A BKIK javaslata alapján visszaállított SZÉP-kártya jelenti a belföldi turizmus motorját!

A turisztikai vállalkozók érdekében kidolgozott javaslat elfogadása a kereslet ösztönzésén keresztül már az első negyedév adatai alapján is a gazdaság növekedését támogatja.

A Nemzetgazdasági Minisztérium április 22-én kiadott közleménye szerint 2024 első negyedévét tekintve megállapítható, hogy az év első három hónapjában a SZÉP Kártya feltöltések összértéke meghaladta a 109,4 milliárd forintot, ami az előző év azonos időszakát 22 százalékkal, a 2019-es évet pedig 107 százalékkal múlta felül. A költések összege az első negyedévben meghaladta a 86 milliárd forintot. A területi kereskedelmi és iparkamarák tavaly év végén egyöntetűen javasolták a kormány számára, hogy a belföldi turizmus élénkítése érdekében 2024. január elsejével állítsa vissza a SZÉP-kártya felhasználásának eredeti kereteit, melyet a Kormány meg is valósított.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) a területi kereskedelmi és iparkamarák, valamint turisztikai vállalkozásaik és szakmai szervezetek által 2023 végén közösen tartott fórumon értékelték a turisztikai szezont. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a tavalyi évben voltak olyan régiók, ahonnan szinte teljesen eltűntek az idegenforgalomból a SZÉP-kártyás vendégek, ami hatalmas kiesést jelentett a vállalkozások számára. Az országos szakmai fórum egyik legfontosabb megállapítása az volt, hogy a hazai turizmus számára elemi fontosságú a SZÉP-kártya használata (a közlemény itt olvasható), ezért javasolták egyöntetűen a kormány számára, hogy 2024. január elsejével állítsa vissza a SZÉP-kártya felhasználásának eredeti kereteit, melyet a Kormány meg is valósított.

A Nemzetgazdasági Minisztérium tegnapi közleménye mindenben alátámasztja a kamarák javaslatának megalapozottságát és hasznosságát, melyet legnagyobb haza kamaraként a BKIK ezúton is üdvözöl.

A Nagy Márton vezette tárca szerint a SZÉP Kártya töretlen népszerűségét mutatja, hogy a feltöltések összege 22,6%-kal növekedett az előző év azonos időszakához képest, így idén márciusban 58,7 milliárd forintot osztottak ki a munkáltatók. A költések tekintetében is emelkedést láthatunk, ami a turisztikai kereslet élénkülését jelzi: márciusban az előző évhez képest 10%-kal, 35 milliárd forintra nőtt a SZÉP Kártyákról felhasznált összeg.

Egy év alatt 12 ezerrel nőtt a SZÉP-kártyát elfogadó szálláshelyek, vendéglátóhelyek és turisztikai attrakciók száma, ugyanis míg 2023 márciusában 132 ezer helyen lehetett használni a fizetőeszközt, addig ez a szám 2024 márciusára 144 ezerre emelkedett – jelezte közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Míg tavaly márciusban 2,6 millió felhasználó rendelkezett SZÉP Kártyával, idén márciusra már 2,8 millióra nőtt a kártyabirtokosok száma, míg a költések összege a hónapban megközelítette az 59 milliárd forintot.

A SZÉP Kártya használati, valamint az eddig megismert turisztikai adatok alapján megállapítható, hogy a turisztikai fogyasztás jelentősen növekszik. A kormány célja, hogy 2024-ben újraindítsa, majd jövőre tovább emelje a gazdasági növekedést, és így évről évre haladva, folyamatosan felzárkózzunk és elérjük az EU-fejlettségi átlag 90 százalékát. Ehhez járul hozzá a turisztikai ágazat folyamatosan erősödő teljesítménye – zárja közleményét az NGM.

A BKIK és a területi kamarák célja a kormányzattal együttműködésben a hazai vállalkozások növekedésének előmozdítása, hozzájárulva ezzel is a gazdaság bővüléséhez.