"Szeretnék segíteni a fiatalembernek"

Teljes körű szponzorációt ajánlott a bántalmazott erdélyi tornásznak Nagy Elek, a BKIK elnöke

A juniorok Európa-bajnokságára készülő román válogatottban súlyos incidens történt. A bántalmazott erdélyi tornászfiúnak Nagy Elek ajánlott fel szponzori és továbbtanulási támogatást.

Teljes körű szponzori és továbbtanulási támogatást ajánl fel a bántalmazott erdélyi tornászfiúnak Nagy Elek, erdélyi származású üzletember, a BÁV, az Inforg és a Főtaxi tulajdonosa, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, ha a fiatal sportoló úgy gondolja, hogy a történtek miatt alternatíva lehet Magyarországon folytatnia a sportkarrierjét – derült ki a BKIK keddi közleményéből.

Ahogy arról néhány napja a magyar sajtó is beszámolt, Erdélyben a közelgő junior Európa Bajnokságra készülve, egy romániai ifjúsági tornász edzőtáborban két román nemzetiségű tornászfiú súlyosan bántalmazta Z. K. fiatal erdélyi sportolót a magyar neve miatt, társaik pedig tétlenül végignézték a sajnálatos esetet. Sajtóhírek szerint a Román Tornaszövetség végrehajtó bizottsága, habár ülésezett azóta, nem tárgyalta az ügyet, ugyanakkor a bántalmazott ifjú tornászt kizárták az Európa-bajnokságra utazó keretből.

Az információk napvilágra kerülését követően ajánlotta fel teljes körű támogatását Nagy Elek, akik a szponzorálás és a továbbtanulás terén is segítené a fiatalembert, ha úgy gondolja, hogy Magyarországon folytatná a sportot.

„A többségnek a kisebbséget bármi módon és okból történő bántalmazó viselkedése megengedhetetlen, és nem lehet következmények nélkül hagyni. Fiatal koromban engem is értek Erdélyben atrocitások a magyarságom miatt. Ezeket szüleimnek, barátaimnak, az iskolámnak köszönhetően fel tudtam dolgozni, és megerősödtem. A bántalmazott fiatalembernek éreznie kell, hogy van egy közösség, aki mögötte áll, és segíti őt. Édesapám 1944 szeptemberében, még a német megszállás alatt levő Kolozsváron, az életét is kockáztatva írta meg a Románok és magyarok című híres cikkét, amelyben az évszázadok óta bármilyen hatalom alatt egymás mellett élő két nép békés együttélése mellett tette le voksát. Ebben a szellemben nevelt bennünket, és én is így cselekszem. Szeretnék segíteni a fiatalembernek, hogy ő is megerősödve kerüljön ki ebből a helyzetből” – nyilatkozta Nagy Elek.

Forrás: vg.hu