A Samsun Kereskedelmi és Iparkamara delegációja udvariassági látogatásra érkezett kamaránkhoz

A Samsun Kereskedelmi és Iparkamara delegációja udvariassági látogatásra érkezett kamaránkhoz

A Törökországgal való gazdasági együttműködés előremozdításához elengedhetetlen a személyes kapcsolatok ápolása.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara 2024. április 25-én a Samsun Kereskedelmi és Iparkamara törökországi delegációját fogadta. A találkozó célja a Magyarország és Törökország közötti kapcsolatok elmélyítése és az együttműködési lehetőségek feltárása volt. 

Az ülésen részt vett Murzioğlu Salih Zeki, a Samsun Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, valamint Rév András, a BKIK Nemzetközi és Külgazdasági Kollégium elnöke. Murzioğlu úr beszédében taglalta városuk és régiójuk erőforrásait és versenyképes iparágait. Rév András nyitóbeszédében hangsúlyozta a Törökországgal való gazdasági együttműködés előremozdításának fontosságát, amelyhez elengedhetetlennek tartja a személyes kapcsolatok ápolását. 

Salih Zeki Murzioğlu, a Samsun Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, valamint Rév András, a BKIK Nemzetközi és Külgazdasági Kollégiumának elnöke  

Az ülésen a kollégium tanácsadói, Kiss Gábor, volt törökországi magyar nagykövet, valamint Kovács József, volt isztambuli kereskedelmi attasé is hangsúlyozta a két ország közötti új üzleti partnerségek kialakulásának szükségességét. A résztvevők ezenfelül részletesen bemutatták régiójuk kulcsfontosságú gazdasági szektorait. Egyetértés született abban, hogy Magyarország kiemelkedő vonzerőt képvisel a nemzetközi ipari beruházások tekintetében (lásd Yapi Merkezi Holding). 

BKIK fogadóbizottság (balról jobbra):  
Babák Péter, Nemzetközi Kapcsolatok Iroda vezetője,   
Kiss Gábor, volt törökországi magyar nagykövet,   
Rév András, Nemzetközi és Külgazdasági Kollégium elnöke,   
Kovács József, volt isztambuli kereskedelmi attasé 

A különböző iparágak képviselői - köztük az építőipar, a textilipar, az idegenforgalom, az üzemanyagipar, a bútoripar és a vendéglátás - is megosztották elképzeléseiket a lehetséges együttműködésekről. A két régió összefogása lehetőséget teremthet új stratégiai előnyök kiaknázására. A megbeszélésen szó esett az Európai Uniós integrációs folyamatokról, valamint a regionális integrációhoz kapcsolódó vámmentes kereskedelem előnyeiről. 

A samsuni delegáció tagjai (balról jobbra):  
Oğuz Sandıkçı, Erkan Malkoç, Muzaffer Öztel, Yiğit Tören, Kadir Beytekin, Halük Akyüz, Salih Zeki Murzioğlu,
Süleyman Hızır, Gabriella Ortunç, Fahri Eldemir, Ayhan Çakır, Kerem Tüfekçi, Zafer Dilmen, Aydin Üz  

A találkozó befejezéseként a felek potenciális együttműködési lehetőségeket vitattak meg egymással, különös tekintettel az autóipar és az építőipar vonatkozásában. Az esemény jelentős mérföldkő volt Samsun régió és a magyar fővárosi régió közötti nemzetközi kapcsolatok ápolásában és új üzleti lehetőségek feltárásában.