Amerikai – Magyar Üzleti Fórumot tartottak székházunkban

Az amerikai cégek közel 7,5 milliárd dollár értékben folytatnak üzleti tevékenységet Magyarországon, amelyben nagyon fontos szerepe van a budapesti kamarának.

2022. október 13-án a BKIK Nemzetközi irodája (NKI) a New York-i Amerikai Magyar Kereskedelmi Kamarával (AmHunCham) közösen, az Amerikai Egyesült Államok Budapesti Nagykövetség kereskedelmi tanácsosának részvételével üzleti fórumot szervezett a BKIK székházában.

A rendezvényt Keszthelyi Péter, a BKIK Nemzetközi és Külgazdasági Kollégium alelnöke nyitotta meg, aki köszöntötte a jelenlévőket és a továbbiakban koordinálta az eseményt.

A köszöntő beszédet az AmHunCham elnöke, Prof Dr. Zsarnóczky Martin folytatta, aki a jelenlegi kihívások miatt megváltozott üzleti modellekről és ebből következően a bizalom és a partnerség meglétének fontosságáról beszélt.

Mr. Neil Pickett, az Amerikai Egyesült Államok Budapesti Nagykövetség nemrégiben kihelyezett kereskedelmi tanácsosa Magyarország híd szerepét és a gazdasági infrastruktúra fejlettségét hangsúlyozta, amely az Egyesült Államokkal való bilaterális kapcsolatok előre mozdítását segíti. Ezen kívül kiemelte a SelectUSA programját, amely közvetlen befektetési lehetőségeket kínál. Neil nagyon hálás volt, hogy első alkalommal a BKIK-nál járhatott, hangsúlyozta, hogy már a régmúltban is igen szoros együttműködések jellemezték az amerikai és magyar kamarákat. Ismertette továbbá, hogy az amerikai cégek közel 7,5 milliárd dollár értékben folytatnak üzleti tevékenységet Magyarországon, egyébként ehhez nagyon fontos a BKIK szerepe. Határozottan kiemelte, hogy a közös céljaink megvalósítása érdekében törekedni kell arra, hogy az USA-ban működő cégeknek még több exportot kell teremteni Magyarországon az IT, a közlekedéssel kapcsolatos szektorok, a digitális technológia és a vegyészeti termékek számára.

A fórum következő részében dr. Kopasz Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) Exportfejlesztési Koordinációs Főosztályának osztályvezetője előadásában megerősítette Mr. Neil Pickett által elmondott EU-US, Magyarország-US kereskedelmi kapcsolatok eredményeit, ismertette Magyarország és az Egyesült Államok bilaterális kapcsolatának eddigi és további lehetőségeit, illetve bemutatta a KKM exportstartégiáját, amely különösen a kkv rétegre fókuszál.

Barát Tamás, az AmHunCham tiszteletbeli elnöke és újra alapítója előadásában kiemelte a BKIK-val 30 éve tartó együttműködést és ismertette az amerikai-magyar kamarák rendszerét, valamint az AmHunCham feladatköreit, céljait és eddig elért eredményeit. Jelenleg még egy NewYork – Budapest közvetlen repülőjáratért és egy újfajta vízumért lobbiznak, amely jelentősen megkönnyítené a cégekkel való együttműködést. Prezentációját az üzleti fórum jövőbeli folytatásának lehetőségével zárta.

A következőkben a jelenlévők az amerikai cégalapítás és működtetés jogi hátterébe kaphattak betekintést Dr. Márai Mária, az AmHunCham elnökhelyettesének és jogászának köszönhetően.

A találkozó végén egy magyar egészségügyi startup amerikai piacra vezető útját ismertette Uzoni Dávid, a DP Innovations Kft ügyvezető igazgatója. Az általuk fejlesztett digitális inhalációs készülék eleinte nem talált befektetői környezetre Magyarországon, emiatt az Egyesült Államokban mutatták be terméküket. Az amerikai sikerek már magukkal hozták az itthoni befektetőkkel való együttműködés lehetőségeit is.

A rendezvény zárásaként a jelenlevő cégképviselők B2B beszélgetéseket folytattak az előadókkal és a többi résztvevővel.

A prezentációkat az alábbi mellékletekre kattintva tudják letölteni:

Az Amerikai Magyar Kereskedelmi Kamara fő tevékenysége

Egy medtech startup útja az amerikai piacig

Cégalapítás és működtetés az USA-ban