vízivárosi sétánkon megismerkedünk a Lánchíd, az Alagút és a Sikló kulisszatitkaival, egy rejtőző középkori házzal, a rakparton sorakozó arisztokrata paloták történetével, lakóival, így az Andrássy családdal is.

Történelmi távolságunk háromezer év: a legtávolabbit egy ősanya lábnyoma jelzi. Majd az ókor emlékei. Itt, a limes mentén vonultak a Római Birodalom katonái. A valamikori Országúton haladt a középkori királyi udvar Visegrádról a budai királyi palotába. Kereskedők telepedtek ide, a Duna közelségébe. Vendégfogadók nyíltak. Minden egyházi felekezet megépítette itt a maga templomát, s még a török korból is maradt ránk töredékeiben egy dzsámi.

A sétánk igazi fénypontja, hogy látogatást tehetünk Hubay Jenő hegedűművész otthonában. A meghitt Fehér Zeneszalonban szó lesz emlékezetes koncertekről, melyek díszvendégei a Habsburg királyi és a Horthy család voltak, és mesélünk egy örök szerelemről.

Tourguide készülék használati díja: 500 Ft.

Idegenvezető: Selmeczi Andrea

Lezárult

10. Aquincum: Mit adtak nekünk a rómaiak? - vezetett séta múzeum látogatás

Indulás időpontja: 2024-02-24 10:30
Indulás helyszíne: Találkozási pont: a visszaigazolásban megadjuk
Útvonal:
Végzés helyszíne:
Menetidő: 120 perc

Időutazási séta az Aquincum Múzeum kertjében.
Szeretné, hogy történetek és legendák nyomán megelevenedjenek az aquincumi polgárváros kövei, romjai?
Tudja, hogy mi az a Hydra?
Érdekli, hogy a rómaiak miért jártak olyan gyakran fürdőkbe?
Amennyiben igen, akkor tartson velem, sétámon bejárjuk a romkertet, valamint megnézzük a Mithras szentélyt és a festő házát is.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni ezen a lilnken lehet:
Belépődíj a múzeum területére ingyenes a regisztráltak részére az Idegenvezetők Világnapja alkalmából.
Érkezéskor a visszaigazoló email bemutatása szükséges.
Jelentkezési és lemondási határidő: 2024. február 22. csütörtök, 24:00 óra
A program változtatás jogát fenntartjuk!
A csoportos sétákról hang- és képfelvétel is készül, amelyet a későbbiekben promóciós jelleggel felhasználunk. Azzal, hogy eljön a sétára, Ön ehhez a felvételhez hozzájárul.


 

Idegenvezető: Bencze Ágota

11. Luxus Világörökségi helyszínen - Andrássy út

Indulás időpontja: 2024-02-24 10:45
Indulás helyszíne: Találkozó 10:30 – kor az Andrássy út 5. (Zegna)
Útvonal:
Végzés helyszíne:
Menetidő: 90 perc

Sétánkon az Andrássy út elejétől az Operáig egy rövid útszakaszt járunk be. Igyekszünk közben megmutatni, miért éppen itt, az Andrássy útra keresztelt elegáns sugárút, „ Avenue ” első szakaszán foglaltak szimbolikusan teret a high-fashion szereplői, a luxus divatmárkák : éppen a neoreneszánsz Operaházunk, a Drechsler-palota , az impozáns Hotel Moments, a palotabérházak, bérpaloták, és a Világörökség részét képező Millenniumi Földalatti Vasút környezetében. Talán mert a múlt hozzáadott érték, sokszor felbecsülhetetlen.

A séta során néhány üzlet, szalon történetébe is betekintést nyerhetünk, köztük egy sikeres magyar márka, a NUBU történetét is megismerjük.

A Tourguide használat kötelező, díja: 500 Ft/fő

Idegenvezető: Kerepesi Mária

Lezárult

12. Látogatás az Unicum Házban 2024-02-24

Indulás időpontja: 2024-02-24 10:45
Indulás helyszíne: Találkozó 10 perccel a vezetés megkezdése előtt az Unicum Házban (Bp. IX. Dandár utca 1. sz. múzeum bejárata)
Útvonal:
Végzés helyszíne:
Menetidő: 90 perc

A Soroksári út és környezetében az Osztrák- Magyar Monarchia idején alapított gyárak, ipartelepek helyét napjainkban fokozatosan lakóparkok, irodaházak, loftok foglalják el. Ebben az újraformálódó környezetben régi korok tanújaként a Zwack J. és Társai gyára ott áll, ahová 1892-ben települt.

Az Unicum Ház látogatása során végigkísérjük a világhírű márka történetét a Zwack család históriáján keresztül. A ~20 perces filmvetítés után vezetéssel megtekintjük a múzeumi tereket, a régi lepárlót és a pincét. A pincében tölgyfahordóból csapolva kóstolhatunk - kizárólag a 18 év feletti vendégek - Unicumot és Unicum Szilvát.

A program a megadott időpontban indul.

A tárlatvezetést a Látogatóközpont munkatársai tartják.

A belépődíj: 1650 Ft/fő félárú jegy az Idegenvezetők Világnapja alkalmából.

A megváltott jegy a teljes múzeumi programot és 2 italkóstolót (Unicum és Unicum Szilva) is tartalmazza. 18 év alatti vendégeknek az ár változatlan, azonban a túra nem tartalmaz kóstolót! A Mintaboltban pedig 5% kedvezményt biztosít az Unicum Ház a szeszesitalokra.

Létszám: max. 30 fő jelentkezését várjuk a termek és a pince befogadóképessége miatt.

Belépőjegyüket előre megvásárolhatják az alábbi linken: https://zwack.jegy.eu

A helyszínen jegyet váltani a maradék jegyek függvényében lehetséges.

Idegenvezető:

13. A Fóti templom - épületismertető séta

Indulás időpontja: 2024-02-24 11:00
Indulás helyszíne: Találkozó 15 perccel a vezetések előtt a Fót Római katolikus templom bejárata előtt (2151, Fót, Vörösmarty utca 2.)
Útvonal:
Végzés helyszíne:
Menetidő: 60 perc

Amikor az M3-as autópályán utazunk, a tájból méltósággal köszön ránk Fót római katolikus temploma. A magyar romantikus építészet legkiemelkedőbb egyházi épületét Ybl Miklós tervezte gróf Károlyi István (1797–1881) megbízásából. A Szeplőtelen Szűz Mária tiszteletére felszentelt plébániatemplom egyúttal gr. Károlyi István és családtagjainak a temetkezőhelye.

Épületismertető sétánkon szót ejtünk a fóti uradalom birtokosáról, a fóti templomot és kastélyt építtető grófról és családjáról, az építész Ybl Miklósról. Közben megcsodáljuk a felső- és alsó-templom belső tereit, díszítését. A felső- és alsótemplomot bemutatja: Etler Tamás, helyi vezető.

A nagy-károlyi gróf Károlyi család az ősi magyar főnemesi családok egyike. A honfoglaláskor nyerte birtokait, köztük Kaplonyt, és a közeli Nagykárolyt is, amelyről a család a nevét kapta. A ma Romániához tartozó Kaplony templomában található a Károlyi család mauzóleuma, régi lovagvárakra emlékeztető, impozáns kastélyuk Nagykárolyban látogatható. A Károlyi-kriptát befogadó rk. kaplonyi templom átalakítására gróf Károlyi György Ybl Miklós építészt kérte fel, akinek 1848-ra elkészült művét a Fóti templom előképének tekintik.

Két turnus indul, 11 órakor és 14 órakor. Egyik sétára sem kell előzetesen regisztrálni, csak a helyszínen megjelenni!

Belépőjegyek vezetéssel: teljesen árú 1000 Ft/fő; kedvezményes 800 Ft/fő (diák, nyugdíjas, szülők gyerekkel, csoport). Tíz év alatti gyerekeknek a belépés ingyenes!

Kérjük, öltözzenek melegen, mert a templomban nincs fűtés!

A belépőjegy megvásárlásával a látogatók a műemlék templom karbantartását, értékeinek megőrzését, az épület üzemeltetését támogatják. A templom a két vezetési időponton túl egyénileg is meglátogatható 17 óráig A belépő díjakról a templom honlapján tájékozódhatnak.

Idegenvezető:

14. Szecessziós mesterek nyomában Gödöllőn

Indulás időpontja: 2024-02-24 11:00
Indulás helyszíne: Találkozó 11-kor Gödöllőn az Erzsébet park bejáratánál, a HÉV megállónál
Útvonal:
Végzés helyszíne:
Menetidő: 2,5 óra

A Gödöllői Művésztelep (1901-1920)

Sétánkat Erzsébet királyné, Sisi szobra köré tervezett parknál kezdjük, melyet 1901-ben adtak át Ferenc József jelenlétében. 1901-ben hozta létre a szecesszió egyetlen szervezett csoportjának a művésztelepét Körösföi-Kriesch Aladár, miután családjával letelepedett Gödöllőn, a királyi kastély közelében. Nagy Sándor, a szecessziós iskola másik meghatározó tagja és a művésztársak: Leo Belmonte és Percyval Tudor-Hart, Juhász Árpád, Zichy István, Moiret Ödön, Raáb Ervin és Remsey Jenő követték őt. A sétán felkeressük az Erdő utca korunkra megmaradt pár Medgyaszay István és Thoroczkai- Wigand Ede tervezte műteremházát (a szövőműhelyt, Belmonte, K-Kriesch Aladár, Nagy Sándor és a Remsey család házát) és környezetét. Ellátogatunk a gödöllői katolikus temetőbe, ahol tisztelgünk a művészek emlékének.

A Gödöllői Városi Múzeum állandó kiállításán a gödöllői mesterek művészi hagyatékával, életfilozófiájával, a művészetről vallott ars poetikájával, neveléselméletével ismerkedünk meg. Beszélünk a korszakról, amelyben a gödöllői szecessziós mesterek „ összművészeti alkotásai ” születtek.

Az indulás helyszínének megközelítése: az Örs vezér teréről induló HÉV-vel.

Belépőjegy: a Gödöllő Városi Múzeum 500 Ft-os, kedvezményes belépődíjat kínál a séta résztvevőinek az Idegenvezetők Világnapja alkalmával. Kriesch György a sétáján 1 500Ft/fő részvételi díjat kér. A résztvevők egy Művésztükör kiadványt kapnak.

Regisztráció: katigyuri87@gmail.com    

TourGuide készülék használata kötelező, amelynek díja 500 Ft.

Idegenvezető: Kriesch György idegenvezető, Körösfői-Kriesch Aladár unokája, Nagy Sándor unokaöccse, a két művész hagyatékának gondozója

15. A Váci Püspöki Palota és kertje

Indulás időpontja: 2024-02-24 11:00
Indulás helyszíne: Találkozó 10:45-kor a PüspökVác épületében (Galamb utca 1.)
Útvonal:
Végzés helyszíne:
Menetidő: 60 perc

A Püspöki Palota és a hozzá kapcsolódó kert a hajdani püspökváros középpontjában, Vác belvárosában helyezkedik el. Migazzi Kristóf (1714 - 1803) püspök építtette a váci Nagyboldogasszony-székesegyházzal együtt. Vác barokk arculata, számos épülete is a püspöknek köszönhető. A Püspöki Palota jelenleg is püspöki lakhelyként működik. Máig őrzi múltjának különleges tárgyi, szellemi értékeit. A látogatás során végigjárjuk a palota dísztermét és szalonjait, majd teszünk egy kisebb sétát a palota kertjében is.

Találkozópontunk a múlt évben "PüspökVác" néven átadott Látogató- és Rendezvényközpont, melyet a barokk kori váci Püspöki palota egykori gazdasági épületének teljes felújításával alakítottak ki.

Belépőjegy: a Váci Püspöki Palotát bemutató séta ingyenes az Idegenvezetők Világnapja alkalmából

Regisztráció: latogatas@vaciegyhazmegye.hu max. 35 fő

Idegenvezető: Kovács-Borik Ágnes, turisztikai munkatárs

16. Törökök Budán: a Gül baba türbe és múzeum bejárása

Indulás időpontja: 2024-02-24 11:00
Indulás helyszíne: Találkozó 10:50- kor Gül baba szobránál, a Gül baba türbe és múzeum bejárata előtt Gül baba szobránál, a Gül baba türbe és múzeum bejárata előtt (Budapest II. ker. Mecset utca 14.)
Útvonal:
Végzés helyszíne:
Menetidő: 60 perc

Gül Baba türbéje Törökország Isztambultól legtávolabb eső történelmi síremléke Európában. Vajon ki volt ez a rejtélyes szent, akit 1541-ben ide temettek? És mi köze volt Szulejmán szultánhoz és az országot leigázó félelmetes janicsár sereghez? Vajon tényleg voltak rózsái? Egyáltalán: milyenek voltak az ő korában a rózsadombi hétköznapok?

Múltidéző látogatásunk során ilyen kérdésekre keressük a választ. Közben besétáljuk a türbét, a kertet és a teraszokat, majd alaposan szétnézünk a türbe mellett kialakított, pazar földalatti múzeumban, ahol sok meglepetés várja a látogatót!

Belépőjegy: nincs

Regisztráció: A sétán csak visszaigazolt regisztrációval lehet részt venni. Regisztrálni a résztvevő(k) nevének megadásával, emailben lehet: drcsomosn@gmail.com.

BETELT, A JELENTKEZÉS LEZÁRULT!

Idegenvezető: Dr. Csomós Nikolett idegenvezető, történész

17. ​​​​​​​A sziget - Szent Margit és a domonkosok

Indulás időpontja: 2024-02-24 11:00
Indulás helyszíne: Találkozó: 10.45 - kor a Margitszigeti Szabadtéri Színház bejáratánál (Budapest, Zielinski Szilárd stny., 1007 )
Útvonal:
Végzés helyszíne:
Menetidő: 60 perc

„Vallott nekem a Nyulak-szigete
Regék halk éjén. Íme, a titok:
Királyi atyja klastromba veté
Legendák szűzét, fehér Margitot.” ( Ady Endre: Szent Margit legendája)

Sétánkon az 1943- ban szentté avatott Árpád- házi Szent Margit lakóhelyét keressük fel, a domonkosok kolostorát, melyről úgy tartják, a középkorban a sziget legfontosabb intézménye, legjelentősebb és leggazdagabb szerzetesi épülete volt. Mi zajlott a falai között, amikor azok még álltak, mik történtek a zárdán belül és kívül, a szigeten, s távolabb? Milyen környezetben élt Margit királylány, akinek vörös márvány sírjára a hívők máig virágot hordanak? Sétánkon a régebbi és legújabb régészeti kutatások, feltárások, így Kovács Eszter ( † 2018 ) régész eredményeire is támaszkodva nézzük meg, miről vallanak a kövek....

Részvétel: térítésmentes

Regisztráció: https://forms.gle/UCAK3dSjGWzicA2C6   

A séta lezárult, több jelentkezőt nem tudunk fogadni!

Idegenvezető: Takács Ágoston, a BTM régésze, muzeológus

18. KÖZÉPKORI SÉTA ÓBUDÁN a Római Birodalom és a középkori Óbudát követő korok emlékein keresztül

Indulás időpontja: 2024-02-24 11:00
Indulás helyszíne:
Útvonal: Találkozó: 11 órakor az Óbudai Múzeum Szentlélek téri bejáratánál levő recepción.
Végzés helyszíne:
Menetidő: 2,5 óra

A séta előhangja a Szt. György napi fesztiválnak, amelyet 2024. április 26-27.-án rendez Óbuda a Visegrádi Szent György Lovagrend és régizenei együttesek felvonulásával. A fesztivál színtere az óbudai Fő tér és a klarissza kolostor lesz. Központi témája „Piast Erzsébet királyné és kora”.

Útvonal: Óbudai Múzeum: Pincegaléria - Fő tér- Vöröskereszt utca - „Porta praetoria”romjai- Flórián- téri aluljáró: Thermae Maiores romjai- Kálvin-köz ref.templom : középkori királyi, majd királynéi vár kápolnájának a maradványai- „Krúdy-negyed” -  klarissza kolostor romjai - Lajos utca-  Szent Péter és Pál templom a 13. századi Margit-kápolna felett

Tourguide készülék használata kötelező, amelynek ára: 500 ft.

A séta során a legfontosabb középkori épületekről készült rekonstrukciók is bemutatásra kerülnek.

A HELYSZÍNEK (érintve útközben római kori és újkori emlékeket is)

  1. Első állomásként meglátogatjuk a múzeum Pincegalériájában levő középkori kamara kiállítást („Templomok a talpunk alatt”), amely az egykor a Fő téren állt Árpád-kori Szent Péter bazilika, illetve a mellette a 14. században épült gótikus Szűz Mária templom emlékére készült, a gótikus templom alapfal-maradványainak felhasználásával, rekonstrukciókkal.  Ezután áthaladunk a Fő téren, ahol a „talpunk alatt” rejtőznek a két középkori templom visszatemetett alapfal-maradványai. Itt volt a középkorban a királyi (feltehetően Orseolo Péter) által alapított káptalani város és egyházi központ. Itt állhatott az első királyi kúria valamint a főváros első egyeteme (Luxemburgi Zsigmond alapítása).
  2. Megtekintjük a 13. századi ferences kolostor és templom romjait a Vöröskereszt utcában. Útközben elhaladunk az egykori római légiós-tábor keleti kapujának „Porta praetoria”) romjai mellett.
  3. Áthaladunk a Flórián- téri aluljárón, a római katonai fürdő (Thermae Maiores) romjai mellett.
  4. A Kálvin-közben megtekintjük a református templom parókiájának pincéjében az egykori középkori királyi, majd királynéi vár kápolnájának maradványait. Ismertetésre kerül a vár története.
  5. Útban a Piast (Lokietek) Erzsébet királyné - Nagy Lajos király édesanyja- által alapított klarissza kolostor romjai felé, elhaladunk az ún. „Krúdy-negyed” mellett, majd megtekintjük a kolostor impozáns romjait.
  6. Ezután elsétálunk az egykori középkori piactérre (az óbudai zsinagóga előtti terület!), ahol a királynéi városrész előkelőinek házai álltak. Itt látható Óbudai Ferenc deák 16. századi lakóháza, amely Óbuda egyetlen megmaradt középkori eredetű épülete. (Ma a Budapest Galéria)
  7. Elhaladunk az egykori római katonai tábor kerítő falai mellett, majd megérkezünk a séta utolsó állomására, a 18. század közepén épült Szent Péter és Pál Főplébánia templomhoz. Ennek a helyén állt a 13. századi Margit-kápolna, amely a királynéi városrész plébánia temploma volt, körülötte temetővel. Egykori falait rózsaszín kövek jelzik. Itt található egy emlékkő, amely Antonio Bonfini, Mátyás király itáliai származású történetírója tiszteletére készült. Okleveles adatok szerint Bonfinit Óbudán temették el a 15. században.                        
Idegenvezető: Benyóné Dr. Mojzsis Dóra régész, muzeologus, az Óbudai Múzeum munkatársa

Lezárult

19. Séta a Wekerlén, a kispesti állami munkás - és tisztviselőtelepen

Indulás időpontja: 2024-02-24 11:00
Indulás helyszíne: Találkozó: 11.00 órakor a Shopmark (Bp. XIX. Üllői út 201.) bejárata előtt, megközelítés: az M3-as Határ úti metróállomás felől
Útvonal: Pannónia út-Kós Károly tér- Hungária út- Corvin krt.- Baross utca- Határ út
Végzés helyszíne:
Menetidő: 120 perc

A 19. század végén a gyáripar fejlődése nyomán Budapest lakossága két és félszeresére nőtt. A vidékről a fővárosba áramló munkaerőnek szállást kellett biztosítani. Wekerle Sándor (1848-1921) miniszterelnök, pénzügyminiszter kezdeményezésére és felügyeletével 1908-ban megkezdődött egy állami munkástelep tervszerű építése a fővárostól hat km-re fekvő Kispesten, a Sárkány család birtokán. Sokemeletes bérházak helyett - az angol munkástelepek mintájára - fás-kertes környezetet, negyvennyolc típusépületet, közösségi tereket, közintézményeket terveztek a leendő lakóknak. 1909-től 1926-ig épült fel a „Wekerle” malom-játékra emlékeztető- átlós és merőleges, szabályosan futó, nyílegyenes utakra osztott területen. Az állami munkástelep központi tere, Kós Károly és építésztársainak (Tornallyay Zoltán, Schodits Lajos, Éberling Béla, Zrumeczky Dezső, Györgyi Dénes) műve. A mai Kós Károly tér népi építészeti hagyományokat őrző, a szecesszió jegyében fogant épületeit és a rk. templomot 2011-ben műemlékké nyilvánították.

 

Idegenvezető: Kocsy Zsuzsanna

Lezárult

20. Látogatás a Dreher sörgyárban - 11, 14, 17 óra

Indulás időpontja: 2024-02-24 11:00
Indulás helyszíne:
Útvonal:
Végzés helyszíne:
Menetidő:

A program egy tartalmas, 1,5 órás kikapcsolódást ígér: látogatóink egy rövid filmvetítésen megismerhetik a sörgyár, illetve a kőbányai sörgyártás történetét, majd a gyár udvarára látogatunk, ahol a több mint 100 éves épületek felemelő környezetében lencsevégre kaphatjuk Dreher Antal miniszobrát. A séta során a főzőház mellett a sörgyár legújabb sörfőzdéjébe, a 2021. nyara óta működő Sörműhelyébe is ellátogatunk. A program végén pedig egy sörrel öblítjük le az élményt.

Regisztrálj és kóstolj bele a dreheri történelembe!

Időpontok: 11.00; 14.00 és 17.00 óra

Létszám: egy csoportba legfeljebb 30 fő jelentkezhet.

A program ára: 800 Ft/fő

Fontos! A részvétel regisztrációhoz kötött.

Regisztráció: https://www.dreherzrt.hu/idvez-vilagnap/

Itt tudja majd kiválasztani, hogy melyik időpontra kéri a regisztrációt. 

Idegenvezető:

21. Tárlatvezetés a Földalatti Vasúti Múzeumban IV.

Indulás időpontja: 2024-02-24 11:00
Indulás helyszíne: Deák Ferenc tér, Metróállomás aluljáró; bejutás a BKK ügyfélcentrumon keresztül - Találkozó: min. 10 perccel a tárlatvezetések előtt a Földalatti Vasúti Múzeumban
Útvonal: Vörösmarty tér - Deák Ferenc tér - Bajcsy-Zsilinszky út - Opera - Oktogon - Vörösmarty utca - Kodály körönd - Bajza utca - Hősök tere - Széchenyi fürdő - Mexikói út
Végzés helyszíne:
Menetidő: 30 perc

Tárlatvezetések a Földalatti Vasúti Múzeumban IV.

A Földalatti vonalát Buda-Óbuda-Pest egyesítésének centenáriumára (1973) a Mexikói útig meghosszabbították. A teljes 4,4 km-es vonal föld alá került. Az átépítés alkalmával kicserélték a biztosító berendezéseket is. Ekkor tért át a Földalatti a „jobbra hajts” közlekedésre.

1975 óta a földalatti Deák téri alagút szakaszában működő Múzeumban kiállított számos ipari műtárgy a világ második, villamos berendezése okán a világ első földalatti vasútjának történetéről mesél.

Tárlatvezetés a Földalatti vasút és a metró története az építéstől napjainkig c. állandó kiállításon. Ugyanitt megtekinthető a 150 év – 150 közlekedési esemény c. időszaki kiállítás, mely Budapest közlekedésének legfontosabb állomásait, legérdekesebb pillanatait villantja fel.

Részvétel a helyszínen történő jegyváltással lehetséges.

Belépőjegyek: teljes árú: 900 Ft;  diák- és nyugdíjas jegy: 450 Ft; 6 év alatt, 70 év felett a belépés díjmentes

Létszám: 20 fő / csoport

Regisztráció és információ: muzeum@bkv.hu

Telefonon: (1) 461-6500/11271 (Győrfi Judit)

Idegenvezető:

22. A SZÁMALK-Szalézi Technikum és Szakgimnázium tanulóinak a sétája - Andrássy út

Indulás időpontja: 2024-02-24 11:00
Indulás helyszíne: Találkozó: 10.45- kor Andrássy-udvar előtt ( Bp.VI. Andrássy út  87-89.)
Útvonal:
Végzés helyszíne:
Menetidő: 90 perc

  1. Séta az Andrássy úton - a Kodály Köröndtől a Városligetig

Sétánkat a Kodály Zoltán ( 1882- 1967 ) zeneszerzőről, zenepedagógusról elnevezett impozáns térről , a Köröndről kezdjük. Alattunk halad a Millenniumi Földalatti Vasút a Városliget felé, ahogy az elegáns sugárút- két oldalán előkertes főúri, főnemesi villákkal, egykori nyaralókkal- fut ki a város szorításából fokozatosan kiszabadulva a zöldbe, a Városerdőbe.

  1. Az Andrássy út lezárása - a Hősök tere

Az Andrássy út végén kialakult tér 1932-ben kapta a Hősök tere nevet. Mai arculata - a Schikedanz Albert, Herczog Fülöp, Zala György által megtervezett Millenniumi oszlop és szoborcsoportjával, a teret két oldalt lezáró múzeumokkal, valamint a Hősök Emlékkövével – az Andrássy út történelmi környezeteként 2002 óta a Világörökség része.

A sétán megismerkedünk a Műcsarnok, a Szépművészeti Múzeum, egy ártézi kút és a Millenniumi szoborcsoport keletkezésének a történetével.

Útvonal: Kodály körönd - Pallavicini-palota - Herczog-palota - Erdődy- , Semsey- , Vanderbilt-villa ,  Bajza utca:  Jókai-Feszty-villa, Epreskert –Andrássy út-  Schanzer-villa - Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum - Andrássy hotel - Babocsay-villa, a volt jugoszláv követség – Hősök tere

A sétát vezetik: Botos Fanni, Csernyus Áron, Hrustinszki Márk, Kaczor Renáta, Kele Kira, Marton Dóra, Molnár Ákos, Molnár Jázmin, Oláh Melinda, Sólyom Edmond. A SZÁMALK-Szalézi Technikum és Szakgimnázium tanulóit Szántó Ágnes idegenvezető, szaktanár készítette fel.

Tourguide készülék használata kötelező, díja: 500 Ft /fő       

Idegenvezető:

Lezárult

23. Bolgárok nyomán a Ferencvárosban

Indulás időpontja: 2024-02-24 11:30
Indulás helyszíne: IX. kerület Budapest, Vágóhíd u. 15. előtt
Útvonal: Látogatás a Szt. Cirill és Szt. Metód Bolgár Pravoszláv Templomban és kápolnában
Végzés helyszíne:
Menetidő:

Az Árkay Aladár tervezte bolgárok temploma (1931) Budapest egyetlen bizánci stílusú, kereszt alaprajzú, háromhajós, kupolás építménye. A híres szófiai Alekszander Nevszki székegyház és a bacskovói kolostortemplom mintáját követi. A bolgár ortodox egyház Közép- és Nyugat Európai egyházmegyéjének központja. Szent Cirill és Metód nevét viseli, akik a bolgár egyház szentjei, a szláv írásbeliség megteremtői. Európa védőszentjei.

Az építészeti megjelenésében és egyházi rangjában kiemelkedő templom és kápolna a bolgár híveknek épült, akik a XIX. század elején letelepedtek Magyarországon. A főváros piacára termesztettek zöldséget kemény munkával, sajátos technikával. Központi intézményeiket itt, az élelmiszeriparáról, mezőgazdaságáról híres Ferencvárosban alakították ki. Itt szentelték fel első, hitük szerint ortodox kápolnájukat. Templomépítésre a Vágóhíd utcában kaptak telket a fővárostól. A tervezéshez a kor legrangosabb építészét kérték fel. Az építkezés költségeit a magyarországi bolgárok fedezték.

Napjainkban a Vágóhíd utcában formálódik a bolgárok kulturális, oktató bázisa. A templom környezetében épül az új Bolgár Oktatási és Kulturális Központ, amely, a 2024. májusban tervezett átadása után, otthont ad az összes bolgár közoktatási intézménynek.

A templomban Otec Tancsó „beavatja” az érdeklődőket az ortodox szentély szimbolikájába.

A programon a részvétel terítésmentes, de regisztrációhoz kötött.

Regisztrálni bolgaridegenvezetes@gmail.com e-mail címre lehet, legkésőbb 2024. február 21-ig.

A SÉTA BETELT, TÖBB REGISZTRÁCIÓT NEM TUDUNK FOGADNI!

 

Idegenvezető: Kupenova-Rónai Tánya, Németh Petra

24. Vezetett túra a Szemlő-hegyi- és a Pál-völgyi-barlangban 2. Barlangtúra a Szemlő-hegyi-barlangban

Indulás időpontja: 2024-02-24 11:45
Indulás helyszíne: alálkozó a túravezetővel: 11.30 - kor a Szemlő-hegyi-barlang fogadóterében ( Bp. II. Pusztaszeri út 35.)
Útvonal:
Végzés helyszíne:
Menetidő: 45 perc

Vezetett túra a Szemlő-hegyi-barlangban

Megközelítés: Bp. Árpád-híd - Szentlélek térről a 29-es autóbusszal a barlangig, majd gyalogosan 100 m lefelé a barlang fogadóépületéig.

A Szemlő-hegyi-barlang megtekintése után vezetőnk átkíséri a Pál-völgyi –barlang Fogadó épületébe azokat, akik a Pál-völgyi- barlangot is meg szeretnék tekinteni.

Akik csak a Pál-völgyi- barlang vezetett túráján kívánnak részt venni, kérjük a találkozó színhelyén jelentkezzenek a túra vezetőjénél.

Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából a barlangtúrán résztvevők 2600 Ft/ fő kedvezményes díjjal tekinthetik meg külön-külön a Szemlő-hegyi – vagy a Pál-völgyi- barlangot.

Lehetőség van egy kedvezményes 4.400 Ft/fő kombináltjegy megváltására, mellyel az év során megtekinthetik azt a barlangot is, amelyet ezen a februári rendezvényen nem látogattak meg.

Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából a barlangtúrán résztvevők 2600 Ft/ fő kedvezményes díjjal tekinthetik meg külön-külön a Szemlő-hegyi – vagy a Pál-völgyi- barlangot.

 

Idegenvezető: Németh Tamás barlangász

Lezárult

25. A Törley Mauzóleum - Ha Budafok, akkor Törley

Indulás időpontja: 2024-02-24 12:00
Indulás helyszíne: Találkozó 11:45-től a Magdolna Udvarban
Útvonal: Magdolna Udvar – Péter Pál utca – Sarló utca
Végzés helyszíne:
Menetidő: 90 perc

A nagyszerű pezsgő gyáros, Törley József szerepe és munkássága meghatározó jelentőségű a kerület történetében – ennek ellenére síremléke, ez a csodálatos emlékmű, hamarosan az enyészeté. Sétánk során megismerjük a Törley család életének főbb állomásait, budafoki kötődését és munkásságát, valamint a mauzóleum építésének, ragyogásának és hanyatlásának történetét.

Budafoki lokálpatrióták együttműködésében létrejött az Összefogás a mauzóleum megmentéséért civil kezdeményezés, amely célul tűzte ki a műemlék megmentését. Tevékenységükről, illetve az adományozás lehetőségéről bővebben itt olvashat. 

Az indulás helyszínének megközelítése:

  • villamos (Városház tér megálló, végállomás): 47, 56
  • busz (Városház tér megálló): 33, 58, 114, 133E, 141, 158, 213, 214, 250, 250B
  • vonat: Budafok megállóhely, és 5 perc séta

A részvételhez előzetes regisztráció szükséges ezen a felületen.

Fontos: A séta során röviden fel kell kaptatnunk a hegyoldalra, valamint a mauzóleum területén is földes-füves talaj van, kérjük, ennek megfelelően válasszanak lábbelit a programra!

A TourGuide készülék használata kötelező, amelynek díja 500 Ft.

Idegenvezető: Vágvölgyi Anikó

26. Hunyadi téri zsinagóga

Indulás időpontja: 2024-02-24 12:30
Indulás helyszíne: Találkozó 12:30 órakor a Bp. VI. Hunyadi tér 3. sz. háza előtt
Útvonal:
Végzés helyszíne:
Menetidő: 60 perc

Az 1897-ben Czigler Győző tervei alapján épült Hunyadi téri vásárcsarnok környezetében található a tér nevéről ismert neológ zsinagóga. Egy bérház első emeletén működik 1896-os megalakulása óta. „Lélekre emlékező egylet”-nek nevezte magát, ahogy a térre néző egyik nagy ablakán lehetett olvasni egykor. A lakás-zsinagógát 2017-ben felújították, “Ohél Avraham”, Ábrahám sátra nevet adtak neki…

A tiszteletadás jeleként kérjük, a férfiak a zsinagógába fedett fejjel lépjenek.

Kérjük, adományokkal segítsék a zsinagógák fenntartását.

Idegenvezető: A zsinagógát és közösségét Fináli Gábor rabbi mutatja be

Lezárult

27. Vezetett túra a Szemlő-hegyi- és a Pál-völgyi-barlangban 3. Barlangtúra a Pál-völgyi- barlangban

Indulás időpontja: 2024-02-24 12:55
Indulás helyszíne: Találkozó a túravezetővel: 12.45 - kor a Pál- völgyi-barlang fogadóterében ( Bp, II.Szépvölgyi út 162,)
Útvonal:
Végzés helyszíne:
Menetidő: 60 perc

Vezetett túra a Pál – völgyi - barlangban

A barlangban több, mint 400 lépcsőfok és egy 7 méter magas, korláttal ellátott, biztonságos létra (tyúklétra) található. Emiatt a látogatás 5 éves kor és 115 cm magasság alatt nem engedélyezett.

https://www.dunaipoly.hu/hu/helyek/bemutatohelyek/pal-volgyi-barlang

A barlangok hőmérséklete 10-12°C egész évben, levegőjük légzőszervi betegségben szenvedőknek orvosilag ajánlott.

Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából a barlangtúrán résztvevők 2600 Ft/ fő kedvezményes díjjal tekinthetik meg külön-külön a Szemlő-hegyi – vagy a Pál-völgyi- barlangot.

Lehetőség van egy kedvezményes 4.000 Ft/fő kombináltjegy megváltására, mellyel az év során megtekinthetik azt a barlangot is, amelyet ezen a februári rendezvényen nem látogattak meg.

A természetjáráshoz, barlangtúrához megfelelő meleg öltözetben és túracipőben szíveskedjenek megjelenni!

 

Idegenvezető: Németh Tamás barlangász

Lezárult

28. Látogatás a Sziklakórház Atombunker Múzeumban 2024-02-24

Indulás időpontja: 2024-02-24 13:00
Indulás helyszíne: Találkozó: 15 perccel az indulás előtt a Múzeum előtt vagy előcsarnokában (1012 Budapest, Lovas út 4/c.)
Útvonal:
Végzés helyszíne:
Menetidő: 90 perc

A Várhegy mélyén a mintegy 10 km hosszan nyúló barlang- és pincerendszer Úri utcai szakaszát 1939-től óvóhelynek alakítják ki. 1944-ben már kibővítve a Székesfőváros Sebészeti Szükségkórházaként szolgál a Szent János Kórház felügyelete alatt. A 2002-ig „szigorúan titkos”-nak minősített objektum 2008. március 11-től folyamatosan látogatható. A kórház, a bunker terei, felszerelési tárgyai a sziklafalak közé szorult 80 évnyi történelmet idézik - Budapest ostromát, a hidegháború időszakát, az ’ 56 –os forradalmat- a közelmúltunkat - megdöbbentő valóságukban. 

A Sziklakórház bejárata a várfal tövében található, a Szentháromság utca - Tóth Árpád sétány alatt a Lovas úton. A budavári Mátyás-templomtól a Gránit lépcsőn haladva a kórház Lovas úti bejárata 2 perc séta.

A tárlatvezetés pontban 13 órakor indul!

A szakvezetést a Sziklakórház helyi vezetője tartja.

Létszám: max.25 fő

Kedvezményes belépőjegy: 4.500 Ft-os (Kedvezmény I. kategória) alapítványi támogatás formájában.

Az összeget a "Szikla" Közhasznú Alapítvány tevékenységeire használjuk fel. A befizetett adományról minden esetben adomány igazolás készül, igény esetén az adományozó (cég vagy magánszemély) részére az adóalap csökkentésére is alkalmas formátumban.

Regisztráció: az alábbi email címen supervisor@sziklakorhaz.hu tudnak jelentkezni. Kérjük, az emailben jelezzék, hogy melyik napra jelentkeznek! 

A jelentkezéseket érkezési sorrendben dolgozzuk fel, és csak akkor érvényes, ha kapnak visszaigazoló e-mailt. Egy ember maximum 4 főt regisztrálhat.

Fizetni a helyszínen tudnak a pénztárban a nevük bemondása után.

 LÁTOGATÁS FELTÉTELEI:

  • ÉRKEZÉS: kérjük, érkezzenek meg legkésőbb 15 perccel a program előtt!
  • KÉSÉS esetén nem garantáljuk a programot, illetve annak hosszát a késés időtartamával csökkentjük.
  • KORHATÁR: a látogatás 6 éves kor alatt nem lehetséges, 6-12 éves kor között szülői/gondviselői beleegyezéssel és felügyelettel engedélyezett.
  • BEFIZETÉS: a látogatás napján, egy összegben, készpénzzel vagy bankkártyával.
  • LEMONDÁS: legkésőbb 2 nappal a túra előtt kérjük e-mailben vagy telefonon jelezni.
  • HŐMÉRSÉKLET: a múzeumban 15-18 °C van, meleg pulóver viselése ajánlott.
Idegenvezető:

29. Erzsébetvárosi tűzfalképek és az utca művészete

Indulás időpontja: 2024-02-24 13:30
Indulás helyszíne: 13:20- kor az V. ker. Gerlóczy utca és Károly körút kereszteződésében (a Merlin Színház Károly körútra néző tűzfalánál)
Útvonal: Károly körút – Madách tér – Rumbach Sebestyén utca – Dob utca – Gozsdu udvar – Király utca – Kazinczy utca – Klauzál tér – Akácfa utca – Wesselényi utca – Kertész utca – Kürt utca
Végzés helyszíne:
Menetidő: 90 perc

A street art a kortárs művészet olyan jellemzően városi megnyilvánulása, amely mára Budapest hétköznapjainak szerves része lett. Távol áll a vandál graffitizés világától. A város utcáit és házfalait magyar és külföldi alkotóművészek rehabilitálják és gondolják újra; bizonyítva, hogy az utca is lehet kiállítótér, és e művészetnek is van létjogosultsága, értéket képvisel. E köztéri művek ingyen elérhetők, mindenki számára van üzenetük.

A séta során azért keressük fel Belső-Erzsébetváros legismertebb tűzfalképeit, mozaikjait, köztéri szobrait, átalakított járdáit, hogy megértsük, hogyan tükrözi a budapesti street art a város történelmét, hagyományait, társadalmi jelenségeit és a hétköznapok folyamatosan változó eseményeit.

Regisztráció: A sétán csak visszaigazolt regisztrációval lehet részt venni. Regisztrálni a résztvevő(k) nevének megadásával a drcsomosn@gmail.com email címen lehet.

TourGuide készülék használata kötelező, amelynek díja 500 Ft.

A túra megtelt, további jelentkezéseket nem tudunk fogadni!

Idegenvezető: Dr. Csomós Nikolett idegenvezető, történész

30. Séta az egykori Haggenmacher Sörgyárban

Indulás időpontja: 2024-02-24 14:00
Indulás helyszíne: ART Quarter parkoló (1222 Budapest, Nagytétényi út 48-50.)
Útvonal:
Végzés helyszíne:
Menetidő:

Sétánkon a hagyomány és modernitás találkozik. 100 éve, hogy megszűnt a sörgyártás Budafok első gyárában, a Haggenmacher Sörgyárban. Az egykori gyár épületeiben azonban ma is élénken folyik a munka, az alkotói tevékenység jelenléte új életet vitt a monumentális épületekbe. Sétánk során megismerkedünk a svájci Haggenmacher család ipari és üzleti tevékenységével, a sörgyár működésével, a gyárépületekkel, és lehetőség nyílik arra, hogy az épületekben zajló kortárs művészeti életbe is betekintsünk.

Látogatóinknak ajánljuk a réteges öltözködést, hiszen bel- és kültéren is sok időt töltünk majd el. Felhívjuk figyelmüket, hogy sétánk kedvezőtlen időjárás esetén is elindul.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

Regisztrálni az info@magdolnaudvar.hu címen lehet. Regisztrációt 30 főig fogadunk el!

A SÉTA BETELT, TÖBB JELENTKEZŐT NEM TUDUNK FOGADNI!

Idegenvezető: Gyönki Viktória idegenvezető, muzeológus

31. Az „ ismeretlen” Pesterzsébet, avagy a XX. kerület kevésbé ismert építészeti emlékei

Indulás időpontja: 2024-02-24 14:00
Indulás helyszíne: Találkozó 13:45-kor a Bp. IX. Boráros téri buszvégállomáson a BKV Futár tábla alatt
Útvonal:
Végzés helyszíne:
Menetidő: 90-120 perc

Építészeti csodák pedig a peremkerületekben is vannak ! Aki véletlenül téved Pesterzsébetre, és nincs ismerete a városrészről, azt már a Kossuth utca elején  ámulatba ejti az utca  végpontján feltünő csodálatos Szt. Erzsébet templom sziluettje. A sétáló utca gyöngyszeme persze a Városháza szecessziós pompájú épülete,de az utca elején a  helyi múzeumnak helyet adó Bocsák-villa látványa szintén lenyügöző. Hát ha még távolabbra visz az útja a szemlélőnek és megpillantja az egészen különleges és Budapesten egyedülálló art deco stilusú piac csarnokát vagy a Lázár utcai általános iskola épületét.

Sétánk során feltűnnek Pesterzsébet híres-emblematikus épületei is, de most nem ezeket tekintjük meg.  A séta célja a kevésbé ismert épületek bemutatása, melyek vagy távolabb esnek a központtól,  vagy  kisebb mellékutcákban bújnak meg. Ekkor fény derül arra is,  mennyire  sokszínű  építészeti stílus van jelen a kerületben.

Egy hosszabb, főleg gyalogos sétára invitáljuk az érdeklödőket. (Kényelmes lábbeli előnyben!) Emellett a 223–as vagy a 224-es busszal utazunk Pesterzsébet Városközpontig, amelyhez szükség lesz 2 db BKV jegyre vagy bérletre!

A séta útvonala: Pesterzsébeti Múzeum (Bp. XX. Baross u. 53.) - Nagy Győri István - Zilah utca - Kossuth Lajos utca 18, 33. - Ady Endre utca 82.- Kossuth l. és Török Flóris utca (Pflum vendéglő és mozi) - Tátra tér (Csarnok) - Jókai Mór utca - Lázár utca 21. - Dessewffy u. 48.  - Alkotmány u. 41. - Török Flóris u. - Ady Endre utcai historizáló villa és lakóházak

Tourguide készülék használatának a díja 500 Ft.

A részvétel regisztrációhoz kötött!

Idegenvezető: Rusai Ágnes

Jelentkezés

32. Látogatás a Kincsem parkban - Ügetőverseny a Lovin

Indulás időpontja: 2024-02-24 14:00
Indulás helyszíne: Találkozó: 14:00 órakor a Kincsem Park Főbejárata előtt ( Bp. X. Albertirsai út 2-4.)
Útvonal: A Kincsem Park területe, a korabeli műemlék lelátók
Végzés helyszíne:
Menetidő: 120 perc

Mikor és hol indult el hazánkban a lóversenyzés, hol voltak lóversenytereink, kik voltak a magyar lósport és lótenyésztés büszkeségei, miért illették Blaskovich Ernő versenylovát „Hungarian miracle vagy wonder”névvel? Mit jelent a turf, mi a különbség ügetés és a galopp között? A sétán mesélünk mindenről. Közben megfigyeljük, hol teszik meg tétjeiket manapság a pesti gyep szerelmesei.

Megközelíthető: a 2-es metróval (Pillangó utca), vagy 100-as buszjárattal

16.00   Ügetőverseny megtekintése A felnőttek a séta során megtehetik tétjeiket, min. 400 Ft-os téttel

Ajánljuk egyéni fogyasztással a Kincsem Park második emeletén lévő Panoráma étterem étel és ital, desszert kínálatát https://kincsempark.hu/panorama-etterem/

A vezetés ingyenes

A Tourguide készülék használati díja: 500 Ft.

 

 

Idegenvezető: Péter Szilvia

Lezárult

33. Semmelweis múzeum - vezetett séta múzeum látogatás

Indulás időpontja: 2024-02-24 14:00
Indulás helyszíne: Találkozási pont: a visszaigazolásban küldjük el
Útvonal:
Végzés helyszíne:
Menetidő: 150 perc

A múzeum épülete Semmelweis Ignác születési helye és végső nyughelye, az épület 1810-ben épült.
A múzeumban Semmelweis életéről és felfedezéséről lesz szó, valamint azokról az épületekről, ahol dolgozott: a Jezsuiták épülete a volt Hatvani utca és Újvilág utca sarkán (Ma Kossuth Lajos és Semmelweis utca), a Kunewalder ház a volt Országúton (ma Múzeum krt.), a Rókus kórház, Szt. Rókus élete.
Semmelweis emlékszoba, a kiállítás, kiemelve az érdekességeket.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni ezen a linken lehet:

Jelentkezési és lemondási határidő: 2024. február 22. csütörtök, 24:00 óra

Érkezéskor a visszaigazoló email bemutatása szükséges.

A program változtatás jogát fenntartjuk!
A csoportos sétákról hang- és képfelvétel is készül, melyet a későbbiekben promóciós jelleggel felhasználunk. Azzal, hogy eljön a sétára, Ön ehhez a felvételhez hozzájárul.


 

Idegenvezető: Dr. Szabó Mária PHD

34. Séta a megújult Operaház tereiben 2024-02-24

Indulás időpontja: 2024-02-24 15:30
Indulás helyszíne: Találkozó 15:15-kor az Operaház fogadócsarnokában, jegypénztárban
Útvonal:
Végzés helyszíne:
Menetidő: 60 perc

Az Andrássy úton 1884-ban átadott Operaház Ybl Miklós tervei szerint épült a korszak kiváló magyar képzőművészeinek és mesterembereinek a közreműködésével, a legkorszerűbb műszaki megoldásokkal. Pazar belső tereit egy átgondolt ikonográfiai program szerint díszítették. Sétánkon megismerkedünk az Operaháznak, opera- és balettjátszásunk fellegvárának az építéstörténetével. Megtekintjük, hogyan nyerték vissza eredeti fényüket az épület csodás terei, és milyen korszerű újítások várják 2022. tavasza óta az előadásokra érkező közönséget, az operarajongókat.

Részvételi díj: 1500 Ft/fő (kedvezményes jegy)

Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából az Operaház 50 %-os kedvezményt nyújt a regisztrált látogatóknak.

 

Idegenvezető: Pancsik Károly

Lezárult

35. Pinceséta a Záborszky-kúriában

Indulás időpontja: 2024-02-24 16:00
Indulás helyszíne: Záborszky Pincészet (Budapest, XXII. Nagytétényi út 24.)
Útvonal: Pestiskápolna - Muzeális Hordósor – Mesterségek Múzeuma - Borutca
Végzés helyszíne:
Menetidő: 80 perc

Pincesétánkon a Záborszky-Kúria - Borvárost látogatjuk meg. A „ bor birodalmába”, a föld alatti város egyik legérdekesebb pinceágába látogatunk. A tematikus útvonalra fűzött egységeken keresztül ismerkedünk a budafoki borászat történetével, a borkészítéshez, borkereskedéshez fűződő mesterségekkel és ismerkedünk meg ezzel a különleges " borvidékkel " amely gyakorlatilag a főváros részét képezi még oly kevés szőlőültetvénnyel is.

Az indulás helyszínének megközelítése:

  • a Záborszky Pincészetbe a 33-as, 114-es, 214-es, 213-as és a 973-as buszjárat segítségével lehet eljutni
  • a belváros felől érkezve praktikus a Tóth József utca megállónál leszállni és kicsit előre sétálni
  • a Pince Budafok belvárosából 5 perc sétával elérhető.

Belépőjegy: 3000 Ft/fő, mely tartalmazza az épület ismertető sétát egy pohár bor elfogyasztását

Regisztráció: info@borvaros.hu

 

Ajánló: A Záborszky Pincészet márciustól látogatható a Pincejárat rendezvénysorozat keretében is. Ez a kerületi rendezvény minden hónap első szombatján más-más programmal várja a bor és helytörténet iránt érdeklődő látogatókat.

Budafok legfőbb boros esemény a kerületi Pezsgő és Borfesztivál szeptember első szombatján kerül megrendezésre.

Idegenvezető: Áchim Hilda értékesítési vezető vagy Tóth Erzsébet turisztikai referens

36. A Japán Liszt Akadémia zongora-mesterkurzusának záróeseménye

Indulás időpontja: 2024-02-24 16:00
Indulás helyszíne:
Útvonal:
Végzés helyszíne:
Menetidő:

Chopin: f-moll ballada op.52 (Yamamoto Sayo)

Chopin: f-moll fantázia op.49 (Yamamoto Saya)

Blumenfeld: Etude op.29-1; Szymanowski: 1. zongoraszonáta 1. tétel (Kameda Hatsune)

Brahms: 4 zongoradarab op.119-ből no.1 Intermezzo, no.4 Rhapsodie (Kimura Ayuna)

Prokofjev: 3. zongoraszonáta op.28 (Matsuo Sae)

Mompou: Variations sur un thème de Chopin (részlet) (Horiguchi Nanako)

Schumann: C-dúr fantázia (op.17) 3. tétel (prof. Akamatsu Rintaro, a mesterkurzus vezetője)

Műsorvezető és a Zenetörténeti Múzeum zongoráit 15 órakor bemutatja Gombos László zenetörténész

Kedves Zenekedvelő,

szeretettel várjuk az Erdődy palotába (BTK Zenetudományi Intézet, I. ker. Táncsics u. 7.) családjával és barátaival együtt a Zenetörténeti Múzeum alábbi hangversenyére.

A belépés díjtalan, regisztráció nem szükséges

Idegenvezető: Gombos László zenetörténész

37. Alkonyati séta Budán, a Királyi várnegyedben – Budapest fényei a Várfalakról

Indulás időpontja: 2024-02-24 16:30
Indulás helyszíne: Találkozó 16:15-kor a Dísz téren, a Korona Kávéház előtt
Útvonal: Dísz tér - Szent György utca és tér – Főőrségi épület és Stöckl-lépcső - Hunyadi-udvar - Mátyás-kút - Oroszlános kapu - Budavári Palota - Csikós udvar - Török udvar - Savoyai terasz – keleti várfalak (Budapesti Történeti Múzeum – Vármúzeum, Király pince
Végzés helyszíne:
Menetidő: min. 2 óra

Sétánkon megismerkedünk a Budai Vár történelmével, a Budavári királyi palota különböző korokban épült részeivel és a II. vh után feltárt emlékeivel, melyek a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában tekinthetők meg. A naplementét a Hauszmann-program keretében felújított Csikós és Török udvaron köszöntjük. Innen átmegyünk a Savoyai teraszra és a keleti várfalon sétálva ismerkedünk a kivilágított Budapest látványosságaival. Visszaemlékezünk az egyesített Duna-parti településrészek 150 éves történetére. A várfalon egészen a BTM Vármúzeum Király – pince bejáratig sétálunk. Itt ér véget a sétánk. Innen haza a budai rakpart vagy a Palotaút irányába az újonnan kialakított közlekedő-rendszer és a tereket, korokat összekötő Hauszmann-rámpa segítségével juthatunk.

A Tourguide készülék használati díja: 500 Ft/fő.

Idegenvezető: Caesar Gáborné

Lezárult



Összesítő

  • A Gyermekvasúttól a svábhegyi fogaskerekűig
  • Indulás időpontja:
    2024-02-24 08:45
  • Indulás helyszíne:
    Találkozó 8:35-kor a túravezetővel a Bp. XII. Hűvösvölgy BKV végállomáson
  • Útvonal:
  • Menetidő:
    3 óra
  • Járatszám:
  • Max létszám:
    20
  • Feliratkozók:
    1
  • Jelentkezés
  • Templomok, villák, sorsok - rózsadombi séta
  • Indulás időpontja:
    2024-02-24 09:15
  • Indulás helyszíne:
    A séta 9.15-kor indul a Rózsadombi Kapisztrán Szent János Templom előtt (1022 Budapest, Tövis u. 1/a.)
  • Útvonal:
  • Menetidő:
    120 perc
  • Járatszám:
  • Max létszám:
    25
  • Feliratkozók:
    25
  • Lezárult
  • Street art Budán
  • Indulás időpontja:
    2024-02-24 10:00
  • Indulás helyszíne:
    Találkozás: 9.50-kor „ az Óra alatt”, a Bp. II. Széll Kálmán téren 
  • Útvonal:
    Széll Kálmán tér - Varsányi Irén utca - Margit körút- Margit krt.5. Bem mozi
  • Menetidő:
    90 perc
  • Járatszám:
  • Max létszám:
    15
  • Feliratkozók:
    15
  • Lezárult
  • Vezetett túra a Szemlő-hegyi- és a Pál-völgyi-barlangban 1. Természetjárás a Budai-hegységben
  • Indulás időpontja:
    2024-02-24 10:00
  • Indulás helyszíne:
  • Útvonal:
  • Menetidő:
    80 perc
  • Járatszám:
  • Max létszám:
    30
  • Feliratkozók:
    30
  • Lezárult
  • Vízivárosi séták I. A Clark Ádám tértől a Corvin térig
  • Indulás időpontja:
    2024-02-24 10:00
  • Indulás helyszíne:
    Találkozó 9:45-kor a Bp. I. Clark Ádám tér, 0 kilométerkőnél
  • Útvonal:
    Clark Ádám tér - Bem rakpart - Pala utca - Boutique Hotel Victoria - Fő utca - Corvin tér
  • Menetidő:
    120 perc
  • Járatszám:
  • Max létszám:
    30
  • Feliratkozók:
    30
  • Lezárult
  • Luxus Világörökségi helyszínen - Andrássy út
  • Indulás időpontja:
    2024-02-24 10:45
  • Indulás helyszíne:
    Találkozó 10:30 – kor az Andrássy út 5. (Zegna)
  • Útvonal:
  • Menetidő:
    90 perc
  • Járatszám:
  • Max létszám:
    15
  • Feliratkozók:
    15
  • Lezárult
  • KÖZÉPKORI SÉTA ÓBUDÁN a Római Birodalom és a középkori Óbudát követő korok emlékein keresztül
  • Indulás időpontja:
    2024-02-24 11:00
  • Indulás helyszíne:
  • Útvonal:
    Találkozó: 11 órakor az Óbudai Múzeum Szentlélek téri bejáratánál levő recepción.
  • Menetidő:
    2,5 óra
  • Járatszám:
  • Max létszám:
    25
  • Feliratkozók:
    25
  • Lezárult
  • Séta a Wekerlén, a kispesti állami munkás - és tisztviselőtelepen
  • Indulás időpontja:
    2024-02-24 11:00
  • Indulás helyszíne:
    Találkozó: 11.00 órakor a Shopmark (Bp. XIX. Üllői út 201.) bejárata előtt, megközelítés: az M3-as Határ úti metróállomás felől
  • Útvonal:
    Pannónia út-Kós Károly tér- Hungária út- Corvin krt.- Baross utca- Határ út
  • Menetidő:
    120 perc
  • Járatszám:
  • Max létszám:
    30
  • Feliratkozók:
    30
  • Lezárult
  • A SZÁMALK-Szalézi Technikum és Szakgimnázium tanulóinak a sétája - Andrássy út
  • Indulás időpontja:
    2024-02-24 11:00
  • Indulás helyszíne:
    Találkozó: 10.45- kor Andrássy-udvar előtt ( Bp.VI. Andrássy út  87-89.)
  • Útvonal:
  • Menetidő:
    90 perc
  • Járatszám:
  • Max létszám:
    20
  • Feliratkozók:
    20
  • Lezárult
  • Vezetett túra a Szemlő-hegyi- és a Pál-völgyi-barlangban 2. Barlangtúra a Szemlő-hegyi-barlangban
  • Indulás időpontja:
    2024-02-24 11:45
  • Indulás helyszíne:
    alálkozó a túravezetővel: 11.30 - kor a Szemlő-hegyi-barlang fogadóterében ( Bp. II. Pusztaszeri út 35.)
  • Útvonal:
  • Menetidő:
    45 perc
  • Járatszám:
  • Max létszám:
    30
  • Feliratkozók:
    30
  • Lezárult
  • Hunyadi téri zsinagóga
  • Indulás időpontja:
    2024-02-24 12:30
  • Indulás helyszíne:
    Találkozó 12:30 órakor a Bp. VI. Hunyadi tér 3. sz. háza előtt
  • Útvonal:
  • Menetidő:
    60 perc
  • Járatszám:
  • Max létszám:
    25
  • Feliratkozók:
    25
  • Lezárult
  • Vezetett túra a Szemlő-hegyi- és a Pál-völgyi-barlangban 3. Barlangtúra a Pál-völgyi- barlangban
  • Indulás időpontja:
    2024-02-24 12:55
  • Indulás helyszíne:
    Találkozó a túravezetővel: 12.45 - kor a Pál- völgyi-barlang fogadóterében ( Bp, II.Szépvölgyi út 162,)
  • Útvonal:
  • Menetidő:
    60 perc
  • Járatszám:
  • Max létszám:
    30
  • Feliratkozók:
    30
  • Lezárult
  • Az „ ismeretlen” Pesterzsébet, avagy a XX. kerület kevésbé ismert építészeti emlékei
  • Indulás időpontja:
    2024-02-24 14:00
  • Indulás helyszíne:
    Találkozó 13:45-kor a Bp. IX. Boráros téri buszvégállomáson a BKV Futár tábla alatt
  • Útvonal:
  • Menetidő:
    90-120 perc
  • Járatszám:
  • Max létszám:
    25
  • Feliratkozók:
    17
  • Jelentkezés
  • Látogatás a Kincsem parkban - Ügetőverseny a Lovin
  • Indulás időpontja:
    2024-02-24 14:00
  • Indulás helyszíne:
    Találkozó: 14:00 órakor a Kincsem Park Főbejárata előtt ( Bp. X. Albertirsai út 2-4.)
  • Útvonal:
    A Kincsem Park területe, a korabeli műemlék lelátók
  • Menetidő:
    120 perc
  • Járatszám:
  • Max létszám:
    30
  • Feliratkozók:
    30
  • Lezárult
  • Séta a megújult Operaház tereiben 2024-02-24
  • Indulás időpontja:
    2024-02-24 15:30
  • Indulás helyszíne:
    Találkozó 15:15-kor az Operaház fogadócsarnokában, jegypénztárban
  • Útvonal:
  • Menetidő:
    60 perc
  • Járatszám:
  • Max létszám:
    30
  • Feliratkozók:
    30
  • Lezárult
  • Alkonyati séta Budán, a Királyi várnegyedben – Budapest fényei a Várfalakról
  • Indulás időpontja:
    2024-02-24 16:30
  • Indulás helyszíne:
    Találkozó 16:15-kor a Dísz téren, a Korona Kávéház előtt
  • Útvonal:
    Dísz tér - Szent György utca és tér – Főőrségi épület és Stöckl-lépcső - Hunyadi-udvar - Mátyás-kút - Oroszlános kapu - Budavári Palota - Csikós udvar - Török udvar - Savoyai terasz – keleti várfalak (Budapesti Történeti Múzeum – Vármúzeum, Király pince
  • Menetidő:
    min. 2 óra
  • Járatszám:
  • Max létszám:
    25
  • Feliratkozók:
    25
  • Lezárult