Smart city (okosváros) üzleti delegáció Zalaegerszegre és Ljubljanába

A BKIK kiemelten fontosnak tartja a közös erőfeszítéseket az okos stratégiák és technológiák megismerésében és fejlesztésében.

Több sikeres okosváros témájú kezdeményezést követően, 2024. április 10-11-én a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) és a Zala Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara (ZVKIK) üzleti delegációt szervezett Zalaegerszegre és Ljubljanába. A megyei kamarákkal való együttműködés fontosságát felismerve, a BKIK aktívan vesz részt hasonló kezdeményezésekben. A barcelonai és tajpeji okosváros tematikájú kiállításokon szerzett tapasztalatokra alapozva, kiemelten fontosnak tartja a közös erőfeszítéseket az okos stratégiák és technológiák megismerésében és fejlesztésében.

Az AVL-ZalaZone járműipari tesztpályán, a két kamara szervezésében, a résztvevők az okos stratégiák és technológiák fontosságát ismerhették meg és első kézből próbálhatták ki a járműveket.

Balról jobbra haladva: Bali Zoltán, Zalaegerszeg alpolgármestere;
Dr. Balog Ádám, a BKIK általános alelnöke;
Csókay Ákos, a BKIK főtitkára;
Kovács Dezső, a ZVKIK elnöke

Bali Zoltán, Zalaegerszeg alpolgármestere részletesen mutatta be a város 2016-ban elfogadott „smart city” stratégiáját. Fő céljuk az volt, hogy a 21. század városirányításának kihívásaira modern megoldásokkal válaszoljanak. Dr. Balog Ádám, a BKIK általános alelnöke az okos megoldások szerepét hangsúlyozta a mindennapi élet javításában. Fontosnak tartja, hogy a magyar régiókat olyan külföldi országokkal és nagyvárosokkal kapcsolják össze, amelyek előnyösek lehetnek a helyi gazdasági közösségnek.

“Zala vármegyében és a szomszédos szlovén területeken olyan ötletek, olyan irányok kezdenek kirajzolódni, amelyek nagyon szépen illeszthetőek azokhoz a koncepciókhoz, amiket mi látunk.”

Április 11-én a Szlovén Kereskedelmi és Iparkamara által rendezett Magyar-Szlovén Okosváros Fórumon Dávid Andor, Magyarország szlovéniai nagykövete, és Marjana Majeric, a Szlovén Kereskedelmi és Iparkamara ügyvezető igazgatója tartott köszöntőbeszédet a vállalati képviselőknek. Kovács Dezső, a ZVKIK elnöke, valamint Keszthelyi Péter, a BKIK Smart City Szekciójának elnöke bepillantást nyújtottak az IT, a digitalizáció és a mesterséges intelligencia világába.

A delegációnak lehetősége volt megismerni a BTC vállalatot, amely Európa egyik legnagyobb bevásárló, üzleti, szabadidős és innovációs központját, a BTC City-t üzemelteti a szlovén fővárosban. Mindkét kamara kifejezte szándékát egy jövőbeli üzleti út szervezésére a ljubljanai innovációs központba.

További információk a látogatásunkról:

Zala Vármegyei Hírportál: https://www.zaol.hu/helyi-kozelet/2024/04/a-smart-city-rol-es-magyar-szloven-gazdasagi-kapcsolatokrol-targyaltak-zalaegerszegen#google_vignette

TVZeg: https://www.youtube.com/watch?v=jtWTHp8getk