Kamarai együttműködésre is alapozza átfogó területfejlesztési stratégiáját a kormány

Az aláírt megállapodás szerint az uniós források elosztása kapcsán is kikérik a kamarák véleményét.

Stratégiai partnerségi megállapodást írt alá február 20-án Dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter Nagy Elekkel, a BKIK elnökével, valamint hét megyei kamara elnökével.A megállapodás annak a kezdeményezésnek a része, amelynek célja, hogy a megyei, illetve helyi kamarák nagyobb szerepet kapjanak az európai uniós források hasznosításával kapcsolatos döntéselőkészítésben és döntéshozatalban.

„Többszereplős fejlesztési politikában gondolkodunk, nemcsak területi, hanem a vállalkozások igényei szempontjából is. Arra törekszünk, hogy a politikai és gazdasági szereplők együttesen fogalmazzák meg a gazdasági célokat. Ehhez az eddigieknél is sokkal szorosabb partnerségre van szükség a gazdasági, a kulturális élet szereplőivel, valamint a felsőoktatásban, illetve a tudományos kutatási területen dolgozókkal. Ezzel a megközelítéssel ugyanis olyan összetett stratégiát alakíthatunk ki, amely lehetővé teszi, hogy az országot az eddigieknél még komplexebben, mélyebben és gyorsabb ütemben fejleszthessük” – mondta el Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter hétfőn a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara székházában.

A stratégiai partnerség értelmében a területi kamarákat a továbbiakban aktívabban kívánják bevonni a területfejlesztési politikába. Magyarország eddig is jó ütemben használta ki az uniós tagságból adódó lehetőségeket, és dinamikusan fejlődött az elmúlt 18 évben, de a leszakadó régiók felzárkóztatásához a problémák mélyebb, helyi szintű kezelésére van szükség.

A BKIK korábban már kezdeményezte a stratégiai kapcsolat kialakítását a szakminisztériumok és a területi kamarák között. Nagy Elek, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke köszöntőjében elmondta, hogy a konzultatív típusú együttműködéssel a kamara hatékonyan tud közvetíteni a vállalkozók és a szakminisztériumok között. Az elnök szerint ez egy új stratégiai szemlélet, amelynek alapján a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara inkább a kormány partnere, míg a területi kamarák a minisztériumoké.

A partnerségi megállapodást Nagy Elek budapesti, Gaál József, a Bács-Kiskun megyei, Dr. Orosz Tivadar, a Békés megyei, Dr. Kőkúti Attila, a Csongrád-Csanád megyei, Dr. Síkfői Tamás, a Pécs-Baranya megyei, Varga József, a Somogy megyei, Dr. Fischer Sándor, a Tolna megyei és Dr. Vereczkey Zoltán, a Pest megyei és Érd megyei kamarai elnökök írták alá.

A felek területfejlesztéssel kapcsolatos jogszabályok előkészítésében, módosításában, felülvizsgálatában működnek együtt a továbbiakban.

A stratégiai partenerségi megállapodásan érintett általános területfejlesztési tevékenységek

A területfejlesztésre, a központi államigazgatási szervek területfejlesztési feladataira, a területfejlesztéssel kapcsolatos információs rendszerekre vonatkozó jogszabályok kialakításában, előkészítésében való közreműködés. Az érintett szakmai intézményrendszerek korszerűsítésével és innovációjával kapcsolatos vélemények, javaslatok megfogalmazásában való együttműködés. Mindezekhez illeszkedően a gazdasági szereplőktől érkező információk becsatornázása a területfejlesztési miniszter és a kapcsolódó

gazdaságfejlesztési zónáért felelős kormánybiztos irányába.

Területfejlesztési stratégia

Együttműködés a földrajzilag kapcsolódó területfejlesztési koncepciók és programok kidolgozásában, illetve véleményezésében. Az ezeket alátámasztó terület- és regionális fejlesztéseket érintő kutatási, elemző tevékenység támogatása, különösen a területileg kapcsolódó gazdaságfejlesztési zóna helyzetelemzésére, valamint a versenyképességi vizsgálatára vonatkozóan a minél hatékonyabb forrásfelhasználás érdekében. A gazdasági szereplők, szakemberek véleményének megosztása a területfejlesztési stratégiai dokumentumok kialakítása során a térség versenyképességének növelés érdekében.

Területfejlesztéshez kapcsolódó intézményi támogatás

Szakmai együttműködés a Miniszter feladat- és hatáskörébe tartozó szakemberek közszférában való elhelyezkedésének elősegítésében, az ehhez szükséges képzési területek fejlesztésében, a területfejlesztéssel foglalkozó szakemberek továbbképzésében, valamint a duális felsőoktatási képzésekben.

Uniós források felhasználása

Együttműködés a vidék-, település- és infrastruktúra fejlesztéshez, a vállalkozásfejlesztéshez, valamint a gazdasági versenyképesség növeléséhez kapcsolódó európai uniós forrásból finanszírozott országos programokban. Az európai uniós források felhasználásával, valamint az operatív programok végrehajtásával kapcsolatos hatékonyságnövelést szolgáló javaslatok és keretek kialakításának szakmai támogatása.

A közvetlen európai uniós források magyarországi szereplők általi lehívásának ösztönzésében való közreműködés, a minél hatékonyabb pályázás érdekében az említett forráslehetőségekre vonatkozó információk eljuttatása a vállalkozókhoz. A hazai KKV szektor versenyképességének növelése és a közvetlen uniós pályázatok általuk történő lehívásának erősítése.

Európa Kulturális Fővárosa

Együttműködés Európa Kulturális Fővárosa 2023 nyertese, Veszprém pályázati programjának megvalósításában és a jövőbeni Európa Kulturális Fővárosa pályázatokkal kapcsolatos feladatokban.