Zene a világban

Egy jó háttérzene kellemes hangulatot teremt, egyes kutatások szerint még a vásárlási kedvünket is javíthatja. Érthető tehát, hogy sokszor találkozunk zenével vásárlás, étkezés vagy sport, szórakozás során különböző helyeken.

Fontos tudni, hogy a zenehallgatásnak ára van, hiszen a nyilvánosság számára hozzáférhető helyen vagy rendezvényen való élő-, vagy gépzene jogdíjfizetési kötelezettséggel jár.

A szerzői jog alapgondolata, hogy akik a művek nyilvános felhasználásával fellendítik saját bevételeiket, annak egy részéből juttassanak az alkotónak is.

Egy hanghordozó vásárlása esetén például, csak magáncélú felhasználásra veszünk jogot, és a műsorszolgáltatók is csupán saját felhasználásra fizetnek jogdíjat, minden új felhasználás új engedélyt igényel. Ez a szabály nem magyar sajátosság, a nemzetközi szerzői jogrendszerbe illeszkedik.

BEJELENTÉSI KÖTELEZETTSÉG

www.artisjus.hu

Magyarországon több mint 100 éve az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület a szerzők jogkezelője. Nyilvános zenefelhasználás esetén a szervezet honlapján kell regisztrálni, és egy online kalkulátor segítségével személyre szabottan kiszámítható a havi jogdíj mértéke.

Ez függhet az üzlet elhelyezkedésétől, méretéről, típusától és számos, egyéb paramétertől.

Például, egy megyeszékhelyen működő, 100 fős, átlagos étterem havi 18 000 forintot fizet, míg egy kisebb, 50 négyzetméteres ruhaüzlet havi 2.800 forintot.

Zenei rendezvények, koncertek esetében a nettó jegybevétel 9%-a a fizetendő jogdíj.

Az új, regisztrált bejelentők jelentős kedvezményekben részesülnek, ám azok a felhasználok, akiknél ellenőrzéskor nincs engedély, már a teljes árat kötelesek megfizetni.

Ezen kívül, a nem önként regisztrálók, az első negyedévben kétszeres árat fizetnek, ezt költségáltalánynak nevezi a törvény.

Az ellenőrzést az Artisjus régiómenedzserei végzik.

TUDATOS ZENEVÁLASZTÁS

Ha már díjköteles, érdemes tudatosan, az üzlet számára a legjobb megoldást választani.

Ebben számos hivatalos háttérzene szolgáltató áll rendelkezésre, akik a zenén kívül a hangtechnikában, frissülő repertoárban tudnak segíteni. Ha üzletünkben például több magyar előadó zenéit játszuk, kedvezményt kaphatunk a jogdíjból. Az Artisjus honlapján ezekről a lehetőségekről is tájékozódhat.

A háttérzenéről, és jogszerű használatáról tehát érdemes gondoskodni, hiszen amellet, hogy állandó kiadást jelent, fontos marketingeszköze lehet a vállalkozásnak!

További információk:

www.artisjus.hu

www.zeneveljobb.hu

 

Események
Regisztrált vállalkozások országos keresője
Tovább