Módosultak az Önálló Vállalkozók Tevékenységi Jegyzékre vonatkozó szabályok

Ha az ÖVTJ nem került automatikusan módosításra, a vállalkozó kötelessége, hogy azt a Webes ügysegéden keresztül módosítsa.

A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter 1/2024. (II. 29.) MK rendelete az Önálló Vállalkozók Tevékenységi Jegyzéke (ÖVTJ) bevezetéséről és alkalmazásáról szóló 36/2011. (XII. 23.) KIM rendelet módosítása 2024. március 1-jén lépett hatályba.

Felhívjuk az egyéni vállalkozók figyelmét arra, hogy a 2024-es struktúrában szereplő kódoknak megfelelően szerepeltessék fő- és egyéb tevékenységeiket. Amennyiben az ÖVTJ nem került automatikusan módosításra, a vállalkozó kötelessége, hogy azt a Webes ügysegéden keresztül módosítsa.

A KSH oldalán megtalálható a megfeleltetési tábla az osztályozás jelenleg érvényes illetve korábbi változatának elemei között:

ÖVTJ’22 – ÖVTJ’24 fordítókulcs (xlsx, 88 KB)

ÖVTJ’24 – ÖVTJ’22 fordítókulcs (xlsx, 88 KB)

Az egyéni vállalkozói tevékenység adataiban történő változást be lehet jelenteni elektronikus úton, a Webes Ügysegéddel és a NAV telefonos ügyintéző rendszerével (ÜCC).

Amennyiben az egyéni vállalkozó elmulasztja a változás bejelentését, a járási (fővárosi kerületi) hivatal ellenőrzése során felszólítja a jogsértő állapot megszüntetésére.

További kérdés esetén forduljanak vállalkozói tanácsadó irodánkhoz.

Nagyné Antal Anikó
általános tanácsadó
tanacsadas@bkik.hu
+36 1 488 2070
+36 30 714 7245