A versenyképesség növelése továbbra is az adórendszer fő prioritása

2024-01-26 13:58
A vállalkozók adminisztrációs terheit csökkenti januártól az új eÁfa rendszer

Az eÁfa rendszerről, az áfaaktualitásokról, valamint a transzferár adatszolgálatások tapasztalatairól is előadásokat hallgathattak a résztvevők azon a rendezvényen, amelyet a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Ipari Tagozat II. Építőipari Osztálya és az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) szervezett 2024. január 25-én.

A több mint 50 fő részvételével zajló adófórumon előadónk volt Szatmári László, a Pénzügyminisztérium Jövedelemadók és Járulékok Főosztály főosztályvezetője. Adópolitikai aktualitások c. előadásában leszögezte, a versenyképesség növelése az egyik legfontosabb prioritás az adórendszerben. Ennek egyik fő eleme a 9%-os társasági adó, amely az EU-ban a legalacsonyabb. Elmondta, hogy a fokozatosan egymásra épülő intézkedések látványos eredményt értek el a gazdaságfehérítés területén. Kiemelt néhány rendelkezést az őszi adójavaslatokból, amelyektől a kormány a vállalkozói adminisztratív terhek csökkenését várja, így különösen a 2024. januárjától induló eÁFA, illetve a 2025-től várható eNyugta rendszert.

Bagdi Lajos okleveles adószakértő és közgazdász, a Niveus Consulting Group tanácsadója az energiahatékonysági adókedvezménnyel összefüggő megváltozott jogszabályi környezetről és a transzferár adatszolgáltatások tapasztalatairól tájékoztatta a résztvevőket. Kevesen tudják, hogy már 2017. óta igénybe vehető társasági adót csökkentő kedvezmény a vállalkozások energiahatékony beruházásai után, az erre vonatkozó szabályok 2023. december 1-vel átdolgozásra kerültek.

A Deloitte Üzletviteli és Vezetési Tanácsadó Zrt. menedzsere, dr. Dan Béla az áfaaktualitásokat vette számba. Előadásában a fordított adózás alkalmazásával kapcsolatos értelmezési kérdéseket vizsgálta az építőipar szemszögéből. Dr. Huszl Zsuzsanna LL.M ügyvéd  kitekintett az ellenőrzési tapasztalatokra, az önkormányzati HIPA ellenőrzésekre, kitérve arra is, hogy milyen megtakarítási és fizetési könnyítések kérhetők, illetve lehetségesek. Beszélt a külföldiek magyarországi munkavállalási feltételeinek szigorításáról,a vendégmunkások alkalmazási lehetőségeiről.