Méhes György Díjátadó Gála 2023

Több, mint 5 millió forint, azaz közel 14 ezer euró értékű díjakat osztottak ki három alkotónak és két irodalmi körnek május 13.-án a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

A Kossuth-díjas író hagyatékából alapított díjakat idén 21. alkalommal ítélték oda a magyar irodalomért tett szolgálatért, valamint kiemelkedő szépirodalmi teljesítményekért.

A Méhes György Életműdíjat Király László Kossuth- és József Attila-díjas erdélyi költő, író, műfordító, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, valamint a szegedi származású Temesi Ferenc Kossuth- és József Attila-díjas magyar író, műfordító, drámaíró kapták.

A csíkszeredai származású Borsodi L. László, az Estére megöregszel című verseskötetéért Méhes György-díjban részesült, míg a fiatal erdélyi magyar irodalom népszerűsítéséért és a tehetségkutató munkájáért a Méhes György-debütdíjat a kolozsvári Bréda Ferenc Irodalmi Kör és a Hervay Klub kapták.

Az ünnepi eseményen az író fia, Nagy Elek köszöntötte a vendégeket, kulturális intézmények, kiadók, szerkesztőségek vezetőit, irodalmárokat, közéleti személyiségeket. Elmondta, hogy az alapítvány létrejöttével a család régi terve valósult meg: alapítványon keresztül gondozni édesapja életművét, és támogatni a magyar, kiemelten a határon túli magyar kultúrát – különösen az irodalmat.

Az ünnepi alkalomra Méhes György Barbár komédia című művéből választottak egy rövid jelenetet, amelyet Lukács Sándor Kossuth-és Jászai Mari-díjas színművész adott elő Orosz Ákos és Telekes Péter színművészekkel. Az eseményt Szaniszló Attila, a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia Rendkívüli Tehetségek Képzőjének 17 éves, erdélyi származású diákjának zongora-előadása zárta.