A fővárosi vállalkozók példátlan módon összefogtak Karácsony Gergely ellen a dugók miatt

A cikk az Orogón jelent meg.

Példátlan összefogás valósult meg a budapesti vállalatokat tömörítő érdekvédelmi szervezetek között, akik arra kérik a Fővárosi Önkormányzatot, hogy függessze fel a Budapest mobilitási tervet – írja a Világgazdaság. Szerintük a főváros közlekedésszervezési gyakorlata a gazdasági növekedés gátjává vált, óriási bajba kerülhetnek a kisvállalatok.

A főváros közlekedésszervezési gyakorlata a gazdasági növekedés gátjává vált. A Budapest mobilitás terv egyoldalúan bünteti a gépjárműforgalmat, ezért arra kérjük a Fővárosi Önkormányzatot, hogy függessze fel– hangzott el a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett eseményen, amelynek előzménye, hogy szeptember 12-én a BKIK mellett a Pest Vármegyei és Érdi Kereskedelmi Iparkamara kiadott egy állásfoglalást annak érdekében, hogy érdemi párbeszéd alakuljon ki a fővárosi közlekedést irányítók és a gazdasági szereplők között. Ám az aláírók azóta sem kaptak választ felvetéseikre.

Az állásfoglalás kiadását követően a csatlakozásáról értesítette a kezdeményezőket további hat szervezet, amelyekkel együtt az ALÁÍRÓK 400 EZER VÁLLALKOZÁST KÉPVISELNEK BUDAPESTEN ÉS A FŐVÁROSI AGGLOMERÁCIÓBAN.

A következő szervezetek csatlakoztak:

 • Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ)
 • Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Budapest és Pest Vármegyei Regionális Szervezet (VOSZ)
 • Ipartestületek Országos Szövetsége (Iposz)
 • Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KISOSZ),
 • Magyar Mérnöki Kamara
 • Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary)

Jelezték az érintett szervezetek, hogy hiába figyelmeztették a fővárost, amellett, hogy a gazdasági szereplők kéréseit nem teljesítették és érdemi párbeszéd a problémakörök nagyobb részében nem jött létre, a főváros gyakorlata nem változott.

Folyamatosak a dugók, ellehetetlenült az áruszállítás, a munkahelyre történő utazás indokolatlanul hosszú időt vesz igénybe, ezáltal a szolgáltatások ára is emelkedni fog

– figyelmeztettek. Az aláírók szerint minden olyan stratégia, amely kizárólag a közösségi közlekedésre, a kerékpárosokra vagy csak a gépjárművel közlekedőkre optimalizál, szükségszerűen egyoldalú lesz. Hangsúlyozták, hogy kompromisszumos megoldásra lesz szükség, különben a kisvállalatok óriási bajba kerülnek, és még nagyobb számban fognak megszűnni.

Nem akadályozni kell a gépjárműforgalom növekedését, hanem megoldani

Nagy Elek, a BKIK elnöke szerint Budapest a nemzet fővárosa, ahol az elmúlt években 50 százalékkal nőtt a gépkocsik száma, amit nem lehet megakadályozni, inkább meg kell oldani.

Az elmondása szerint az aláírók képviselik azokat a vállalkozásokat, amelyek idén összesen 271 milliárd forintot fizettek be Budapest kasszájába, ezért azt kérik, hogy az ő működésüket ne akadályozza a főváros, ugyanis ennek a város lakói fogják meginni a levét.

Nagy Elek hat pontban szólította fel a Fővárosi Önkormányzatot, hogy azonnali hatállyal:

 • függessze fel a Budapest mobilitás terv 2030 gépjárműforgalmat egyoldalúan korlátozó módosításának véglegesítését,
 • szüntesse meg az indokolatlan helyeken felfestett kerékpársávokat, a karókkal történő elválasztást pedig mindenütt szüntesse meg,
 • tegye lehetővé a tisztán elektromos gépjárművek Lánchídon történő áthaladását,
 • segítse elő a belváros elkerülhetőségét biztosító kerületközi közúti fejlesztések megvalósulását,
 • támogassa az agglomerációs hivatásforgalomnak alternatívát nyújtó közlekedés fejlesztését,
 • végezetül teremtsen diskurzust az érintett szereplők között.

EMELLETT AZ ALÁÍRÓK ANNAK IS SZÜKSÉGÉT LÁTJÁK, HOGY HATÁSTANULMÁNYOK KÉSZÜLJENEK A FŐVÁROS KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉSE TERÉN, ÉS SMART JAVASLATOKKAL OPTIMALIZÁLJÁK BUDAPEST KÖZLEKEDÉSÉT.

Munkába járáshoz kell az autó

Tudomásul kell venni, hogy a Budapesten mozgó gépkocsik 70 százaléka munkába járás miatt van igénybe véve, ezeknek a parkolását biztosítani kell– mondta az ÉVOSZ képviselője, aki szerint tudomásul kell venni azt is, hogy szükség van infrastrukturális beruházásokra, ezért azt tanácsolják, hogy a főváros keresse meg a kormányzattal való együttműködési lehetőségeket.