Kapcsolatépítés a boszniai szerb kamarákkal

Kétnapos munkalátogatás a Boszniai Szerb Köztársaságban.

Bornemisza Miklós, a BKIK Kereskedelmi Tagozatának alelnöke és Nemzetközi Kollégiumának képviselője a nyugat-balkáni relációban, valamint Kismárton Ottó, a BKIK Törökbecsei Információs Iroda vezetője 2022. november 4-5-én kétnapos munkalátogatáson vettek részt a Boszniai Szerb Köztársaságban, Dobojon. A látogatás célja, a Magyarország-Bosznia közötti és a Nyugat-Balkán-i  gazdasági kapcsolatok erősítése és bővítése, egy későbbi üzleti delegáció látogatásának előkészítése, valamint a kétoldalú kereskedelem és turizmus fejlesztése volt. A program során több munkaértekezletet és üzleti találkozót tartottak, eéyek megerősítették, hogy a szerb fél komolyan érdekelt egy széleskörű együttműködésben.

Első nap Srećko Stojković,  a Boszniai Szerb Köztársaság Gazdasági Kamara  - Doboji Regionális Gazdasági  Kamara igazgatója bemutatta a Doboji Kamarát helyi üzletemberek és önkormányzati képviselők társaságában. Srećko Stojković és Bornemisza Miklós a két Kamara közötti Együttműködési Megállapodást írtak alá arról, hogy a felek kölcsönösen szemináriumokat szerveznek, üzleti-piaci információkat cserélnek a keresleti és kínálati lehetőségekről, valamint a jogszabályi környezetről.

Az aláírás bejelentésére szervezett sajtótájékoztatót követő üzleti megbeszéléseken a Magyarország iránt export, import, közös termelés stb. témékban érdeklődő üzletemberek vettek részt, kiemelten a fémfeldolgozó ipar, a mezőgazdasági gépek, a mezőgazdasági termékek, a gépipar és más gazdasági területekről. Emellett az önkormányzat is jelezte, hogy érdekelt az együttműködésben az infrastruktúra területén.

Az esemény óriási sajtó visszhangot kapott, számos vezető TV csatorna, köztük a közszolgálati RTS csatorna is beszámolt az eseményről.

A látogatás a második nap turisztikai témájú megbeszélésekkel zárult.