Karácsony Gergely főpolgármester a BKIK Nagyvállalati Klubjában

A főváros működéséhez szükség van a gazdálkodó szervezetekre

Április 16-án a BKIK Nagyvállalati Klubjának vendége volt Karácsony Gergely főpolgármester, aki a főváros meghatározó vállalatainak és szakmai szervezeteknek a vezetőivel folytatott éles kritikákkal övezett konstruktív párbeszédet. Nagy öröm volt számunkra, hogy komoly vitákat követően a kerekasztal-beszélgetés résztvevői együttműködési hajlandóságukról biztosították egymást a főváros fejlesztési terveit illetően, amelyek nem képzelhetők el Budapest és agglomerációjának gazdasági fejlődése nélkül.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara az esedékes önkormányzati választások előtt meghívta a főpolgármester jelölteket a főváros fejlesztéseivel kapcsolatos elképzeléseik megismerésére. A BKIK Nagyvállalati Klubjának vendégeként Karácsony Gergely, jelenlegi főpolgármester miután felvázolta, hogy az eddigi tapasztalatok szerint milyen irányban kívánja tovább fejleszteni a várost megválasztása esetén, külön kiemelte, hogy a hazai GDP harmninchét százalékát adó Budapest nem kezelhető külön az agglomerációtól sem gazdaság, sem városrendezési, sem közlekedési szempontból.

A klubesemény résztvevői a BKIK és a szakmai társ szervezetek korábbi állásfoglalásában meghatározott markáns kritikák kapcsán beszélgettek a főváros közlekedésszervezésében tapasztalt kérdéses és megvitatandó tényezőkről, a lehetséges megoldásokról, valamint a gazdasági szereplők szükségszerű bevonásáról az előkészítési folyamatba. Az eszmecsere során előkerült a kerékpársávok helyzete, a smart city megoldásokban rejlő lehetőségek, a meglévő és tervezett Duna-hidak kulcsfontosságú szerepe az agglomerációs forgalomban, a metróvonalak, különösen az M4-es meghosszabbítása és a fonódó villamoshálózat bővítése az agglomerációs gépjárműforgalom csökkentése érdekében, valamint a dunai turistahajózási rend elkezdődött újratervezése.  A Főpolgármester számos területen lehetségesnek tartja a jelenlegi közlekedésszervezési gyakorlat átgondolását, amelybe be kívánják vonni a gazdasági szereplők képviselőit is.

Karácsony Gergely következő ciklusának kiemelt projektjeként említette, hogy a Nagykörutat egy élhető városi térré tegyék és újra életet varázsoljanak a jelenleg többnyire pangó, vagy üres üzlethelyiségekbe.  Ehhez, nem az egyéni gépjárműforgalmat preferáló, hanem a helyi vállalkozásokat kiszolgáló logisztikai célú forgalomra van szükség. A jelenlegit újragondoló és korrigáló közlekedési rend kialakításában ajánlott a főpolgármester partnerséget a jelenlévő kamaráknak, cégek vezetőinek.

A résztvevők közlekedésszervezésre vonatkozó kérdéseit összegezve Nagy Elek, a BKIK elnöke kiemelte, hogy a Mobilitás 2030 terv alapkoncepciója, céljai részükről teljes mértékben támogathatóak, de csakis alapos szakmai alátámasztás mellett. A konstruktív párbeszédet hiányolva arra kérte a főpolgármestert, hogy a gazdasági szereplők számára is biztosítsanak olyan platformot, kommunikációs csatornát, ahol elmondhatják és megvitathatják a hivatásforgalom szakmai igényeit is egy átfogó és kiegyensúlyozott megvalósítási megoldás kidolgozása érdekében. A főpolgármester ígéretet tett, hogy a kölcsönös kommunikáción javítani fognak.

A résztvevők kiemelték, hogy a vállalkozásokra két választási ciklus között van igazán szüksége a fővárosnak, hiszen ezek a szereplők biztosítják, hogy működni tudjon a város. A vállalkozókban olyan partnerre találhat a városvezetés, akik munkáltatnak, szolgáltatnak, részt vesznek a város üzemeltetésében és van véleményük, amit jól strukturálva és 4-5 súlyponti kérdésbe rendezve fel lehet használni a város gazdaságfejlesztési programjában.

A BKIK közel egy éve indította el Nagyvállalati Klubját azzal a céllal, hogy exkluzív platformot biztosítson a budapesti gazdasági élet meghatározó közép- és nagyvállalatai számára, ahol a cégek első számú vezetői találkozhatnak kormánytagokkal, a gazdaságpolitika kiemelt irányítóival. A Klub soron következő eseményeinek Szentkirályi Alexandra és Vitézy Dávid főpolgármester-jelöltek lesznek a vendégei.