Séták

Tisztelt Érdeklődő!

 

Kérjük, figyelmesen olvassa el a sétákon, tárlatvezetéseken és egyéb programon való részvétel feltételeit. Regisztrálni az adott sétánál, programnál megadott e-mail címen vagy regisztrációs linken tud. 

A megjelölt gyalogos sétáinkhoz a kulturált, városbarát turizmus előmozdítása érdekében egyszerűen kezelhető audioguide adó-vevő készüléket használunk.

Nincs hangoskodás! Az audioguide készülék segítségével idegenvezetőink normál beszédhangon mutatják be a látványosságokat, és vezetik a csoportot a séták színterén: szabadban, épületbelsőkben. A készülék hatótávolságának köszönhetően nincs lemaradás a sétán! Bátran fényképezhetünk, elidőzhetünk egy-egy szép épületrészleten.

Tourguide készülék használati díja: bruttó 500,- Ft/fő

A készülékeket az Idegenvezetők Világnapja alkalmából a Tourguidesystem.hu Kft. kedvezményes  áron biztosítja a résztvevőknek, mely összeget a séta helyszínén a jelentkezés során kell kifizetni a szolgáltatónak. Kérjük, hogy előre készítsék ki lehetőleg kis címletben (500) és a helyszínen adják át a társaság munkatársának. A készülékek befizetéséről  a helyszínen egy nyilvántartás készül, amennyiben számlát igényel, úgy kérjük, hogy fáradjon majd be a szolgáltató irodájába munkanapokon. 

 

A program változtatás jogát fenntartjuk!

A csoportos sétákról hang- és képfelvétel is készül, melyet a későbbiekben promóciós jelleggel felhasználunk. Azzal, hogy eljön a sétára, Ön ehhez a felvételhez hozzájárul.

Kérjük, lemondás vagy kérdés esetén írjon nekünk a regisztracio@bkik.hu email címre. 

 

Regisztráció

Kérjük, regisztráció után a visszaigazoló e-mailben megküldött aktiválási linken keresztül érvényesítse regisztrációját, ellenkező esetben az 48 óra után törlődik! Ha nem kapta meg a visszaigazoló e-mailt, akkor először nézze meg a Spam (levélszemét) mappában. Kérjük, visszaigazolás hiányában ne regisztráljon többször, mert akkor sem fogja megkapni a visszaigazoló e-mailt, csak lefoglalja a helyeket mások elől!

A központi regisztrációnál egy fő maximum további 4 főt tud regisztrálni. Csoportos regisztrációra nincs lehetőség.

1. Conti+ „Az én fegyházam”- Börtönséta I.

Indulás időpontja: 2024-02-22 09:30
Indulás helyszíne: Budapest VIII. kerület, Mindszenty József tér, Mindszenty-szobor előtt
Útvonal: Mindszenty József tér - Tolnai Lajos u. – volt börtönépület
Végzés helyszíne:
Menetidő: 1 óra

A körúttól alig pár percnyi sétára, József és a Tolnai Lajos utcák találkozásánál egy névtelen közterület 2015 óta viseli Mindszenty József bíboros nevét, 2017 óta pedig a főpap szobra is ott áll a téren. A szobor mögött a bíboros rabságban töltött éveinek színhelye, az egykori Conti utcai ávós börtön falai magasodnak, ahová évente csupán három alkalommal van lehetőség belépni az érdeklődők számára a Magyarországi Mindszenty Alapítvány által szervezett börtönséták keretében. A XIX. század végén épült hírhedt fegyház falai között raboskodott többek között Szenes Hanna, innen indították a Gulagra Placid atyát és társait, Mindszenty bíboros mellett titkos rab volt Endrédy Vendel és Kéthly Anna is. A sétákon az ő történeteikkel ismerkedhetünk meg az eredeti cellasort és a kazamatákat bejárva.

A program négy időpontban indul: 09.30, 10.30, 12.30, 13.30

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációköteles. Regisztrálni az alábbi linken lehet: https://www.mindszentyalapitvany.hu/alapitvany/kiallitasok/conti-az-en-fegyhazam/regisztracio

Idegenvezető: Kovács Gergely, Nagy Brigitta

2. Külső-Ferencváros 120 percben

Indulás időpontja: 2024-02-22 10:00
Indulás helyszíne: Szent Kereszt templom (1091 Budapest, Üllői út 145.)
Útvonal: Szent Kereszt templom, József Attila lakótelep, Gundel iskola
Végzés helyszíne:
Menetidő: 2 óra

A Gundel Károly Vendéglátó és Turisztikai Technikum idegenvezető szakvizsga előtt álló tanulóival 120 perces, magyar nyelvű vezetett séta során felfedezhetjük a József Attila lakótelep rejtett kincseit. Kideríthetjük, honnan származik a Szent Kereszt Plébániatemplom nevét adó ereklye, és beleshetünk az ország legrégebbi és legeredményesebb vendéglátó iskolájának falai mögé.

A sétára a tanulókat Gálné Országh Mária és Stumpf Ágnes szaktanárok, idegenvezetők készítették fel.

Létszám: max 30 fő

A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

A cukrász tanulók bemutató filmjét itt találják: 

 

 

Idegenvezető:

Lezárult

3. Családfa-kutató gyorstalpaló 2024-02-22

Indulás időpontja: 2024-02-22 10:00
Indulás helyszíne: Budapest Főváros Levéltára (1139 Budapest, Teve u. 3-5.)
Útvonal: Gárdonyi-terem
Végzés helyszíne:
Menetidő: 90 perc

Szeretné tudni, kik voltak, mivel foglalkoztak, hogyan éltek ősei? Megírná családja történetét, de nem tudja, hogyan kezdjen hozzá? Mindent tudó családfa generátoraink nincsenek, de segítünk eligazodni az anyakönyvek és egyéb elektronikusan és papíralapon elérhető források, illetve levéltári adatbázisok rengetegében. Néhány család példáján keresztül mutatjuk be, hogy milyen előzetes információk birtokában, milyen forráscsoportok megmozgatásával érdemes a felmenők nyomába indulni.

Ha valaki az előadóval együtt szeretne rákeresni a bemutatott példákra, annak érdemes saját eszközt (laptop, okostelefon stb.) magával hoznia. WiFi-t a helyszínen biztosítanak.

Felhívjuk figyelmét, hogy a regisztrációt a honlapunkon lezártuk. DE a helyszínen személyesen van lehetőség csatlakozni a turnushoz! A szervezők várnak szeretettel minden kedves érdeklődőt!

Budapest Főváros Levéltára

Budapest Főváros Levéltára több mint 37.000 iratfolyóméter iratanyagot őriz a 14. századtól napjainkig a főváros múltjára vonatkozóan. Építészeti tervek – így Ybl Miklós hagyatéka –, fotók és képeslapok – pl. Klösz György városfotói, ill. a Főfotó-gyűjtemény –, térképek, a Fővárosi Közgyűlés iratai, állami, egyházi és iskolai anyakönyvek, bírósági és közjegyzői iratok, papíralapú és digitalizált állományok, adatbázisok biztosítanak lehetőséget tudományos és magán kutatásokra. Levéltárunk Budapest történelmére fókuszáló időszakos kiállításokat, könyvbemutatókat, levéltár-pedagógiai foglalkozásokat, levéltári sétákat kínál a szakmai és a nagyközönségnek.

Idegenvezető: Garami Erika

4. Viziváros – várszoknya - A Duna és a vár között - tematikus séta

Indulás időpontja: 2024-02-22 10:00
Indulás helyszíne: Találkozási pont: a visszaigazolásban küldjük
Útvonal:
Végzés helyszíne:
Menetidő: 150 perc

Vajon hol volt az egykori Bomba tér?
Gondoltátok, hogy a mostani Viziváros helyén 5 település volt a középkorban?
Tudjátok melyik Buda legrégibb utcája?
Tudtátok, hogy Giacomo Casanova kétszer is vendégeskedett itt?
Miről kapta a Gyorskocsi utca a nevét?
Cseh Tamás és Szerb Antal rajongóinak is tartogat a séta egy kis csemegét.
Ki volt Toldy Ferenc, akiről a gimnáziumot is elnevezték?
Ki volt Hunfalvy János, akiről a Közgazdasági Szakgimnáziumot nevezték el?
Mi volt a Corvin tér helyén és kiről-miről nevezték el?
Mi a Millacher-kút furcsa története?
Hogyan hagyták itt a törökök a nyomukat a téren?
Na és újra meg újra felmerülő örök kérdés: Mit adtak nekünk a rómaiak? (Legalábbis itt a Corvin téren.)
A Budai Vigadó mellett sem tudunk elmenni természetesen.
A séta a Szilágyi Dezső téri, nemrég felújított református templomban ér véget.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráln ezen a linken lehet. 

Érkezéskor a visszaigazoló email bemutatása szükséges.

Útvonal: Batthyány tér - Mária tér - Toldy Ferenc utca - Hunfalvy János utca - Corvin tér - Szilágyi Dezső tér
Nehézségi szint - mérsékelt: összesen 172 lépcső felfelé, amit 2 részletben teszünk meg de nem rohanunk. Ugyanennyi szint ,  de nemcsak lépcsőn.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk!
A csoportos sétákról hang- és képfelvétel is készül, melyet a későbbiekben promóciós jelleggel felhasználunk. Azzal, hogy eljön a sétára, Ön ehhez a felvételhez hozzájárul.

Idegenvezető: Kovács Zsuzsanna
 

Idegenvezető: Kovács Zsuzsanna

5. Mitológiai séta a belvárosban - tematikus séta

Indulás időpontja: 2024-02-22 10:00
Indulás helyszíne: Találkozó pont: a visszaigazolásba megküldjük
Útvonal:
Végzés helyszíne:
Menetidő: 120 perc

Belvárosi lakóházak homlokzatát, kapualját, közintézményeink belső falait, homlokzatát a görög-latin mitológiából ismert istenek, félistenek, lények díszítik, akikkel lépten-nyomon találkozunk, ha felpillantunk az épületekre. Csak néhány ezek közül kedvcsinálónak…

Az Egyetemi Könyvtár épülete a város egyetlen eredetileg is könyvtárnak épült épülete. Itt található Magyarország legrégibb könyvgyűjteménye. A régi olvasóteremben Lotz Károly freskói és Than Mór festménye, az épületen kívül sgrafittók, Justitia és Hügieia ábrázolásai.

Párizsi udvar: eredetileg a Belvárosi takarékpénztár épülete. Az épületen Hermész-fejek és Hermész kígyós hírnöki pálcája.

Városház utca, Vármegyeháza homlokzata: klasszikus porticus és timpanon. Városháza volt Invalidus palota, fő tervezője és építője: Anton Erhard Martinelli 1727-1741 között. Az épület homlokzatán Atlasz, Pallasz Athéné szobra, a kapualjban az eredeti Városvédő Pallasz Athéné szobra, Carlo Adami alkotása 1785-ből.

A lista még folytatható lenne, de azokkal az épületekkel majd a helyszínen ismerkedünk.
A sétánk során nem csupán a görög mitológiából ismert történeteket hallhatnak, hanem az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a pesti belváros történetébe is.

Séta útvonala : Ferenciek tere: Néreidák kútja - Párizsi udvar - Petőfi Sándor utca - Városház utca - Szervita tér - Régi posta és Váci utca sarok - Régi posta és Apáczai Csere János sarok - Apáczai-Csere János utca - Türr István utca - Vörösmarty tér.

A helyszínen: Audio guide készülék használata kötelező, amelynek díja 500 Ft.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni ezen a linken lehet:

Jelentkezési és lemondási határidő: 2024. február 21. hétfő 21:00 óra
Érkezéskor a visszaigazoló email bemutatása szükséges.

A program változtatás jogát fenntartjuk!
A csoportos sétákról hang- és képfelvétel is készül, melyet a későbbiekben promóciós jelleggel felhasználunk. Azzal, hogy eljön a sétára, Ön ehhez a felvételhez hozzájárul.

 

Idegenvezető: Dr. Szabó Mária PhD

6. Tárlatvezetés a Földalatti Vasúti Múzeumban II.

Indulás időpontja: 2024-02-22 11:00
Indulás helyszíne: Földalatti Vasúti Múzeum (Deák Ferenc tér, Metróállomás aluljáró) - Találkozó: min. 10 perccel a tárlatvezetések előtt a Földalatti Vasúti Múzeumban
Útvonal: Gizella tér - Deák Ferenc tér - Váczi körút - Opera - Oktogon - Vörösmarty utca - Körönd-Bajza utca - Aréna út - Állatkert - Artézi fürdő
Végzés helyszíne:
Menetidő: 30 perc

Tárlatvezetések a Földalatti Vasúti Múzeumban II.

1896. május 2-án megindult az európai kontinens első, villamos motorkocsikkal működő földalatti vasútja, Teljes hossza 3688,76 m, ebből alagút 3225,56 m, a felszíni szakasz 463,20 m, az állomások átlagos távolsága 375 m volt. Az Ezredévi Kiállítás megnyitója alkalmával Budapesten tartózkodó Ferenc Józsefnek is bemutatták az új közlekedési eszközt. Az uralkodó átvette a díszalbumot, és megengedte, hogy a vasút felvegye a nevét. Majd beszállt a számára készült díszes 20- as pályaszámú kocsiba szállt, és az Állatkert állomásig utazott.

Tárlatvezetés a Földalatti vasút és a metró története az építéstől napjainkig c. állandó kiállításon. Ugyanitt megtekinthető a 150 év – 150 közlekedési esemény c. időszaki kiállítás, mely Budapest közlekedésének legfontosabb állomásait, legérdekesebb pillanatait villantja fel.

Részvétel a helyszínen történő jegyváltással lehetséges.

Belépőjegyek: teljes árú: 900 Ft;  diák- és nyugdíjas jegy: 450 Ft; 6 év alatt, 70 év felett a belépés díjmentes

Létszám: 20 fő / csoport

Regisztráció és információ: muzeum@bkv.hu

Telefonon: (1) 461-6500/11271 (Győrfi Judit)

Idegenvezető:

7. Mesék a pénzről – pénz-ügyi séta a Polgárvárosban (Budai Várnegyed); vezetett séta

Indulás időpontja: 2024-02-22 11:00
Indulás helyszíne: Találkozási pont: a visszaigazolásban megadjuk
Útvonal: Útvonal: Dísz tér - Tárnok utca – Fortuna utca – Bécsi kapu tér – Úri utca – Szentháromság utca
Végzés helyszíne:
Menetidő: 60-80 perc

Azt gondoljuk, a világ ma már csak a pénz körül forog. Bezzeg régen!
De ha közelebbről megvizsgáljuk a dolgot, rájövünk, hogy bizony mindig is a pénz állt a középpontban, amióta csak világ a világ.
A Budai Vár Polgárváros negyede olyan helyszín, ahol az ódon kapualjakban, sok száz éves épületekben közel ezer éve cserélnek gazdát az érmék és bankók. A séta során megismerkedünk a korabeli kereskedelem fontos helyszíneivel, találkozzunk híres mecénásokkal és felfedezünk titkos trezorokat!
Egy városi séta pénzről, kereskedelemről és vállalkozásokról, mindenkinek, aki pénzzel vagy pénzügyekkel foglalkozik, pénzt számol, a pénz útját követi, vagy egyszerűen csak érdekli a pénz.
A helyszínen Tourguide készüléket használata kötelező, amelynek díja 500 Ft.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni ezen a linken lehet:
Jelentkezési határidő: 2024.február 21. szerda, 21:00 óra
Érkezéskor a visszaigazoló email bemutatása szükséges.

A program változtatás jogát fenntartjuk!
A csoportos sétákról hang- és képfelvétel is készül, melyet a későbbiekben promóciós jelleggel felhasználunk. Azzal, hogy eljön a sétára, Ön ehhez a felvételhez hozzájárul.

Idegenvezető: Zsigmond Alexandra

8. Tárlatvezetés a Budapest egyesítését bemutató kamara-kiállításon 2024-02-22

Indulás időpontja: 2024-02-22 12:00
Indulás helyszíne: Budapest Főváros Levéltára (1139 Budapest, Teve u. 3-5.)
Útvonal:
Végzés helyszíne:
Menetidő: 30 perc

Budapest Főváros Levéltára őrzi az 1873-as városegyesítést megelőző időszak és a városegyesítéssel kapcsolatos iratokat. A kamara-kiállítás ezekből nyújt ízelítőt, bemutatja Pest, Buda és Óbuda egyesítésének előzményeit, a címereket, a zászlókat, a pecséteket és az akkori polgármestereket.

Tájékoztatjuk, hogy a kiállítás egyénileg is megtekinthető.

Felhívjuk figyelmét, hogy a regisztrációt a honlapunkon lezártuk. DE a helyszínen személyesen van lehetőség csatlakozni a turnushoz! A szervezők várnak szeretettel minden kedves érdeklődőt!

Budapest Főváros Levéltára

Budapest Főváros Levéltára több mint 37.000 iratfolyóméter iratanyagot őriz a 14. századtól napjainkig a főváros múltjára vonatkozóan. Építészeti tervek – így Ybl Miklós hagyatéka –, fotók és képeslapok – pl. Klösz György városfotói, ill. a Főfotó-gyűjtemény –, térképek, a Fővárosi Közgyűlés iratai, állami, egyházi és iskolai anyakönyvek, bírósági és közjegyzői iratok, papíralapú és digitalizált állományok, adatbázisok biztosítanak lehetőséget tudományos és magán kutatásokra. Levéltárunk Budapest történelmére fókuszáló időszakos kiállításokat, könyvbemutatókat, levéltár-pedagógiai foglalkozásokat, levéltári sétákat kínál a szakmai és a nagyközönségnek.

Idegenvezető: Ternovácz Bálint tárlatvezető

9. Látogatás az Unicum Házban 2024-02-22

Indulás időpontja: 2024-02-22 12:00
Indulás helyszíne: Találkozó 10 perccel  a vezetés megkezdése előtt az Unicum Házban (Bp. IX. Dandár utca 1. sz. múzeum bejárata)
Útvonal:
Végzés helyszíne:
Menetidő: 90 perc

A Soroksári út és környezetében az Osztrák- Magyar Monarchia idején alapított gyárak, ipartelepek helyét napjainkban fokozatosan lakóparkok, irodaházak, loftok foglalják el. Ebben az újraformálódó környezetben régi korok tanújaként a Zwack J. és Társai gyára ott áll, ahová 1892-ben települt.

Az Unicum Ház látogatása során végigkísérjük a világhírű márka történetét a Zwack család históriáján keresztül. A ~20 perces filmvetítés után vezetéssel megtekintjük a múzeumi tereket, a régi lepárlót és a pincét. A pincében tölgyfahordóból csapolva kóstolhatunk - kizárólag a 18 év feletti vendégek - Unicumot és Unicum Szilvát.

A program a megadott időpontban indul.

A tárlatvezetést a Látogatóközpont munkatársai tartják.

A belépődíj: 1650 Ft/fő félárú jegy az Idegenvezetők Világnapja alkalmából.

A megváltott jegy a teljes múzeumi programot és 2 italkóstolót (Unicum és Unicum Szilva) is tartalmazza. 18 év alatti vendégeknek az ár változatlan, azonban a túra nem tartalmaz kóstolót! A Mintaboltban pedig 5% kedvezményt biztosít az Unicum Ház a szeszesitalokra.

Létszám: max. 30 fő jelentkezését várjuk a termek és a pince befogadóképessége miatt.

Belépőjegyüket előre megvásárolhatják az alábbi linken: https://zwack.jegy.eu

A helyszínen jegyet váltani a maradék jegyek függvényében lehetséges.

Idegenvezető:

10. Levéltári séta 2024-02-22

Indulás időpontja: 2024-02-22 12:30
Indulás helyszíne: Budapest Főváros Levéltára (1139 Budapest, Teve u. 3-5.)
Útvonal:
Végzés helyszíne:
Menetidő: 90 perc

Levéltárunk épületét végigjárva megismerkedünk a levéltár tevékenységével, ki milyen célra tudja igénybe venni a szolgáltatásainkat. Bekukkantunk néhány a nagyközönség elől máskor elzárt iratőrző raktárakba, megnézzük, hogyan és épp min dolgoznak a restaurátorok és a digitalizálást végző kollégák. A séta végén a csoport megismerkedik a kutatás lehetőségeivel, helyszínével.

Budapest Főváros Levéltára

Budapest Főváros Levéltára több mint 37.000 iratfolyóméter iratanyagot őriz a 14. századtól napjainkig a főváros múltjára vonatkozóan. Építészeti tervek – így Ybl Miklós hagyatéka –, fotók és képeslapok – pl. Klösz György városfotói, ill. a Főfotó-gyűjtemény –, térképek, a Fővárosi Közgyűlés iratai, állami, egyházi és iskolai anyakönyvek, bírósági és közjegyzői iratok, papíralapú és digitalizált állományok, adatbázisok biztosítanak lehetőséget tudományos és magán kutatásokra. Levéltárunk Budapest történelmére fókuszáló időszakos kiállításokat, könyvbemutatókat, levéltár-pedagógiai foglalkozásokat, levéltári sétákat kínál a szakmai és a nagyközönségnek.

Idegenvezető: Garami Erika

Lezárult

11. Gödöllő egyetemi városrésze

Indulás időpontja: 2024-02-22 14:00
Indulás helyszíne: Találkozó 14 órakor Gödöllőn a vasútállomás várótermében.
Útvonal: az egyetem parkján át a múzeumhoz
Végzés helyszíne:
Menetidő:

Látogatás a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépfejlődéstörténeti Szakmúzeumban

Sétánk első részében, mely az egyetem parkján át vezet, hallhatnak az egykori premontrei gimnázium történetéről, a mai egyetemi épületekről, a park szobrairól. Ezután felkeressük az egyetemi városrészben épült Ybl- díjas épületkomplexumot, amely a mezőgazdasági termelés fejlődésnek technikatörténetét mutatja be. Láthatunk itt restaurált mezőgazdasági eszközöket, erőgépeket, gőzgépeket, motorokat, traktorokat, melyek jó része még ma is működőképes. Technikai kuriózum és a látogatók kedvence az 1868-ból származó gigantikus zakatoló gőzgép, amit működés közben is megcsodálhatunk. A több ezer darabos gyűjtemény megtekintése egyedülálló élményt nyújt minden korosztálynak.

Az indulás helyszínének megközelítése: Budapestről a Keleti pályaudvarról induló vonattal a Gödöllő vasútállomásig, vagy az Örs vezér térről induló HÉV-vel a Gödöllő végállomásig.

A Mezőgazdasági szakmúzeumban tárlatvezetést tart: Dr. Kovács Imre múzeumigazgató

A program részvételi díja: 1000,- Ft/fő

Jelentkezés: mate.gep2024@gmail.com e-mail címen a jelentkezők nevének közlésével.

Résztvevők száma: 30

 SÉTA MEGTELT, TÖBB JELENTKEZŐT NEM TUDUNK FOGADNI!

Idegenvezető: Bakonyi Zsuzsanna

Jelentkezés

12. Mitológiai séta a Belvárosban

Indulás időpontja: 2024-02-22 15:00
Indulás helyszíne: Találkozó 14:50-kor az Egyetemi Könyvtár előtt (1053 Budapest, Ferenciek tere 6.)
Útvonal:
Végzés helyszíne: Vörösmarty tér
Menetidő: kb. 2 óra

Gondolták volna, hány Hermész-figura számolható meg Pest Belvárosában? Talán nem meglepő, hogy a nagyrészt kereskedők, iparosok, polgári mesterségeket űzők lakta Pest városa önképét látta az olümposzi istenek hírnökében, aki egyben a pásztorok, utazók, kereskedők, súly- és hosszmértékek istene, az ékesszólás, irodalom, az atlétika és a tolvajok védelmezője. Aki elhíresült furfangjáról és ravaszságáról is, de Apollón (a költészet) kedvelt barátja is. Ha mostantól fogva megakad a szemük egy-egy szárnyas csizmát, karimás kalapot, arany kardot viselő figurán, aki netán pásztorsípot tart kezében, vagy pálcát, melyen kígyó tekereg – Hermész kacsint vissza Önökre.

Kevés egyetlen séta, hogy megszólítsanak minket a görög-latin mitológia kelléktárából ismert istenek, félistenek, lények, akik benépesítik a belváros tereit, lakóházak homlokzatát, kapualját, közintézményeink belső falait, homlokzatát.

A sétánkat ajánljuk iskolásoknak, akik most ismerkednek a görög mitológiával, de azoknak is, akik érdeklődnek Pest belvárosának története iránt.

A séta útvonala: Egyetemi Könyvár - Ferenciek tere: Néreidák kútja - Párisi udvar - Petőfi Sándor utca 3. (Károlyi-Trattner-ház) - 5. sz. Hermes-udvar, ma FUGA - Kossuth Lajos utca 4. Dreher-palota - Semmelweis utca sarka: Egyetem, Kóroda - Vármegyeháza - Városháza, volt Invalidus palota - Szervita –tér: volt Török-bankház - Kristóf tér - Váci utca - Türr István utca - Apáczai Csere János u. 3. Szemerédy-ház; 5. Gyürky-ház; 7. sz: Kardetter-ház, Zenit Hotel - Vörösmarty tér

A Tourguide készülék használati díja: 500 Ft.

Idegenvezető: Dr. Szabó Mária PhD

Lezárult

13. Vigadó - A hely, ahol megszületett Budapest 2024-02-22

Indulás időpontja: 2024-02-22 16:00
Indulás helyszíne: Vigadó előcsarnoka (1051 Budapest, Vigadó tér 2.)
Útvonal:
Végzés helyszíne:
Menetidő: 60 perc

A hely, ahol megszületett Budapest - Tematikus épülettörténeti séta

A Pesti Vigadó a pesti Duna-part máig meghatározó eleme, világörökségi helyszín. Számos történelmi eseménynek adott helyet.

150 évvel ezelőtt, a Pesti Vigadó falai között született meg Magyarország új fővárosa Budapest Pest, Buda és Óbuda egyesítésével. Az 1867-es kiegyezést követően a vezetők 1872 decemberében fogadták el a három városrész egyesítését. A hivatalos alapító okiratot 1873-ban írták alá a Pesti Vigadó Déli termében...

Az épülettörténeti sétákon megtekinthető a Pesti Vigadó Idővonal című állandó épülettörténeti fotókiállítása, amely nem csak az épület, hanem azon keresztül a magyar és egyetemes történelem, kultúra egy-egy jelentős eseményét eleveníti fel.

A séta a Pesti Vigadó 6. emeleti Panoráma Teraszán ér véget, ahol a látogatót páratlan kilátás és lenyűgöző panoráma fogadja

A Pesti Vigadó történetéről többet Holló Szilvia Andrea könyvéből ismerhetnek meg. A könyv bővített kiadása megvásárolható a Vigadó Pontban.

 

16:00 A sétát tartja: Tolnai Szilvia idegenvezető, a Pesti Vigadó idegenvezetője

Regisztráció: https://vigado.jegy.hu/program/idegenvezetok-vilagnapja-2024-tolnai-szilvia-158320/1107713

 

16.30  A sétát tartja: Aradi Péter idegenvezető, a Pesti Vigadó idegenvezetője

Regisztráció: https://vigado.jegy.hu/program/idegenvezetok-vilagnapja-2024-aradi-peter-158322/1107714

 

Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából meghirdetett sétákra a látogatók FÉLÁRON válthatnak jegyet, azaz egységesen 1.450 Ft/fő áron.

A csoport létszáma: max. 35 fő

Idegenvezető: Tolnai Szilvia és Aradi Péter

14. Séta az Országgyűlési Könyvtárban 2024-02-22

Indulás időpontja: 2024-02-22 16:00
Indulás helyszíne: Találkozó 15 perccel a sétakezdés előtt az Országház 2-es Metró kijárathoz legközelebb eső sarkánál (Bp. V., Kossuth Lajos tér 1-3.)
Útvonal: az Országház árkádsora, az Országgyűlési Könyvtár termei
Végzés helyszíne:
Menetidő: 60 perc

Az Országgyűlési Könyvtár

Az Országházban található - Steindl Imre tervezte - könyvtár napjainkban is csodálatot ébreszt a látogatóban, ha belép két emelet magas olvasótermébe. A vezetés alkalmával megtapasztaljuk e belső tér varázslatos hangulatát. Megismerjük a könyvtár múltját, gyűjteményeit, a mai modern könyvtár működését. Megtekintünk régi könyvkötészeti gépeket. A könyvtár ablakából kitekintve a Duna-partra, a Várhegyre - világörökségi színhelyeinkre nyíló városképben gyönyörködhetünk.

A látogatást követően lehetőség van megvásárolni az Országház Kiadó kiadványait: http://orszaghazkonyvkiado.parlament.hu/

Regisztráció: az alábbi linken.

A látogatáskor kérjük, azt az okmányt hozza magával, amivel regisztrált a programra!

Létszám: csoportonként max. 25 fő

Idegenvezető: az Országgyűlési Könyvtár munkatársai

15. Séta a megújult Operaház tereiben 2024-02-22

Indulás időpontja: 2024-02-22 16:00
Indulás helyszíne: Magyar Állami Operaház (1061 Budapest, Andrássy út 22.)
Útvonal:
Végzés helyszíne:
Menetidő: 60 perc

Az Andrássy úton 1884-ban átadott Operaház Ybl Miklós tervei szerint épült a korszak kiváló magyar képzőművészeinek és mesterembereinek a közreműködésével, a legkorszerűbb műszaki megoldásokkal. Pazar belső tereit egy átgondolt ikonográfiai program szerint díszítették. Sétánkon megismerkedünk az Operaháznak, opera- és balett-játszásunk fellegvárának az építéstörténetével. Megtekintjük, hogyan nyerték vissza eredeti fényüket az épület csodás terei, és milyen korszerű újítások várják 2022. tavasza óta az előadásokra érkező közönséget, az operarajongókat.

Találkozó: 15:45 -kor az Operaház fogadócsarnokában, jegypénztárban

Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából az Operaház kedvezményt nyújt a regisztrált látogatóknak.

Részvételi díj: 1500 Ft/fő (kedvezményes jegy).

Idegenvezető: Pancsik Károly

Lezárult

16. Budai Vár-barlang átmenő túra 2024-02-22

Indulás időpontja: 2024-02-22 17:00
Indulás helyszíne: Találkozó 5 perccel a kezdés előtt a barlang Dárda utcai bejáratánál (1014 Budapest, Dárda u. 2.)
Útvonal:
Végzés helyszíne:
Menetidő: 40 perc

A Budai Vár alatt húzódó, több mint 3 kilométer hosszú barlangrendszernek a Dárda utcától a Lovas útig húzódó szakaszát járjuk be. Kb. 40 perces túránkon betekintést nyerünk abba, hogyan alakult ki a barlangrendszer, és hogyan hasznosították az évszázadok során.

Megközelítés: BudapestGO Utazástervező (bkk.hu)

Részvételi díj: 2.700 Ft/fő - kedvezményes díj az Idegenvezetők Világnapja alkalmából.

A túrára a regisztráció és a jegyvásárlás kizárólag online lehetséges, ezen a linken: Jegyvásárlás

Kérjük, érkezzen időben, a túra pontosan indul - a késve érkezők nem tudnak csatlakozni a csoporthoz, a jegyek értéke nem visszatéríthető. Az online megvásárolt jegyeket NEM SZÜKSÉGES KINYOMTATNI, erre alkalmas okostelefonon is be lehet mutatni!

Létszám: 20 fő.

A barlang hőmérséklete kb. 12 °C-os, ennek megfelelő öltözet és kényelmes túracipő ajánlott!

Idegenvezető: a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársa



Összesítő

  • Külső-Ferencváros 120 percben
  • Indulás időpontja:
    2024-02-22 10:00
  • Indulás helyszíne:
    Szent Kereszt templom (1091 Budapest, Üllői út 145.)
  • Útvonal:
    Szent Kereszt templom, József Attila lakótelep, Gundel iskola
  • Menetidő:
    2 óra
  • Járatszám:
  • Max létszám:
    30
  • Feliratkozók:
    30
  • Lezárult
  • Levéltári séta 2024-02-22
  • Indulás időpontja:
    2024-02-22 12:30
  • Indulás helyszíne:
    Budapest Főváros Levéltára (1139 Budapest, Teve u. 3-5.)
  • Útvonal:
  • Menetidő:
    90 perc
  • Járatszám:
  • Max létszám:
    20
  • Feliratkozók:
    20
  • Lezárult
  • Gödöllő egyetemi városrésze
  • Indulás időpontja:
    2024-02-22 14:00
  • Indulás helyszíne:
    Találkozó 14 órakor Gödöllőn a vasútállomás várótermében.
  • Útvonal:
    az egyetem parkján át a múzeumhoz
  • Menetidő:
  • Járatszám:
  • Max létszám:
    30
  • Feliratkozók:
    2
  • Jelentkezés
  • Mitológiai séta a Belvárosban
  • Indulás időpontja:
    2024-02-22 15:00
  • Indulás helyszíne:
    Találkozó 14:50-kor az Egyetemi Könyvtár előtt (1053 Budapest, Ferenciek tere 6.)
  • Útvonal:
  • Menetidő:
    kb. 2 óra
  • Járatszám:
  • Max létszám:
    25
  • Feliratkozók:
    25
  • Lezárult
  • Séta a megújult Operaház tereiben 2024-02-22
  • Indulás időpontja:
    2024-02-22 16:00
  • Indulás helyszíne:
    Magyar Állami Operaház (1061 Budapest, Andrássy út 22.)
  • Útvonal:
  • Menetidő:
    60 perc
  • Járatszám:
  • Max létszám:
    30
  • Feliratkozók:
    30
  • Lezárult