Segítség a magyar cégek norvég piacra lépésében

A BKIK Nemzetközi és Külgazdasági Kollégiuma szervezésében négy hazai vállalkozás utazott Norvégiába szeptember végén.

A külpiacon lábukat megvetni kívánó hazai vállalkozások számára egyik legnagyobb kihívás, hogy megfelelő új partnerkapcsolatokat létesítsenek. Hiába lehet az internetes keresőfelületeken könnyen rákeresni a hasonló profilú norvég cégekre, érdemi választ kapni tőlük - céges tapasztalatok szerint – igen nehéz. Ebben a folyamatban nyújt segítséget a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, amelynek szakértői a Magyar-Norvég Kereskedelmi Kamara segítségével érdemleges üzleti találkozókat valósított meg.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Nemzetközi és Külgazdasági Kollégiuma szervezésében négy hazai vállalkozás utazott Norvégiába 2022. szeptember 26-30. között.

A BKIK a budapesti regisztrált vállalkozások körében, valamint területi kamarák és  partnerintézmények közreműködésével közzé tett felhívásában olyan vállalkozásokat kerestek, amelyek eséllyel léphetnek piacra Norvégiában, azaz olyan iparágat képviselnek, amire van kereslet, vagy rendelkeznek skandináv referenciákkal.

A mindenki számára nyitott jelentkezést követően kiválasztott 7 céget Kosztyi Beatrix külgazdasági attasé készítette fel a norvég piac sajátosságaira egy online szemináriumon, amelyen Sándorfi Eszter nagykövet asszony is beszédet mondott.

Az út során, 2022. szeptember 27-én az Oslóban működő Magyar-Norvég Kereskedelmi Kamara (HNCC) 15 tagja vett rész a Magyar Nagykövetségen szervezett üzleti fórumon, ahol az üzleti delegációban részt vevő 4 magyar vállalkozás egy-egy rövid prezentáció keretében mutatkozott be és ahol ezt követően előremutató üzleti megbeszélésekre is sor került. Ezt követően ellátogattak az Oslo Innovation Week-re, ahol számos üzleti megbeszélésre nyílt lehetőség az IT területén működő vállalkozások számára.

A magyar cégek, akik között volt műanyag termékek kereskedelmével és forgácsolt alkatrészek gyártásával foglalkozó, vállalkozás, IT cég, az olaj-, vegy- és gyógyszeripar, valamint az energiaszektor különböző területei számára folyadékszintmérő termékeket gyártó cég és neves külföldi cégek képviseletével és raktári nagykereskedelemmel foglalkozó magyar cég is összesen 12 érdemleges üzleti megbeszélésen vett részt a  külképviselet közreműködésével.

Tárgyalópartnereik között volt norvég műanyag és fémipari cég, amelynek beszerzési igazgatója kiemelte, hogy Tier2 színtű beszállítóként a magyar cég jó eséllyel pályázhat, volt  fenntartható fejlődéshez kapcsolódó, zöld energiák alkalmazásával foglalkozó vállalat, befolyásos üzletemberek, valamint Oslói Városháza üzletfejlesztési osztályának képviselői.

Az utazás második felében az Észak-Norvégia régió feltérképezése és üzleti kapcsolatok kiépítése volt a cél Bodø városában, ahol Magyarország tiszteletbeli konzulja, Johan Jørgen Koch közreműködésével a magyar vállalkozók az önkormányzat város-és üzletfejlesztési képviselőivel, valamint a Régió Fejlesztési Társaság és a helyi üzletember szövetség (BNF) vezetőivel találkoztak a szakmai programokon.

A helyi neves vállalkozó fontos tisztségviselői szerepet tölt be a Bodø Régió Fejlesztési Társaságnál, valamint a Bodø Üzleti Fórum szervezetnél, így az ő közreműködése megnyithatja az utat, a térség vállalkozásaival történő kapcsolatok felé. Fontos célkítűzésünk, hogy a szervezetekkel és vállalkozásokkal az együttműködést online formában is folytathassuk.

A több mint negyvenezer lakosú település Norvégia északi részén, a Fjordok mentén helyezkedik el. Rendkívül fontos a város számára, hogy korszerű technológiákkal továbbra is utat tudjanak törni a fenntartható fejlődés és a zöldebb energiafelhasználás területén. A smart city városfejlesztési koncepció megvalósításában nemzetközi szereplők közreműködésére is számítanak, a magyar cégek részére is több lehetőség kínálkozhat, főképp Water Smart megoldások mentén. A volt NATO katonai bázis helyén újonnan felépülő smart city nem csupán a lakhatást és a munkavégzést könnyíti meg a lakosoknak, hanem élen fog járni a környezetvédelmi technológiák alkalmazásában is, fókuszálva a smart közlekedés innovatív fejlesztéseire, melyek teljes mértékben összhangban lesznek a helyi időjárás változásaival. A fejlesztés PPP (Publik Privat Partnership) program keretében, tehát közösségi és privát finanszírozással valósul meg.