Még majdnem egy hónapig lehet igényelni a Kőbányai vállalkozások számára elérhető támogatást

Vissza nem térítendő támogatást nyújtanak helyi vállalkozásoknak energetikai korszerűsítési célokra.

Még egy hónapig elérhető a X. kerületi vállalkozások számára kiírt önkormányzati pályázat – mondta el D. Kovács Róbert Antal polgármester a BKIK vállalkozói fórumán, mely nagy érdeklődés mellett zajlott le 2023. augusztus 28-án a BKIK X. Kerületi Tagcsoportjának szervezésében a Kőbányai Önkormányzat épületében.  

Az eseményen részt vett Csókay Ákos a BKIK főtitkára, valamint a BKIK X. Kerületi Tagcsoportjának elnöke, Bellovics Péter is. A pályázatról részletes tájékoztatást nyújtott dr. Szabó Krisztián jegyző. D. Kovács Róbert Antal elmondta, hogy az energetikai korszerűsítést támogató pályázat nem nagyvállalatoknak szól, hanem azokat a kis- és mikrovállalkozásokat célozza, akik helyben, a közösségben aktívak és remélik, hogy így a támogatás az egész lokális közösség hasznára válik. Az önkormányzat, felismerve a kisebb árbevételű cégek, vállalkozások nehézségeit, egy 30 millió forintos keret létrehozásáról döntött, amelyet vissza nem térítendő támogatás formájában nyújtanak helyi vállalkozásoknak energetikai korszerűsítési célokra. A pályázattal kapcsolatos alapos tájékoztatáson túl a Széchenyi Kártya nyújtotta hitelkonstrukciókról is információt kaptak a résztvevők, mellyel kedvezményesen juthatnak forráshoz a kisvállalkozások. A rendezvény utolsó szakaszában lehetőség nyílt egyedi problémák megvitatására, az előadókhoz nagyon sok kérdés érkezett a pályázat egyes pontjainak helyes értelmezésével kapcsolatban. Többek között felmerültek kérdések az egyéni vállalkozók speciális helyzetével kapcsolatban, hisz esetükben gyakran egybe esik a székhely és a saját tulajdonú lakóingatlan. A szakmai álláspont szerint ők ettől még nem esnek ki a pályázók köréből, benyújthatják pályázatukat. Felmerültek kérdések az önkormányzat további terveivel kapcsolatban is, a jelenlegi pályázói körből a kritériumrendszer miatt kieső vállalkozások esetében a polgármester úgy fogalmazott, hogy a jelenleg egy közös gondolkodásból megszületett első verziós pályázatnál járunk, melynek a kidolgozása minden fél számára egy tanulási és fejlődési folyamat, tehát elképzelhető, hogy a következő években módosítják a feltételrendszert a beérkező visszajelzések és igények alapján.  

FONTOS! A BKIK és a Kőbányai Önkormányzat közös szervezésében egész szeptemberben minden szerdán 9 és 15 óra között pályázati tanácsadás a X. kerület Halom utca 37/B. szám alatt található irodában! Kérjük, hogy a kőbányai vállalkozói pályázattal kapcsolatos konzultációs igényét előre jelezze Juhász Ildikónál a 06 30 279 53 74-es telefonszámon.  

A pályázat benyújtási határideje 2023. szeptember 28. 12:00 óra, a pályázatról bővebb információ elérhető a kerület honlapján.