Séták

Tisztelt Érdeklődő!

 

Kérjük, figyelmesen olvassa el a sétákon, tárlatvezetéseken és egyéb programon való részvétel feltételeit. Regisztrálni az adott sétánál, programnál megadott e-mail címen vagy regisztrációs linken tud. 

A megjelölt gyalogos sétáinkhoz a kulturált, városbarát turizmus előmozdítása érdekében egyszerűen kezelhető audioguide adó-vevő készüléket használunk.

Nincs hangoskodás! Az audioguide készülék segítségével idegenvezetőink normál beszédhangon mutatják be a látványosságokat, és vezetik a csoportot a séták színterén: szabadban, épületbelsőkben. A készülék hatótávolságának köszönhetően nincs lemaradás a sétán! Bátran fényképezhetünk, elidőzhetünk egy-egy szép épületrészleten.

Tourguide készülék használati díja: bruttó 500,- Ft/fő

A készülékeket az Idegenvezetők Világnapja alkalmából a Tourguidesystem.hu Kft. kedvezményes  áron biztosítja a résztvevőknek, mely összeget a séta helyszínén a jelentkezés során kell kifizetni a szolgáltatónak. Kérjük, hogy előre készítsék ki lehetőleg kis címletben (500) és a helyszínen adják át a társaság munkatársának. A készülékek befizetéséről  a helyszínen egy nyilvántartás készül, amennyiben számlát igényel, úgy kérjük, hogy fáradjon majd be a szolgáltató irodájába munkanapokon. 

 

A program változtatás jogát fenntartjuk!

A csoportos sétákról hang- és képfelvétel is készül, melyet a későbbiekben promóciós jelleggel felhasználunk. Azzal, hogy eljön a sétára, Ön ehhez a felvételhez hozzájárul.

Kérjük, lemondás vagy kérdés esetén írjon nekünk a regisztracio@bkik.hu email címre. 

 

Regisztráció

Kérjük, regisztráció után a visszaigazoló e-mailben megküldött aktiválási linken keresztül érvényesítse regisztrációját, ellenkező esetben az 48 óra után törlődik! Ha nem kapta meg a visszaigazoló e-mailt, akkor először nézze meg a Spam (levélszemét) mappában. Kérjük, visszaigazolás hiányában ne regisztráljon többször, mert akkor sem fogja megkapni a visszaigazoló e-mailt, csak lefoglalja a helyeket mások elől!

A központi regisztrációnál egy fő maximum további 4 főt tud regisztrálni. Csoportos regisztrációra nincs lehetőség.

1. Látogatás a Mária Terézia laktanyában

Indulás időpontja: 2024-02-21 09:00
Indulás helyszíne: MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (1118 Budapest, Budaörsi út 49-53.) Töhötöm és Bonc utca sarkán lévő bejáratnál
Útvonal:
Végzés helyszíne:
Menetidő:

Látogatás a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandárnál

Fővárosunk kiemelt pontjain „ turisztikai látványosságot ” nyújtó 32. Testőrezred (Lövészzászlóaljnak, Gyalogos Testőrségnek, Koronaőrségnek, Budapest Helyőrség Zenekarnak otthont adó) laktanyáját látogatjuk meg.

A Sas-hegy lábánál, a fővárosból kivezető Budaőrsi úton fekvő laktanyát a magyar királyi honvédség 29. és 30. gyalogezredei részére építették 1913–1916 között dr. Lipták Pál tervei szerint. A kezdetben IV. Károly nevét viselő kaszárnya az utóbbi időkig Petőfi Sándor laktanyaként élt a köztudatban. 2023-ban felvette Mária Terézia nevét, aki többek között Buda(-)pest helyőrségét alakította meg. 

Hogyan alakult a helyőrség Mária Terézia korától napjainkig? Kik teljesítenek szolgálatot, melyen katonákat képeznek a laktanya falai között? Választ kapunk a kérdésekre, miközben bejárjuk az épületkomplexum tereit. Megismerjük a díszkertet, és megtekinthetjük a Magyar Szentkorona zománcképeit is, melyet Nyáry Éva festőművész adományozott az intézménynek. Alkalmunk nyílik megtekinteni a 2021-ben kialakított Szurmay emlékszobát is, valamint az MH Központi Zenekar próbatermét, hangszereit.

Regisztráció: max. 25 fő

Jelentkezni legkésőbb 2024. február 16. péntek 12 óráig lehetséges a bhdlaktanya@gmail.com email címen.

A katonai objektum látogatásához kérjük, vigye magával fényképes személyi okmányát (személyi igazolvány, útlevél, vezetői engedély), mert a beengedés csak ennek felmutatásával lehetséges! A Mária Terézia laktanyában képi anyag készítése szigorúan tilos! Köszönjük a megértésüket!

Tájékoztatjuk, hogy regisztrációjával hozzájárul a hang- és képfelvételhez, amelyet a helyszínen a MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár fotósa készít és megoszt az alakulat honlapján és közösségi média felületein.

A TURNUS BETELT!

Idegenvezető:

2. Tárlatvezetés a „Budapest – a város és hídjai” kiállításon 2024-02-21

Indulás időpontja: 2024-02-21 10:00
Indulás helyszíne: Budapest Főváros Levéltára (1139 Budapest, Teve u. 3-5.)
Útvonal:
Végzés helyszíne:
Menetidő: 90 perc

Az időszaki tárlatot a főváros egyesítésének 150. évfordulója, illetve a Széchenyi lánchíd felújítása alkalmából rendezte Budapest Főváros Levéltára, melyben a főváros és az azt átszelő Duna-hidak történetét mutatja be.

A mai Budapest története az ősidőktől fogva összekapcsolódott a Duna folyóval, a folyamon való átkeléssel, és a jó átkelési lehetőség miatt távoli vidékek felől itt összefutó utakkal. A kiállítással célunk ennek az összetett kapcsolatnak a bemutatása: a város(ok) növekedése szükségessé tette a hidak építését, ugyanakkor az új átkelőhelyek is erőteljesen meghatározták az egyes városrészek fejlődését és a három település egységes fővárossá válását.

Az építészeti örökség részeként a hidak meghatározzák Budapest arculatát, világvárosi megjelenését, ugyanakkor a hidak építése, lerombolása, felújítása és fenntartása kapcsán fontos társadalmi-gazdasági folyamatok, történelmi események is bemutathatóvá válnak.

Tájékoztatjuk, hogy a kiállítás egyénileg is megtekinthető.

Budapest Főváros Levéltára

Budapest Főváros Levéltára több mint 37.000 iratfolyóméter iratanyagot őriz a 14. századtól napjainkig a főváros múltjára vonatkozóan. Építészeti tervek – így Ybl Miklós hagyatéka –, fotók és képeslapok – pl. Klösz György városfotói, ill. a Főfotó-gyűjtemény –, térképek, a Fővárosi Közgyűlés iratai, állami, egyházi és iskolai anyakönyvek, bírósági és közjegyzői iratok, papíralapú és digitalizált állományok, adatbázisok biztosítanak lehetőséget tudományos és magán kutatásokra. Levéltárunk Budapest történelmére fókuszáló időszakos kiállításokat, könyvbemutatókat, levéltár-pedagógiai foglalkozásokat, levéltári sétákat kínál a szakmai és a nagyközönségnek.

Idegenvezető: László Zsófia, a kiállítás kurátora

Lezárult

3. Tárlatvezetés a Földalatti Vasúti Múzeumban I.

Indulás időpontja: 2024-02-21 11:00
Indulás helyszíne: Deák Ferenc tér, Metróállomás aluljáró; bejutás a BKK ügyfélcentrumon keresztül - Találkozó: min. 10 perccel a tárlatvezetések előtt a Földalatti Vasúti Múzeumban
Útvonal: Gizella tér - Deák Ferenc tér - Váczi körút - Opera - Oktogon - Vörösmarty utca - Körönd-Bajza utca - Aréna út - Állatkert - Artézi fürdő
Végzés helyszíne:
Menetidő: 30 perc

Tárlatvezetések a Földalatti Vasúti Múzeumban I.

Balázs Mórnak köszönhető, hogy végül a Sugárúton lóvasút és villamosvasút helyett a kor legkorszerűbb földalatti vasútja épült meg. Méltó egy rohamosan fejlődő világvároshoz, mint amilyenné a millenniumi ünnepségek idejére vált Budapest. Ez a vasút, melyhez mintát Balázs Mór Londonban látott, alkalmasnak tűnt arra, hogy a Városligetbe tervezett nagyszabású kiállításhoz  szállítsa a közönséget. A kivitelezéssel a Siemens és Halske céget bízták meg. A munkálatokban szerepet kapott Wünsch Róbert budapesti vállalkozó, az építésvezető mérnök Vojtek Ödön volt. A villamos berendezéseket a Siemens Halske cég szállította, a kocsikat a Schlick Gyár készítette.

Tárlatvezetés a Földalatti vasút és a metró története az építéstől napjainkig c. állandó kiállításon. Ugyanitt megtekinthető a 150 év – 150 közlekedési esemény c. időszaki kiállítás, mely Budapest közlekedésének legfontosabb állomásait, legérdekesebb pillanatait villantja fel.

Részvétel a helyszínen történő jegyváltással lehetséges.

Belépőjegyek: teljes árú: 900 Ft;  diák- és nyugdíjas jegy: 450 Ft; 6 év alatt, 70 év felett a belépés díjmentes

Létszám: 20 fő / csoport

Regisztráció és információ: muzeum@bkv.hu

Telefonon: (1) 461-6500/11271 (Győrfi Judit)

Idegenvezető:

4. Pesterzsébet 100

Indulás időpontja: 2024-02-21 11:00
Indulás helyszíne: Pesterzsébeti Múzeum (1201 Budapest Baross utca 53.) kertje
Útvonal: Pesterzsébeti Múzeum - Kossuth Lajos utca - Gaál Imre Galéria
Végzés helyszíne:
Menetidő: kb. 2 óra

A Pesterzsébeti Múzeumban bemutatjuk az Üdvözlet Erzsébetfalváról c. állandó helytörténeti kiállításunkat. Ezt követően a Kossuth Lajos utcán - azaz a sétálóutcán - keresztül elsétálunk a Gaál Imre Galériáig, ahol a Művészet - történelem c. állandó kiállításban tartunk tárlatvezetést.

Az indulás helyszínének megközelítése: a Boráros térről induló 224-es és 224 E busszal a Baross utca vagy a Határ úttól a 66-os busszal a Pesterzsébet Városközpont megállóig.

Maximális létszám: 25 fő

A rendezvény ingyenes, de regisztrációköteles! Regisztrálni a Múzeum honlapján közzétett űrlappal lehet.

A TURNUS BETELT! 

Idegenvezető: D. Udvary Ildikó múzeumigazgató főmuzeológus, Tóth Anita és Skaper Brigitta muzeológusok

5. Mesék a szerelemről – 10 híres műkincs nyomában a Magyar Nemzeti Múzeumban (tárlatvezetés)

Indulás időpontja: 2024-02-21 11:00
Indulás helyszíne: Találkozás: a visszaigazolásban írjuk le
Útvonal:
Végzés helyszíne:
Menetidő:

Minimum életkor: 14+

A történelem szövetét az emberi kapcsolatok leheletfinom fonala járja át és a legdíszesebb mintákat talán éppen a szerelem hímezi rá. Hiszen van-e olyan ember a földön, aki sosem volt szerelmes? Bizony, még azok a híres-hírhedt államférfiak, hadvezérek és uralkodók is szerelemre gyúltak, akikről ma a történelemkönyvek szólnak. Vajon kik voltak azok az asszonyok, akik megperzselték a történelem nagyjainak szívét? Hogyan szeretett egy király, egy császárné és egy rettegett diktátor? Ennek járunk utána a Magyar Nemzeti Múzeum 10 ikonikus tárgya segítségével. Idegenvezető: Zsigmond Alexandra idegenvezető

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Regisztrálni ezen linken lehet.

A múzeum a programra jelentkezőknek (minden idegenvezető kártyával nem rendelkező) résztvevőnek 1.750 Ft-os áron biztosítja a belépést az Idegenvezetők Világnapja alkalmából, melyet a helyszínen mindenki magának vásárol meg.
 
Jelentkezési határidő: 2024.február 20. kedd, 21:00 óra

Érkezéskor a visszaigazoló email bemutatása szükséges.

Jelentkezési és lemondási határidő: 2024. február 20. kedd, 21.00 óra

A program változtatás jogát fenntartjuk!A csoportos sétákról hang- és képfelvétel is készül, amelyet a későbbiekben promóciós jelleggel felhasználunk. Azzal, hogy eljön a sétára, Ön ehhez a felvételhez hozzájárul.

Minimum életkor: 14+

 

Idegenvezető: Zsigmond Alexandra

6. Császártól a Királyig - Városnéző séta a budai fürdőkultúra nyomában

Indulás időpontja: 2024-02-21 11:30
Indulás helyszíne: Császár-Komjádi Uszoda (1023 Budapest, II. ker. Árpád fejedelem útja 8.)
Útvonal: Árpád fejedelem útja - Frankel Leó út - Bem tér - Fő utca
Végzés helyszíne:
Menetidő: 2:30 óra

Mit jelent Aquincum neve? Mióta léteznek Budán fürdők? Hány forrás fakad a Duna mentén a Budai-hegységben? A török korban mire használták a Császár és Lukács fürdők közelében feltörő források vizét? Mire jók a gyógyvizek? Kik voltak a Lukács Fürdő híres törzsvendégei? Honnan kapta nevét a Lukács és a Király fürdő? Hányféle török fürdő létezik? Milyen szolgáltatást nyújtott egy török fürdő a középkorban? A Fő utca melyik épületét emelték meg sajátos módon a Duna-szabályozást követően?

Sétánkon valamennyi kérdésre választ adunk, míg Felhévíz városrészből Víziváros felé tartunk.

Az indulás helyszínének megközelítése: a Margit híd budai hídfőjétől gyalog északi irányban vagy a 9-es, 109-es busszal, vagy a 17-es, 19-es, 41-es villamossal.

A Veli Bej fürdőbe látogatójegy: 800 Ft/fő 

Regisztráció: max. 25 fő

Találkozó: 11:15

TourGuide készülék használata kötelező, amelynek díja 500 Ft.

Idegenvezető: Kovács Zsuzsanna

Lezárult

7. Tárlatvezetés a „Budapest egyesítése” kamara-kiállításon 2024-02-21

Indulás időpontja: 2024-02-21 12:00
Indulás helyszíne: Budapest Főváros Levéltára (1139 Budapest, Teve u. 3-5.)
Útvonal:
Végzés helyszíne:
Menetidő: 30 perc

Budapest Főváros Levéltára őrzi az 1873-as városegyesítést megelőző időszak és a városegyesítéssel kapcsolatos iratokat. A kamara-kiállítás ezekből nyújt ízelítőt, bemutatja Pest, Buda és Óbuda egyesítésének előzményeit, a címereket, a zászlókat, a pecséteket és az akkori polgármestereket.

Tájékoztatjuk, hogy a kiállítás egyénileg is megtekinthető.

Budapest Főváros Levéltára

Budapest Főváros Levéltára több mint 37.000 iratfolyóméter iratanyagot őriz a 14. századtól napjainkig a főváros múltjára vonatkozóan. Építészeti tervek – így Ybl Miklós hagyatéka –, fotók és képeslapok – pl. Klösz György városfotói, ill. a Főfotó-gyűjtemény –, térképek, a Fővárosi Közgyűlés iratai, állami, egyházi és iskolai anyakönyvek, bírósági és közjegyzői iratok, papíralapú és digitalizált állományok, adatbázisok biztosítanak lehetőséget tudományos és magán kutatásokra. Levéltárunk Budapest történelmére fókuszáló időszakos kiállításokat, könyvbemutatókat, levéltár-pedagógiai foglalkozásokat, levéltári sétákat kínál a szakmai és a nagyközönségnek.

Idegenvezető: Ternovácz Bálint tárlatvezető

Lezárult

8. Levéltári séta 2024-02-21

Indulás időpontja: 2024-02-21 12:30
Indulás helyszíne: Budapest Főváros Levéltára (1139 Budapest, Teve u. 3-5.)
Útvonal:
Végzés helyszíne:
Menetidő: 90 perc

Levéltárunk épületét végigjárva megismerkedünk a levéltár tevékenységével, ki milyen célra tudja igénybe venni a szolgáltatásainkat. Bekukkantunk néhány a nagyközönség elől máskor elzárt iratőrző raktárakba, megnézzük, hogyan és épp min dolgoznak a restaurátorok és a digitalizálást végző kollégák. A séta végén a csoport megismerkedik a kutatás lehetőségeivel, helyszínével.

Budapest Főváros Levéltára

Budapest Főváros Levéltára több mint 37.000 iratfolyóméter iratanyagot őriz a 14. századtól napjainkig a főváros múltjára vonatkozóan. Építészeti tervek – így Ybl Miklós hagyatéka –, fotók és képeslapok – pl. Klösz György városfotói, ill. a Főfotó-gyűjtemény –, térképek, a Fővárosi Közgyűlés iratai, állami, egyházi és iskolai anyakönyvek, bírósági és közjegyzői iratok, papíralapú és digitalizált állományok, adatbázisok biztosítanak lehetőséget tudományos és magán kutatásokra. Levéltárunk Budapest történelmére fókuszáló időszakos kiállításokat, könyvbemutatókat, levéltár-pedagógiai foglalkozásokat, levéltári sétákat kínál a szakmai és a nagyközönségnek.

Idegenvezető: Garami Erika

Lezárult

9. Családfakutató gyorstalpaló 2024-02-21

Indulás időpontja: 2024-02-21 14:15
Indulás helyszíne: Budapest Főváros Levéltára (1139 Budapest, Teve u. 3-5.)
Útvonal: A Levéltár Gárdonyi-termében.
Végzés helyszíne:
Menetidő: 90 perc

Szeretné tudni, kik voltak, mivel foglalkoztak, hogyan éltek ősei? Megírná családja történetét, de nem tudja, hogyan kezdjen hozzá? Mindent tudó családfa generátoraink nincsenek, de segítünk eligazodni az anyakönyvek és egyéb elektronikusan és papíralapon elérhető források, illetve levéltári adatbázisok rengetegében. Néhány család példáján keresztül mutatjuk be, hogy milyen előzetes információk birtokában, milyen forráscsoportok megmozgatásával érdemes a felmenők nyomába indulni.

Ha valaki az előadóval együtt szeretne rákeresni a bemutatott példákra, annak érdemes saját eszközt (laptop, okostelefon stb.) magával hoznia. WiFi-t a helyszínen biztosítanak.

Budapest Főváros Levéltára

Budapest Főváros Levéltára több mint 37.000 iratfolyóméter iratanyagot őriz a 14. századtól napjainkig a főváros múltjára vonatkozóan. Építészeti tervek – így Ybl Miklós hagyatéka –, fotók és képeslapok – pl. Klösz György városfotói, ill. a Főfotó-gyűjtemény –, térképek, a Fővárosi Közgyűlés iratai, állami, egyházi és iskolai anyakönyvek, bírósági és közjegyzői iratok, papíralapú és digitalizált állományok, adatbázisok biztosítanak lehetőséget tudományos és magán kutatásokra. Levéltárunk Budapest történelmére fókuszáló időszakos kiállításokat, könyvbemutatókat, levéltár-pedagógiai foglalkozásokat, levéltári sétákat kínál a szakmai és a nagyközönségnek.

Idegenvezető: Garami Erika

Lezárult

10. Látogatás a Sziklakórház Atombunker Múzeumban 2024-02-21

Indulás időpontja: 2024-02-21 16:00
Indulás helyszíne: 15 perccel az indulások előtt a Múzeum előtt vagy előcsarnokában (1012 Budapest, Lovas út 4/c.)
Útvonal:
Végzés helyszíne:
Menetidő: 90 perc

A Várhegy mélyén a mintegy 10 km hosszan nyúló barlang- és pincerendszer Úri utcai szakaszát 1939-től óvóhelynek alakítják ki. 1944-ben már kibővítve a Székesfőváros Sebészeti Szükségkórházaként szolgál a Szent János Kórház felügyelete alatt. A 2002-ig „szigorúan titkos”-nak minősített objektum 2008. március 11-től folyamatosan látogatható. A kórház, a bunker terei, felszerelési tárgyai a sziklafalak közé szorult 80 évnyi történelmet idézik - Budapest ostromát, a hidegháború időszakát, az ’ 56 –os forradalmat- a közelmúltunkat - megdöbbentő valóságukban. 

A Sziklakórház bejárata a várfal tövében található, a Szentháromság utca - Tóth Árpád sétány alatt a Lovas úton. A budavári Mátyás-templomtól a Gránit lépcsőn haladva a kórház Lovas úti bejárata 2 perc séta.

A tárlatvezetés pontban 16 órakor indul!

A szakvezetést a Sziklakórház helyi vezetője tartja.

Létszám turnusonként: max.25 fő

Kedvezményes belépőjegy: 4.500 Ft-os (Kedvezmény I. kategória) alapítványi támogatás formájában.

Az összeget a " Szikla" Közhasznú Alapítvány tevékenységeire használjuk fel. A befizetett adományról minden esetben adomány igazolás készül, igény esetén az adományozó (cég vagy magánszemély) részére az adóalap csökkentésére is alkalmas formátumban.

Regisztráció: az alábbi email címen supervisor@sziklakorhaz.hu tudnak jelentkezni. A levélben jelezzék, melyik időpontra jelentkeznek!

A jelentkezéseket érkezési sorrendben dolgozzuk fel, és csak akkor érvényes, ha kapnak visszaigazoló e-mailt. Egy ember maximum 4 főt regisztrálhat.

Fizetni a helyszínen tudnak a pénztárban a nevük bemondása után.

A LÁTOGATÁS FELTÉTELEI:

  • ÉRKEZÉS: kérjük, érkezzenek meg legkésőbb 15 perccel a program előtt!
  • KÉSÉS esetén nem garantáljuk a programot, illetve annak hosszát a késés időtartamával csökkentjük.
  • KORHATÁR: a látogatás 6 éves kor alatt nem lehetséges, 6-12 éves kor között szülői/gondviselői beleegyezéssel és felügyelettel engedélyezett.
  • BEFIZETÉS: a látogatás napján, egy összegben, készpénzzel vagy bankkártyával.
  • LEMONDÁS: legkésőbb 2 nappal a túra előtt kérjük e-mailben vagy telefonon jelezni.
  • HŐMÉRSÉKLET: a múzeumban 15-18 °C van, meleg pulóver viselése ajánlott.
Idegenvezető:

11. Kilátások a budai zöld túraútvonal mentén - a Gellért-hegyen, a Tabánon és a Budai Várhegyen

Indulás időpontja: 2024-02-21 16:00
Indulás helyszíne: Találkozó 15:45-kor a Szent Gellért téren, a Gellért Szálló előtt álló Kútháznál
Útvonal: Szent Gellért tér - Gellért-hegy - Filozófiai Kert - Czakó-kert - Tabán - Csikós-udvar - Tóth Árpád-sétány - Bécsi kapu tér
Végzés helyszíne:
Menetidő: 3 óra

Sétánkat a Szent Gellért téri Kútháznál kezdjük és végigjárjuk a Gellért-hegy oldalában húzódó panorámás ösvényt. Útközben megemlékezünk az egykori Buda – Sas-hegyi borvidékről, a helyi szőlőművelésről, a tabáni kiskocsmák és vendéglők világáról. A túraútról szépen elénk tárul a Duna túloldalán elterülő Pest városszerkezete.

Tudta, hogy a középkori városfalak maradványait néhány helyen a mai napig megtalálhatjuk?

A hegy túloldalán megpihenünk a Filozófiai Kert szoborcsoportnál, mely Wagner Nándor szobrászművész alkotása. Megcsodáljuk a naplementét és tovább indulunk a Tabánon keresztül. Megállunk az elbontott városrész egyik megmaradt épületénél, a Czakó-kertnél.

A Budai Várba, a Csikós-udvarhoz gyorslifttel jutunk fel. Végigsétálunk a Tóth Árpád-sétányon a Bécsi kapu térig, ahol az egyik ház udvarán egy különleges szőlőtőkét is megnézhetünk. A séta itt ér véget, körülbelül este 7- kor. Aki szeretné, még folytathatja a Várnegyed felfedezését.

A séta hossza: kb. 6 km, az elején viszonylag sok lépcsőzéssel. A sétához kérjük, kényelmes lábbelit és az időjárásnak megfelelő ruhát viseljenek. A sétán mindenki a saját felelősségére vesz részt.

Tourguide készülék használati díja: 500 Ft.

Idegenvezető: Faragó Péter

Lezárult

12. Vigadó - A hely, ahol megszületett Budapest 2024-02-21

Indulás időpontja: 2024-02-21 17:00
Indulás helyszíne: Vigadó előcsarnoka (1051 Budapest, Vigadó tér 2.)
Útvonal:
Végzés helyszíne:
Menetidő: 60 perc

A hely, ahol megszületett Budapest - Tematikus épülettörténeti séták

A Pesti Vigadó a pesti Duna-part máig meghatározó eleme, világörökségi helyszín. Számos történelmi eseménynek adott helyet.

150 évvel ezelőtt, a Pesti Vigadó falai között született meg Magyarország új fővárosa Budapest Pest, Buda és Óbuda egyesítésével. Az 1867-es kiegyezést követően a vezetők 1872 decemberében fogadták el a három városrész egyesítését. A hivatalos alapító okiratot 1873-ban írták alá a Pesti Vigadó Déli termében...

Az épülettörténeti sétákon megtekinthető a Pesti Vigadó Idővonal című állandó épülettörténeti fotókiállítása, amely nem csak az épület, hanem azon keresztül a magyar és egyetemes történelem, kultúra egy-egy jelentős eseményét eleveníti fel. A séta a Pesti Vigadó 6. emeleti Panoráma Teraszán ér véget, ahol a látogatót páratlan kilátás és lenyűgöző panoráma fogadja

A Pesti Vigadó történetéről többet Holló Szilvia Andrea könyvéből ismerhetnek meg. A könyv bővített kiadása megvásárolható a Vigadó Pontban.

 

17:00 A sétát tartja: Tábi Márta idegenvezető, a Pesti Vigadó idegenvezetője

Regisztráció: https://vigado.jegy.hu/program/idegenvezetok-vilagnapja-2024-tabi-marta-158317/1107646

 

18:00 A sétát tartja: Pancsik Károly idegenvezető, a Pesti Vigadó idegenvezetője

Regisztráció: https://vigado.jegy.hu/program/idegenvezetok-vilagnapja-2024-pancsik-karoly-158319/1107712

 

Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából meghirdetett sétákra a látogatók FÉLÁRON válthatnak jegyet, azaz egységesen 1.450 Ft/fő áron.

A csoport létszáma: max. 35 fő

Idegenvezető: Tábi Márta és Pancsik Károly

13. Rendkívüli templomséta és a 19. századi mechanikus orgona bemutatása a Bakáts téri Assisi Szent Ferenc katolikus templomban

Indulás időpontja: 2024-02-21 19:00
Indulás helyszíne: Találkozó a Bakáts téren, a főkapu előtt.
Útvonal:
Végzés helyszíne:
Menetidő: 1,5 óra

Ha Ferencváros főutcája a Ráday utca, akkor a Kálvin tértől sétálva a Bakáts térre érünk, amit méltán nevezhetünk a kerület főterének is. Mind az utca, mind a tér szépen őrzi a 19. századi Pest hangulatát. A tér egészét az Assisi Szent Ferenc-templom uralja, amely értékes célpontja lehet egy budapesti városnéző túrának.

1822-ban épült egy ideiglenes templom, melynek helyét már csak tábla őrzi, innentől számítjuk az önálló plébánia megszületését. A kerület népességének gyors növekedése és a formálódó fővárosi szerepkör indította a várost arra, hogy „díszes és nagy” templom építését tűzze napirendre. Az épületre kiírt pályázaton Steindl Imre neogótikus tervét megelőzve Ybl Miklós neoromán elképzelése győzött. A főváros felkérésére Erzsébet királynő fővédnökként vezette az adományozók listáját. A felszentelésre 1879-ben került sor, a korabeli közvélemény az új főváros egyik reprezentatív középületeként, a fejlődés kiemelkedő eredményeként értékelte. A berendezés végleges formáját a 20. század elején nyerte el.

A 2022-re megújult templomban a vezetés során mód nyílik megtekinteni a nagyközönség számára nem nyilvános (sekrestye) vagy nem ismert (altemplom) részeket.

A program izgalmas része a 19. századi mechanikus orgona bemutatása. A vállalkozó kedvűek a kóruson, közvetlen közelről tapasztalják meg a nemes hangszert működés közben. Az orgonát bemutatja: Simonkay Márton.

Programunk az Idegenvezetők Világnapja sorozat részeként jött létre.

A részvétel díjmentes, de adományokat örömmel fogadunk, melyet az orgona felújítására fordítunk.

Javasolt adomány: 1500 Ft.

Terveink szerint az orgona felújítása ez év júniusában megkezdődhet.

Idegenvezető: dr. Orbán György

Lezárult



Összesítő

  • Tárlatvezetés a „Budapest – a város és hídjai” kiállításon 2024-02-21
  • Indulás időpontja:
    2024-02-21 10:00
  • Indulás helyszíne:
    Budapest Főváros Levéltára (1139 Budapest, Teve u. 3-5.)
  • Útvonal:
  • Menetidő:
    90 perc
  • Járatszám:
  • Max létszám:
    20
  • Feliratkozók:
    20
  • Lezárult
  • Császártól a Királyig - Városnéző séta a budai fürdőkultúra nyomában
  • Indulás időpontja:
    2024-02-21 11:30
  • Indulás helyszíne:
    Császár-Komjádi Uszoda (1023 Budapest, II. ker. Árpád fejedelem útja 8.)
  • Útvonal:
    Árpád fejedelem útja - Frankel Leó út - Bem tér - Fő utca
  • Menetidő:
    2:30 óra
  • Járatszám:
  • Max létszám:
    25
  • Feliratkozók:
    25
  • Lezárult
  • Tárlatvezetés a „Budapest egyesítése” kamara-kiállításon 2024-02-21
  • Indulás időpontja:
    2024-02-21 12:00
  • Indulás helyszíne:
    Budapest Főváros Levéltára (1139 Budapest, Teve u. 3-5.)
  • Útvonal:
  • Menetidő:
    30 perc
  • Járatszám:
  • Max létszám:
    10
  • Feliratkozók:
    10
  • Lezárult
  • Levéltári séta 2024-02-21
  • Indulás időpontja:
    2024-02-21 12:30
  • Indulás helyszíne:
    Budapest Főváros Levéltára (1139 Budapest, Teve u. 3-5.)
  • Útvonal:
  • Menetidő:
    90 perc
  • Járatszám:
  • Max létszám:
    20
  • Feliratkozók:
    20
  • Lezárult
  • Családfakutató gyorstalpaló 2024-02-21
  • Indulás időpontja:
    2024-02-21 14:15
  • Indulás helyszíne:
    Budapest Főváros Levéltára (1139 Budapest, Teve u. 3-5.)
  • Útvonal:
    A Levéltár Gárdonyi-termében.
  • Menetidő:
    90 perc
  • Járatszám:
  • Max létszám:
    80
  • Feliratkozók:
    80
  • Lezárult
  • Kilátások a budai zöld túraútvonal mentén - a Gellért-hegyen, a Tabánon és a Budai Várhegyen
  • Indulás időpontja:
    2024-02-21 16:00
  • Indulás helyszíne:
    Találkozó 15:45-kor a Szent Gellért téren, a Gellért Szálló előtt álló Kútháznál
  • Útvonal:
    Szent Gellért tér - Gellért-hegy - Filozófiai Kert - Czakó-kert - Tabán - Csikós-udvar - Tóth Árpád-sétány - Bécsi kapu tér
  • Menetidő:
    3 óra
  • Járatszám:
  • Max létszám:
    20
  • Feliratkozók:
    20
  • Lezárult
  • Rendkívüli templomséta és a 19. századi mechanikus orgona bemutatása a Bakáts téri Assisi Szent Ferenc katolikus templomban
  • Indulás időpontja:
    2024-02-21 19:00
  • Indulás helyszíne:
    Találkozó a Bakáts téren, a főkapu előtt.
  • Útvonal:
  • Menetidő:
    1,5 óra
  • Járatszám:
  • Max létszám:
    50
  • Feliratkozók:
    50
  • Lezárult